Δεν υπάρχει πιο επικίνδυνο σημείο στον πλανήτη αυτήν τη στιγμή για έναν δημοσιογράφο από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας. Οπλαρχηγοί και οργανώσεις από τη μία, η τουρκική «Μουχαραμπάτ», αυτό το ιδιότυπο δίκτυο ρουφιανιάς που λειτουργεί στη χώρα αυτή, από την άλλη.

Δεν υπάρχει πιο επικίνδυνο σημείο στον πλανήτη αυτήν τη στιγμή για έναν δημοσιογράφο από τα σύνορα Συρίας-ΤουρκίαςΑν γλυτώσεις από τους εμπόλεμους στη Συρία, θα βρεθείς μπλεγμένος στην Τουρκία. Αν δούλεψες ως δημοσιογράφος με τους Κούρδους της Συρίας, είσαι τρομοκράτης στην Τουρκία. Αν μπλέξεις με τους τζιχαντιστές στη Συρία και τα καταφέρεις να ξεφύγεις, τότε είσαι κόκκινο πανί για όλους τους άλλους, εκτός ενδεχομένως από τις μυστικές υπηρεσίες του Ερντογάν. Με λίγα λόγια, η δημοσιογραφία στη σημερινή ευρύτερη Μεσοποταμία είναι ένα στοίχημα και μάλιστα χωρίς κανόνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το θολό τοπίο επιχείρησε να πορευτεί ο Loup Bureau, ο Γάλλος freelancer δημοσιογράφος ο οποίος συνελήφθη από τις τουρκικές Αρχές προ ημερών και έκτοτε κρατείται με την κατηγορία της συνεργασίας με τρομοκράτες.

Το «έγκλημα» του Γάλλου δημοσιογράφου συνίσταται στο ότι μετέβη στις κουρδικές περιοχές της Συρίας και ήρθε σε επαφή με τους μαχητές του YPG, της πολιτικοστρατιωτικής οργάνωσης η οποία μάχεται κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και αυτήν την περίοδο σε συνεργασία με άλλες αντάρτικες οργανώσεις αλλά και τους Αμερικανούς συμμετέχει στην πολιορκία της Ράκκα.

Το YPG έχει άμεση πολιτική σχέση με το κουρδικό ΡΚΚ που μάχεται στο εσωτερικό της Τουρκίας. Η Άγκυρα θεωρεί πως το πολιτικοστρατιωτικό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από τρομοκράτες. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Loup Bureau μεταβαίνει στο πεδίο της αντιπαράθεσης στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Loup Bureau στην εμπόλεμη ζώνη με τους Κούρδους της Συρίας

Το 2013 μεταδόθηκε από το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV5 Monde ένα video-ντοκιμαντέρ με το ρεπορτάζ του νεαρού Γάλλου δημοσιογράφου. Η ανακάλυψη από τις τουρκικές Αρχές αυτού του video στον υπολογιστή του Loup Bureau προκάλεσε τη σύλληψή του.

Στη Γαλλία σήμανε συναγερμός. Ήδη έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές με γνωστά ονόματα της Πολιτικής και των Γραμμάτων που απαιτούν την απελευθέρωση του ηλικίας 27 ετών δημοσιογράφου. Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη εμπλακεί στην υπόθεση.

Καμπάνια στο Ίντερνετ για την απελευθέρωση του Loup Bureau

Η σύλληψη αυτή είναι η πολλοστή στην Τουρκία, όπου πλέον δεν υπάρχει καμία ανοχή για την ελεύθερη έκφραση αντιπολιτευτικού προς τον Τούρκο πρόεδρο πολιτικού λόγου, ούτε για την άσκηση κριτικής μέσω ρεπορτάζ, μαρτυριών και στοιχείων για τα έργα και τις ημέρες του καθεστώτος Ερντογάν. Η πρόσφατη σύλληψη ακτιβιστών στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Πρίγκηπο, μεταξύ των οποίων και Γερμανών πολιτών, οδήγησε στην περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας – Γερμανίας, οι οποίες βρίσκονται σε «ιστορικό ναδίρ».

Η γερμανική κυβέρνηση εξέδωσε διά στόματος Σόιμπλε ταξιδιωτική οδηγία, το Βερολίνο υιοθέτησε καθεστώς άτυπου επιχειρηματικού εμπάργκο προς την Άγκυρα, ενώ τέθηκε υπό επανεξέταση το σύνολο των πωλήσεων όπλων από τη Γερμανία στην Τουρκία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης