Ερώτηση

Κύριε Χουλιάρα, πέρασαν 30 χρόνια από τον σεισμό που είχε γίνει στις Αλκυονίδες και μας είπαν στο σχολείο ότι είχε πολλές καταστροφές ακόμη και στην Αθήνα. Επειδή επέλεξα να γράψω μία εργασία στο θέμα αυτό, μπορείτε να μου δώσετε πρόσθετες πληροφορίες;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Απάντηση

Υπάρχουν πάρα πολλές πληροφορίες για τον συγκεκριμένο καταστροφικό σεισμό στη βιβλιογραφία που μπορείτε να βρείτε ακόμη και με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σας αναφέρω ορισμένα συνοπτικά στοιχεία:

Ο κύριος σεισμός συνέβη στις 24 Φεβρουαρίου του 1981, με μέγεθος 6.7 Ρίχτερ και επίκεντρο τον κόλπο των Αλκυονίδων. Η μετασεισμική ακολουθία ήταν έντονη και διήρκεσε αρκετούς μήνες, με 2 ισχυρούς μετασεισμούς, στις 25 Φεβρουαρίου με μέγεθος 6.4 Ρίχτερ και στις 4 Μαρτίου με μέγεθος 6.3 Ρίχτερ.

Σοβαρές καταστροφές προκλήθηκαν στην Κορινθία, Βοιωτία, Αττική, Φωκίδα και Εύβοια. Τις μεγαλύτερες καταστροφές από τον κύριο σεισμό είχαν τα χωριά στις νότιες ακτές του κόλπου, ενώ τα χωριά από τη βόρεια ακτή υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από τον μετασεισμό της 4ης Μαρτίου.

Συνολικά καταστράφηκαν 22.554 οικοδομές, έπαθαν σοβαρές βλάβες 11.754 και λιγότερο σοβαρές 50.222, 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 500 τραυματίστηκαν.

Το ρήγμα κατά μήκος των νοτίων ακτών του κόλπου είχε επιφανειακό ίχνος μήκους 15 χιλιομέτρων και κάθετη πτώση 60 εκατοστών.

Ιδιοκτήτης περιστεριών από τη Δωρίδα δήλωσε ότι, ενώ τα περιστέρια μαζεύονταν συνήθως στη στέγη τους κάθε σούρουπο, εκείνη την ημέρα δεν έμπαιναν στη στέγη τους και άρχισε ο ίδιος στις 9 το βράδυ να τα βάζει στις φωλιές τους και 2 ώρες αργότερα έγινε ο σεισμός.

Σας παρουσιάζω τον χάρτη με τα ρήγματα της ευρύτερης περιοχής του ανατολικού Κορινθιακού Κόλπου:

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης