Ο Νίκος Γκάλης μολονότι έφτασε μία ανάσα από την είσοδό του στο αμερικανικό «Hall of Fame», για τους μη Αμερικανούς μπασκετμπολίστες, εν τέλει δεν μπήκε στο «πάνθεον» του παγκοσμίου μπάσκετ.

Αν και το κοινό στο διαδίκτυο έδειξε σαφή την προτίμησή του στον «θρύλο» του ελληνικού μπάσκετ, τα μέλη της επιτροπής, που είχαν και τον τελευταίο λόγο, προτίμησαν τον Όσκαρ Σμιντ αντί του Έλληνα παλαίμαχου άσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νίκος Γκάλης βρέθηκε στην ίδια λίστα με τους μη Αμερικανούς παίκτες μαζί με τους: Βλάντε Ντίβατς, Όσκαρ Σμιντ, Μίκι Μπέρκοβιτς, Ταλ Μπρόντι, Τζάκι Σαζαλόν, Λίντσεϊ Γκέιζ, Βλαντιμίρ Κοντράσιν, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, Τιάγκο Πάσος, Μανουέλ Σάινθ, Τόγκο Σοάρες και Ράνκο Ζεράβιτσα.

Οι υπόλοιποι «εισακτέοι» στο Hall of Fame με την τάξη του 2013 είναι οι Έντουιν Χέντερσον, Ρότζερ Μπράουν, Ρίτσι Γκουέριν και Ρας Γκράνικ. 

To who is who του Σμιντ

Ο Σμιντ, ο οποίος επίσης υπήρξε τεράστια μορφή για το παγκόσμιο μπάσκετ αγωνίστηκε με τη Βραζιλία σε πέντε Ολυμπιακούς Αγώνες και ήταν πρώτος σκόρερ της «σελεσάο» σε τρεις εξ αυτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα υπήρξε πρώτος σκόρερ στην Ιταλία επτά φορές και μία στην Ισπανία, ενώ μοναδικός μεγάλος του τίτλος σε υψηλό επίπεδο στην Ευρώπη ήταν το Κύπελλο Ιταλίας με την Καζέρτα το 1988.

Με την Εθνική Βραζιλίας ο Σμιντ κατέκτησε τρεις φορές το πρωτάθλημα Λατινικής Αμερικής και το χάλκινο μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ του 1978 στις Φιλιππίνες.

Eπιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης