του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μικρή αλλά όχι αμελητέα πρόοδο πραγματοποιεί η κυβέρνηση σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, σε μια συγκυρία που αναζητούνται επιτακτικά νέες πηγές εσόδων.

Μικρή αλλά όχι αμελητέα πρόοδο πραγματοποιεί η κυβέρνηση σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, σε μια συγκυρία που αναζητούνται επιτακτικά νέες πηγές εσόδωνΗ αρχή έγινε με τη σύμβαση 20ετούς παραχώρησης για τη χορήγηση του δικαιώματος για την αποκλειστική διοργάνωση και διεξαγωγή του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος, για την οποία οι τελικές υπογραφές μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της ΟΠΑΠ, ως πλειοδότριας εταιρείας, είναι προγραμματισμένο να μπουν στις 24 Απριλίου.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και η συμβασιοποίηση του έργου, την επόμενη Παρασκευή, θα φέρει στο ελληνικό Δημόσιο 40,5 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο τίμημα που είχε προσφέρει η εταιρεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόοδος καταγράφεται και στην πώληση του 67,7% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, με τη διαγωνιστική διαδικασία να ξεκινά εκ νέου από αρχές Μαΐου, εξέλιξη που -σύμφωνα με πληροφορίες- επιβεβαιώνει και η πρεσβεία της Κίνας.

Άρτια ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι η APM Terminals, θυγατρική του δανικού ναυτιλιακού κολοσσού Maersk Group, έχει ενημερωθεί επισήμως πως ο διαγωνισμός θα επανεκκινήσει. Ταυτόχρονα, νομικοί κύκλοι που παρακολουθούν τη σχετική διαδικασία αναφέρουν ότι εξετάζεται η διάθεση, υπό τη μορφή installments, «πακέτων» του 4% σε συνάρτηση με τις επενδύσεις που θα δεσμευτεί ο ανάδοχος ότι θα πραγματοποιήσει. Το σχέδιο, δηλαδή, προβλέπει την παραχώρηση ποσοστού 51%, ενώ το υπολειπόμενο ποσό ενδεχομένως να «σπάσει» σε τμήματα ανά 4% και να διατεθεί βάσει της προόδου των έργων.

Ο τρίτος άξονας όπου σημειώνεται κινητικότητα αφορά στα κρατικά ακίνητα, με την προώθηση της ιδιωτικοποίησης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Αστέρας Βουλιαγμένης να αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Για το ακίνητο είχε πλειοδοτήσει το fund Jermyn Real Estate IV, προσφέροντας τίμημα 400 εκατ. ευρώ, αλλά τη διαδικασία μπλόκαρε το Συμβούλιο της Επικρατείας που εκτιμά, με σχετική απόφαση, ότι η υλοποίηση πολυτελών κατοικιών στην έκταση δεν μπορεί να προχωρήσει.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης