Ο κολπικός ερεθισμός του κόλπου είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται κάποιες φορές σε γυναίκες που υποβάλλονται σε φυσιοθεραπεία του πυελικού εδάφους.

Οι μύες του πυελικού εδαφους συνεργάζονται για την ομαλή λειτουργία της ούρησης και του εντέρου, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικοί για τη σεξουαλική υγεία μιας γυναίκας, καθώς εμπλέκονται στη διέγερση, τη λίπανση του κόλπου και τον οργασμό. Κάποιες φόρες οι μύες αυτοί χρειάζονται ενδυνάμωση και τόνωση. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρικού ερεθισμού του κόλπου. Πρόκειται για μια τεχνική που είναι γνωστή με τη συντομογραφία VES (Vaginalelectricalstimulation).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

HVESμπορεί να διεξαχθεί στο ιατρείο ή ακομα και στο σπίτι της ασθενούς με τη χρήση προσωπικής συσκευής.Αρχικά καλύπτεται με λιπαντική ουσία ένας αισθητήρας, ο οποίος τοποθετείται στο εσωτερικό του κόλπου.Μέσω του αισθητήρα αυτού εφαρμόζεται στην περιοχή ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσης το οποίο διεγείρει τα νεύρα και τους μυς και προκαλεί μυϊκές συσπάσεις. Η γυναίκα μπορεί να προσαρμόσει την ένταση του ηλεκτρικού ερεθισμού με γνώμονα την απουσία δυσφορίας. Η ίδια ή ο ιατρός της μπορούν να ελέγξουν τη χρονική διάρκεια του ερεθισμού. Συνήθως προτείνεται εναλλαγή συντόμων περιόδων ερεθισμού με περιόδους ανάπαυλας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η VESμπορεί να βοηθήσει γυναίκες που έχουν δυσκολία στον έλεγχο των μυών του πυελικού εδάφους, καθώς και σεξουαλικά προβλήματα. Το Δεκέμβριο του 2014 μια τουρκική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο TheJournalofSexualMedicine, εξέτασε εάν η τεχνική μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που υποφέρουν μόνο από σεξουαλική δυσλειτουργία χωρίς να έχουν πρόβλημα στον έλεγχο των μυών του πυελικού εδαφους. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η VESθα μπορούσε να είναι αποτελεσματική σε γυναίκες που έχουν μόνο σεξουαλική δυσλειτουργία, αλλά τόνισαν ότι χρειάζεται περεταίρω έρευνα.

Οι γυναίκες που θεωρούν ότι μπορεί να επωφεληθούν συγκεκριμένα από τη VESή και από άλλες τεχνικές φυσιοθεραπείας του πυελικού εδάφους είναι σημαντικό να μιλήσουν στον ιατρό τους. ΗVESθα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μαζί με άλλες τεχνικές για την ενδυνάμωση και την τόνωση των μυών του πυελικού εδαφους με στόχο τη βελτίωση της σεξουαλικής ικανοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης