Με ιδανικό τρόπο ξεκίνησε η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού τις υποχρεώσεις της στο TOP 16 της Euroleague.

Το συγκρότημα του Γιώργου Μπαρτζώκα επιβλήθηκε την Παρασκευή με 95-82 της Φενερμπαχτσέ /Ούλκερ στο ΣΕΦ και έκανε «ποδαρικό» με το δεξί στο 2014, διατηρώντας παράλληλα το αήττητο σερί του στη διοργάνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι «ερυθρόλευκοι» προέρχονταν από τις ήττες κόντρα στον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο και τον ΚΑΟΔ στο πρωτάθλημα κι αναζητούσαν το ροζ φύλλο αγώνα απέναντι στην ομάδα του Ομπράντοβιτς (επέστρεψε σε… γνώριμα λημέρια) και για ψυχολογικούς λόγους, μετά τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Οι Πειραιώτες λοιπόν στην εναρκτήρια αναμέτρηση του TOP 16 παρουσιάστηκαν σοβαροί και ψυχωμένοι, και μολονότι, δυσκολεύτηκαν προς το τέλος του ματς, πήραν το ροζ φύλλο, φτάνοντας τις 11 νίκες σε ισάριθμα ματς στη διοργάνωση.

Ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού και νυν της «Φενέρ» Ζέλικο Ομπράντοβιτς είδε στο ματς του ΣΕΦ να «σκοτώνουν» την ομάδα του δύο πρώην του παίκτες, που δεν είναι άλλοι από τους Βασίλη Σπανούλη και Στράτο Περπέρογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πιο συγκεκριμένα ο αρχηγός του Ολυμπιακού είχε 28 πόντους, πέντε ριμπάουντ και εννέα ασίστ, ενώ ο διεθνής φόργουορντ τελείωσε το ματς με 21 πόντους και πέντε ριμπάουντ.

Ο αγώνας

Με τον ΜακΚάλεμπ να μην ανταποκρίνεται στα αμυντικά του καθήκοντα πάνω στον Σπανούλη, ο αρχηγός του Ολυμπιακού οργίασε στο πρώτο δεκάλεπτο (10π., 4ασ.) και έβαλε από νωρίς τον Ολυμπιακό σε θέση οδηγού. Από το 4-4 οι πρωταθλητές Ευρώπης «έβγαλαν» σωστά τα πικ εν ρολ και με σερί 8-0 προηγήθηκαν στο 4′ με 12-4, χωρίς όμως να έχουν συνέχεια στην άμυνα.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι Τούρκοι να μειώσουν σε 17-15, για να δώσει λύσεις από τα 6.75 ο Μάντζαρης, με δύο «κολλητά» τρίποντα, και ο Ολυμπιακός να απαντήσει με επιμέρους σκορ 10-4, που τον βοήθησε να κλείσει το δεκάλεπτο στο +8 (27-19), ενώ νωρίτερα είχε ανεβάσει τη διαφορά σε διψήφιο αριθμό (+10, 27-17).

Δύο διαδοχικά τρίποντα, αυτή τη φορά από τον Σπανούλη, ήταν αρκετά για να εκτοξευθεί η διαφορά στο 15′ για πρώτη φορά στους +13 πόντους (37-24), με τον αρχηγό του Ολυμπιακού να δίνει τη σκυτάλη του σκοραρίσματος στον Πρίντεζη, ο οποίος με 10 πόντους στη δεύτερη περίοδο φρόντισε να κρατήσει τους «ερυθρόλευκους» σε απόσταση ασφαλείας και να τους οδηγήσει στα αποδυτήρια στο +7 (47-40).

Εξαιρετική η άμυνα του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο πάνω στα επιθετικά ατού της Φενέρ, με τους ΜακΚάλεμπ και Κλέιζα να μένουν στους 2 και 4 πόντους αντίστοιχα. Στον αντίποδα, ο Βασίλης Σπανούλης φρόντισε να κλείσει το 20λεπτο με 16 πόντους και 5 ασίστ, ενώ ο Ολυμπιακός είχε υποπέσει σε μόλις 1(!) λάθος.

Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν δυναμικά στην τρίτη περίοδο και με τον Μάντζαρη να ευστοχεί στο τρίτο του τρίποντο στον αγώνα σε ισάριθμες προσπάθειες ο Ολυμπιακός ξέφυγε και πάλι με +11 πόντους (56-45).

Ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, καθώς οι γηπεδούχοι έδειξαν σημάδια κούρασης στην άμυνα και οι Τούρκοι με οδηγό τον Ζόριτς μείωσαν σε απόσταση αναπνοής στο 26′ (58-56).

Λανθασμένες επιθέσεις και αδικαιολόγητα λάθη στην άμυνα, από πλευράς Φενέρ, πάντως, έδωσαν την ευκαιρία σε Σπανούλη και Λοτζέσκι να διαμορφώσουν το 62-56, που ήταν και σκορ περιόδου.

Με τον Σπανούλη στον πάγκο στα πρώτα λεπτά του τελευταίου δεκαλέπτου για ανάσες ο Περπέρογλου ανέλαβε δράση στην επίθεση και με προσωπικό σερί 7-0 ανέβασε τη διαφορά στους +9 (69-60), ενώ με λέι απ του Έλληνα φόργουορντ στο 35′ οι «ερυθρόλευκοι» κράτησαν το προβάδισμα, παρά τις προσπάθειες ανατροπής των Τούρκων (71-65).

Ακολούθησε τρίποντο ψυχολογίας από τον Λοτζέσκι (74-65), μετά από ασίστ του Σπανούλη, και ο Ολυμπιακός μπήκε σε τροχιά νίκης.

Δύο διαδοχικά τρίποντα από τον Πρέλντζιτς αναπτέρωσαν τις ελπίδες της Φενέρ (76-72), αλλά ο Περπέρογλου, που σημείωσε 15 πόντους στην τελευταία περίοδο, απάντησε με δύο «κολλητά», ο Σπανούλης τον μιμήθηκε και τα πάντα τελείωσαν (87-78, στο 39′).

Ακολούθησε νέο επιθετικό κρεσέντο από Σπανούλη και Λοτζέσκι και οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν άνετα στο τελικό 95-82.

Τα δεκάλεπτα: 27-19, 47-40, 62-56, 95-82

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Ντάνστον 4, Σπανούλης 28 (5 ριμπάουντ, 9 ασίστ), Περπέρογλου 21 (9 ριμπάουντ), Σλούκας 2, Σίμονς 5 (4 ριμπάουντ), Μπέγκιτς, Πρίντεζης 12, Αγραβάνης, Μάντζαρης 9 (3), Λοτζέσκι 14 (2).

Φενερμπαχτσέ (Ομπράντοβιτς): ΜακΚάλεμπ 4, Ονάν, Μπιέλιτσα 11 (6 ριμπάουντ), Μαχμούτογλου 6 (2), Κλέιζα 7 (1), Βίντμαρ 8, Ζόριτς 13, Σιπάχι, Μπογκντάνοβιτς 16, Πρέλτζιτς 17 (3)

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης