Μια επιστημονική ομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο κατασκεύασε μια συσκευή, η οποία μπορεί να ανιχνεύσει την οσμή του καρκίνου της ουροδόχου κύστης σε δείγματα ούρων. Χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα που ανιχνεύει συγκεκριμένες χημικές ουσίες σε αέρια μορφή, οι οποίες αναδύονται όταν είναι παρόντα καρκινικά κύτταρα.

Οι πρώτες δοκιμές έδειξαν ότι το τεστ δίνει ακριβή αποτελέσματα πάνω από 9 στις 10 φορές. Οι ειδικοί ωστόσο λένε ότι χρειάζονται επιπλέον δοκιμές, έτσι ώστε το τεστ να τελειοποιηθεί πριν από την ευρεία διάθεση του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο διαγιγνώσκονται περίπου 10.000 άτομα με καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Οι ιατροί αναζητούν τρόπους έγκαιρης ανίχνευσης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, όταν η αντιμετώπιση του είναι πιο αποτελεσματική.

Η οσμή των ούρων είχε προσελκύσει το ερευνητικό ενδιαφέρον και στο παρελθόν, μετά από μια μελέτη που ανέδειξε ότι τα σκυλιά μπορούν, εάν εκπαιδευτούν, να αναγνωρίσουν την οσμή του καρκίνου.

Η νέα συσκευή λοιπόν που κατασκεύασαν οι βρετανοί επιστήμονες υπόσχεται να αναγνωρίσει αυτή την οσμή,

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα της συσκευής τους χρησιμοποίησαν 98 δείγματα ούρων, 24 από άνδρες που γνώριζαν ότι είχαν καρκίνο στην ουροδόχο και 74 από άνδρες που είχαν αλλά προβλήματα σχετικά με την κύστη τους, όχι όμως καρκίνο.

Τα αποτελέσματα είναι πού ενθαρρυντικά αλλά είναι απαραίτητη η δοκιμή της συσκευής σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών πριν εγκριθεί η χρήση της στα νοσοκομεία.

Οι ερευνητές άλλωστε επισημαίνουν ότι θα ήταν σπουδαίο να ανιχνεύεται η μυρωδιά του καρκίνου με έναν εύχρηστο και πρακτικό τρόπο, αλλά ακόμα κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί.

Τονίζεται λοιπόν, πως δεν έχει γίνει παρά το πρώτο βήμα στην ανάπτυξη της νέας αυτής μεθόδου κι έπεται η δοκιμή της σε μεγάλα δείγματα ανδρών και γυναικών. Δεν παύει ωστόσο, να είναι ένα βήμα πολλά υποσχόμενο που θα μπορούσε σε τελική ανάλυση να παρέχει ένα λιγότερο παρεμβατικό τρόπο διάγνωσης του νοσήματος.

Πηγή : bbc.co.uk

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς,
Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος,
συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών,
www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης