Οι Ίκερ Κασίγιας και Τσάβι Ερνάντεθ είναι οι δύο αθλητές που θα παραλάβουν φέτος το βραβείο του Πρίγκιπα της Αστουρίας, που αποτελεί την κορυφαία αθλητική διάκριση στην Ισπανία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι διοργανωτές από το Οβιέδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κοινή υποψηφιότητα των δύο συμπαικτών στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ισπανίας για το βραβείο συγκέντρωσε 11 ψήφους από την επιτροπή των βραβείων, τέσσερις περισσότερους από τη Διεθνή Παραολυμπιακή Επιτροπή.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποψηφιότητα του τερματοφύλακα της Ρεάλ Μαδρίτης και του μέσου της Μπαρτσελόνα αποτελούσε πρόταση του προέδρου της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος είναι ένα από τα μέλη της επιτροπής. 

«Τους πρότεινα, όχι μόνο εξαιτίας όσων έχουν κατακτήσει μέσα στα γήπεδα, αλλά και γι΄αυτά που έχουν δείξει εκτός αγωνιστικών χώρων» δήλωσε χθες ο επικεφαλής της παγκόσμιας ομοσπονδίας και συμπλήρωσε: «Αυτοί αντιπροσωπεύουν την ενότητα της Ισπανίας, πάνω και πέρα από τις διαφορές ανάμεσα στη Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα. Είναι ένα καλό παράδειγμα προς μίμηση. 

Είναι φίλοι και αντίπαλοι και βάζουν τη φιλία τους πάνω από την αντιπαλότητά τους. Η φιλία τους άρχισε όταν η Ισπανία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο κάτω των 20 ετών στη Νιγηρία. Έχω παρακολουθήσει την εξέλιξή τους και τους θαυμάζω. Αυτοί είναι παράδειγμα της σπουδαίας δουλειάς που γίνεται στην Ισπανία με τους νεαρούς παίκτες. Αυτή η δουλειά έχει αποφέρει καρπούς τα τελευταία χρόνια, με τόσο μεγάλη επιτυχία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Κασίγιας και Τσάβι βοήθησαν την εθνική Ισπανίας να γίνει η πρώτη εθνική ομάδα που κατακτά τον τίτλο σε τρεις διαδοχικές μεγάλες διοργανώσεις (EURO 2008, Μουντιάλ 2010, EURO 2012). 

Οι δύο έμπειροι άσοι έχουν αποσπάσει τα εγκώμια των ισπανικών ΜΜΕ για τη συμβολή τους στην αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή προετοιμάζονται με την εθνική Ισπανίας για το φιλικό της Παρασκευής με τη Σαουδική Αραβία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «φούριας ρόχας» είχαν κερδίσει το βραβείο του Πρίγκιπα της Αστουρίας το 2010, μετά τον θρίαμβο της εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής. Έτσι, οι Κασίγιας και Τσάβι είναι οι πρώτοι αθλητές που έχουν αποσπάσει δύο φορές τη συγκεκριμένη διάκριση. 

Οι δύο παίκτες θα παραλάβουν το βραβείο τους σε τελετή που θα λάβει χώρα στο Οβιέδο, πρωτεύουσα της περιφέρειας της Αστουρίας, στις 26 Οκτωβρίου.

Την απονομή θα κάνει ο Πρίγκιπας Φελίπε, που φέρει τον τίτλο του Πρίγκιπα της Αστουρίας, ο οποίος είναι φίλος του αθλητισμού.

Το βραβείο του Πρίγκιπα της Αστουρίας απονέμεται ετησίως κάθε Οκτώβριο σε οκτώ κατηγορίες (επικοινωνία και ανθρωπισμός, επιστημονική και τεχνική έρευνα, κοινωνικές επιστήμες, τέχνες, γράμματα, διεθνής συνεργασία, ομόνοια, αθλητισμός). 

Παλαιότερα το συγκεκριμένο βραβείο έχει απονεμηθεί σε σπουδαίες φυσιογνωμίες του παγκόσμιου αθλητισμού, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι αθλητές του στίβου, Καρλ Λιούις, Σεμπάστιαν Κόε, Χισάμ Ελ Γκερούζ και Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ, η τενίστρια Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, ο αείμνηστος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, η Ρωσίδα αθλήτρια του επί κοντώ, Γέλενα Ισινμπάγεβα, ο Ισπανός τενίστας, Ραφαέλ Ναδάλ, ο Γερμανός επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα Ενα, Μίκαελ Σουμάχερ, η εθνική μπάσκετ της Ισπανίας, η οποία αναδείχθηκε το 2006 πρωταθλήτρια κόσμου, και ο Ισπανός δις παγκόσμιος πρωταθλητής της Φόρμουλα Ένα, Φερνάντο Αλόνσο.

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης