Ερώτηση

Καλησπέρα, κύριε Χουλιάρα, και σας ευχαριστούμε για τον χρόνο που διαθέτετε, για να λύσετε τις απορίες μας. Το δικό μου ερώτημα είναι εάν κατά τη γνώμη σας υπάρχει περίπτωση να ενεργοποιηθεί και πάλι το ρήγμα της Πάρνηθας, δίνοντας έναν σεισμό της ίδιας τάξεως (ή και μεγαλύτερης) από αυτόν του 1999;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απάντηση

Τα ενεργά σεισμικά ρήγματα χρειάζονται αρκετά χρόνια για να δραστηριοποιηθούν εκ νέου μετά από έναν ισχυρό σεισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο χρόνος που απαιτείται για να συσσωρευθεί ξανά η απαραίτητη ενέργεια διαφέρει από ρήγμα σε ρήγμα και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Για την ευρύτερη περιοχή που καλύπτει ακτίνα 100-150 χιλιομέτρων με κέντρο την Αθήνα, διάφορες στατιστικές μελέτες για σεισμούς που υπερβαίνουν τα 5.5 Ρίχτερ δίνουν περιόδους επανάληψης από 15 έως 70 χρόνια περίπου, ανάλογα με το αναμενόμενο μέγεθος.

Όσον αφόρα στο ρήγμα της Πάρνηθας, προκύπτει ότι δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα, για να προσδιορίσουμε πότε ήταν η τελευταία ενεργοποίησή του.

Τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι η πόλη των Αθηνών είχε πληγεί πάλι από ισχυρούς σεισμούς το 1705, το 1805 και το 1899, αλλά δεν είναι δυνατόν να προσδιορίσουμε με ακρίβεια σε ποιο ρήγμα ήταν το επίκεντρό τους.

Σας επισυνάπτω σχετική επιστημονική μελέτη των Γ. Παπαδόπουλου, Α. Γκανά και Σ. Παυλίδη, που αφορά στην εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου της Αθήνας, βασιζόμενη σε ιστορικούς σεισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Η επιστημονική μελέτη :

The problem of seismic potential assessment: Case study of the unexpected
earthquake of 7 September 1999 in Athens, Greece

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης