Την τελευταία του συνέντευξη, πριν την επιστροφή του στην Ισπανία, παραχώρησε την Παρασκευή στη NOVA ο πρώην -πλέον- προπονητής του Ολυμπιακού.

Ο Ισπανός προπονητής, πέραν του «διαζυγίου» του με τους Πειραιώτες, το οποίο, όπως επισήμανε, υποπτευόταν ότι είναι προ των πυλών, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι άξιζε να ολοκληρώσει το έργο του στους «ερυθρόλευκους», ενώ εμφανίστηκε χαρούμενος για τα όσα πέτυχε με τους πρωταθλητές σε Ελλάδα και Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως είχε άριστες σχέσεις με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, διέψευσε την φημολογία που τον ήθελε να μην μιλάει με τον Κριστιάν Καρεμπέ, ενώ μεταξύ άλλων κλήθηκε να απαντήσει για τα προβλήματα στις σχέσεις του με τους Κασάμι και Αφελάι, «καρφώνοντας» τον Ολλανδό, ο οποίος, όπως υπογράμμισε «…νομίζει ότι τα ξέρει όλα».

Ο Μίτσελ, όπως τόνισε, είναι σίγουρος ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να κατακτήσει το πρωτάθλημα, ενώ έσταξε «μέλι» για τον Γιάννη Μανιάτη, επισημαίνοντας ότι είχαν αποκτήσει μία «…σχέση πατέρα-γιου».

Ερωτηθείς για την Εθνική Ελλάδας, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόταση από την ΕΠΟ για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής, υπογραμμίζοντας ότι στην Ελλάδα θα επέστρεφε μόνο για λογαριασμό των ερυθρόλευκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Μίτσελ:

Για το αν περίμενε το «διαζύγιο»: «Το υποπτευόμουν. Δεν το περίμενα. Είχα κάτι σαν.. προαίσθημα».

Για το αν μιλούσε μέχρι και την τελευταία στιγμή με τη διοίκηση για μεταγραφές:
«Θα πρέπει να ευχαριστήσω τον Ολυμπιακό που ήμουν προπονητής. Πέρασα καταπληκτικά στην Αθήνα. Είμαι περήφανος που ήμουν προπονητής του Ολυμπιακού και οι σχέσεις μου με τον πρόεδρο και με όλο το επιτελείο κατά τη συνεργασία μας ήταν πολλή καλή. Την προηγούμενη Παρασκευή, είχαμε, όπως συνηθίζαμε, με τον πρόεδρο συνάντηση και μιλήσαμε για όλα. Για το ποδόσφαιρο, για την ομάδα και για μεταγραφές. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Όπως είχα έρθει, υπό περίεργες συνθήκες, έτσι και φεύγω. Έτσι είναι η ζωή του προπονητή και πρέπει να το αποδεχθώ».

Για το αν θα άλλαζε κάτι από το καλοκαίρι και μετά: «Όχι. Δεν θα ήθελα να αλλάξω κάτι. Είμαι οργανωτικός. Είχα κάνει τον προγραμματισμό μου. Είχα ζητήσει κάποια πράγματα, αλλά άλλος ελέγχει τα οικονομικά στον σύλλογο».

Για το αν κρατάει… πικρία από τους Αφελάι και Κασάμι, που ήταν δικές του επιλογές, αλλά και αυτούς που ήταν υπέρ του: «Πάντα έλεγα και λέω ότι πιο σημαντικός είναι ο ποδοσφαιριστής σε μία ομάδα. Ποτέ δεν έχω μιλήσει άσχημα για τους ποδοσφαιριστές. Αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί σε μια ομάδα. Αυτό που λένε ότι εγώ είπα να έρθουν οι Αφελάι και Κασάμι δεν ισχύει. Εγώ τους δέχθηκα. Τους αποδέχθηκα. Μου είπαν από τον σύλλογο, ότι έχουμε την πιθανότητα να πάρουμε τον Αφελάι. Δεν είναι ότι εγώ είπα «φέρτε μου τον Ρομπέρτο». Το ίδιο έγινε και με τον Κασάμι. Τώρα, ότι έπαιζαν ή ότι δεν έπαιζαν, είναι επιλογές δικές μου. Τώρα από το να λέω «φέρτε μου τον Αφελάι ή τον Κασάμι» είναι διαφορετικό».

Για το γεγονός πως δεν έπαιζαν: «Όταν είσαι στον Ολυμπιακό, έχεις την υποχρέωση να παίζεις καλά σε όλα τα ματς και όχι στην Ευρώπη. Αφού μπορούσαν να παίζουν στο Champions League, γιατί να μην μπορούν να παίζουν στην Ελλάδα. Την ενδεκάδα την φτιάχνει ο παίκτης».

Για τους λόγους που δεν έπαιζαν: «Η περίπτωση του Αφελάι είναι διαφορετική. Είχε να κάνει με πειθαρχικό. Δεν την πήρα μόνο εγώ. Ήταν μια ομαδική απόφαση, που θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλο το τιμ την πήρε μαζί».

Για τη διαφορετική «εικόνα» του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη: «Είναι διαφορά νοοτροπίας. Δεν μπορείς να κερδίζεις μεγάλα κλαμπ και μετά να στρέφεσαι στην Ελλάδα. Η δική μου άποψη είναι ότι πήραμε μεγάλα παιχνίδια, αλλά δεν πρέπει να ασχολείσαι μόνο με αυτά, αλλά με όλα. Έχεις την ίδια υποχρέωση».

Για το τι σημαίνουν για τον ίδιο οι νίκες επί των Πρωταθλητών Αγγλίας, Πορτογαλίας, Βελγίου, Ισπανίας και Ιταλίας: «Γι’ αυτό είπα ότι θέλω να ευχαριστήσω τον Ολυμπιακό. Που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία και ήταν «στοίχημα» και για μένα. Πριν από δύο χρόνια, είχα πει ότι θέλω να φέρω πιο ψηλά τον Ολυμπιακό και να… ψηλώσω κι εγώ. Επομένως είναι σημαντικές οι νίκες, είναι κέρδος και είναι πάντα ωραίο να παίζεις αυτά τα παιχνίδια. πρέπει να βάλουμε κατά νου, ότι από την στιγμή που ήρθα μέχρι που έφυγε, ο Ολυμπιακός προόδευσε. Είμαι… υπεύθυνος για το «κακό» αλλά και για το καλό. Φεύγω γεμάτος και κερδισμένος στον Ολυμπιακό. Συναντώ ανθρώπους και όχι μόνο οπαδούς του Ολυμπιακού και από άλλες ομάδες και μου λένε για τα καλά που έχω πει για το ελληνικό πρωτάθλημα».

Για το τι σκεφτόταν όταν αποδέχθηκε την πρόταση του Ολυμπιακού. Τι γνώμη είχε και τι άλλαξε: «Κατ’ αρχάς με τον κ. Μαρινάκη μιλούσαμε σε μεγάλη συχνότητα και με οικειότητα. Σίγουρα αισθάνομαι τυχερός για τις συναντήσεις, γιατί έμαθα πάρα πολλά, γιατί όταν δουλεύεις εκτός της πατρίδας σου πρέπει να μάθεις και την νοοτροπία της χώρας που είσαι. Είναι εξαιρετικές οι σχέσεις μου με τον κ. Μαρινάκη. Αυτός είναι που αποφασίζει. Όταν πήρε αυτή την απόφαση, είμαι σίγουρος ότι την πήρε για το καλό του Ολυμπιακού. Είναι η πρώτη φορά που δεν ήταν υπέρ μου, αλλά συμφωνώ με την απόφαση. Είναι ψέμα η αναφορά των ισπανικών Μέσων ότι υπήρχε κακές σχέσεις με τον Καρεμπέ. Με ενόχλησε αυτή η κατάσταση. Δεν θα μπορούσα να είχα κακή σχέση, γιατί είναι ένας άνθρωπος με κουλτούρα. Είχα καλές σχέσεις με όλους τους ανθρώπους και με τον κ. Μαρινάκη».

Για τις σχέσεις του με τους Τζεμπούρ και Αμπντούν και άλλους ποδοσφαιριστές, όπως τους Χολέμπας και Αβραάμ Παπαδόπουλο: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα με τον Κασάμι. Δεν πήρα μόνος μου την απόφαση για τον Αφελάι. Ο Κασάμι είναι καλός άνθρωπος και δουλευταράς. Θέλει να μάθει. Ο Αφελάι νομίζει ότι τα ξέρει όλα. Ο Χολέμπας ήταν δουλευταράς. Δεν είχα θέμα. Για τον Αβραάμ, αποφάσισε να φύγει μόνος του, όπως και οι Τζεμπούρ και Αμπντούν. Ήταν αποφάσεις αθλητικές. Ήταν συνολικές αποφάσεις, στον σύλλογο. Λέω την άποψή μου, αλλά δεν παίρνω μόνος μου τις αποφάσεις. Είναι συνολικές».

Για το αν συναντήθηκε με τον Βίτορ Περέιρα και αν ταιριάζουν οι φιλοσοφίες των ανθρώπων από την ιβηρική: «Του ευχήθηκα καλή τύχη και να φέρει καλά αποτελέσματα, γιατί είναι προπονητής της ομάδας μου. Θα τον κριτικάρω (γέλια), αλλά έχει τη στήριξή μου. Έχουμε διαφορές. Υπάρχουν ομοιότητες, αλλά εμείς έχουμε διαφορές. Πάντα το κοινό στο Καραϊσκάκη θέλει επίθεση και δεν μπορεί να παίξει κάπως αλλιώς και έτσι θα παίξει και με τον Περέιρα».

Για το αν θα πάρει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός: «Σίγουρα!».

Για το αν μπορεί να κάνει καλή πορεία στο Europa League:
«Πιστεύω ότι μπορεί να πάει καλά ο Ολυμπιακός. Έχει την κλήρωση με την Ντνίπρο. Δεν ξέρω τη κλήρωση στην συνέχεια, αλλά νομίζω ότι θα πάει καλά».

Για τη σχέση του με τον Ρομπέρτο: «ήταν πολύ σημαντικό το ματς με την Μπενφίκα και ήθελα να του απονείμω τα εύσημα για τη δουλειά που είχε κάνει. Έχουμε τη συνήθεια να δίνουμε τα εύσημα στους επιθετικούς. Εγώ έδωσα αγκαλιά και στον σκόρερ και αυτόν που σταμάτησε τους αντίπαλους. Πιστεύω στους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Είναι μαχητές. Το πρόβλημα είναι ότι το κοινό ζητάει ξένους ποδοσφαιριστές αλλά πρέπει να στηρίζεις τα δικά σου παιδιά. Η πρόσληψη του Γεωργάτου στις Ακαδημίες έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Βοηθάει πολύ η πρόσληψη του Γεωργάτου».

Για το αν θα εργαστεί και πάλι στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν φήμες για την εθνική: «Δεν θέλω να δίνω τροφή για φήμες. Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Θα ήθελα, αλλά δεν νομίζω ότι θα υπήρχε τίποτα. Είναι σαν να με καλούσαν στην Μπαρτσελόνα. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Σέβομαι τις άλλες ελληνικές ομάδες, αλλά θα ήταν έλλειψη σεβασμού να πήγαινα σ’ αυτές. Η αλήθεια είναι πως πρέπει να είμαι ειλικρινής. Με βοήθησε ο Πειραιάς στην καριέρα μου και την ζωή μου. Νιώθω Ολυμπιακός και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει».

Για τη σχέση του με τον Μανιάτη: «Είχαμε μια σχέση πατέρα με γιου. Τον πιστεύω πάρα πολύ. Ο Μανιάτης είναι ο τυπικός Έλληνας ποδοσφαιριστής. Μάχεται και μπορεί να αγωνιστεί με πάθος. Είναι ηγέτης. Είναι τύχη που τον έχει ο Ολυμπιακός. Πρέπει να το πιστέψουν οι Έλληνες ποδοσφαιριστές πως είναι ηγέτες. Εδώ δίνουν σε ξένους τον τίτλο του ηγέτη. Οι ξένοι θα φύγουν, αλλά οι Έλληνες θα μείνουν».

Για τον νεαρό Έλληνα ποδοσφαιριστή που έχει το ταλέντο: «Για μένα ο Καραμάνος».

Για τον αντίπαλο που θα έπαιρνε στον Ολυμπιακό: «Αυτό είναι λίγο πιο δύσκολο. Γιατί τώρα μπορεί να γίνει μια κίνηση από τον Ολυμπιακό και μπορώ να την… χαλάσω».

Για τον Μπεργκ: «Ο Παναθηναϊκός δεν είναι ο ίδιος με τον Μπεργκ και χωρίς αυτόν. Είναι καλός ποδοσφαιριστής. Φαίνεται από την πορεία του Παναθηναϊκού όταν λείπει ο Μπεργκ».

Για τις δηλώσεις του Γιάννη Αναστασίου, ότι πρόσφερε στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Τον ευχαριστώ πάρα πολύ. Είναι ο προπονητής που έχει ανεβάσει τον Παναθηναϊκό. Είναι ένα δείγμα πως οι ελληνικές ομάδες πρέπει να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στους Έλληνες προπονητές. Ο Αντώνης Νικοπολίδης είναι καταπληκτικός προπονητής. Για το παρόν».

Για το αν η ήττα από τον Παναθηναϊκό ήταν η χειρότερη στιγμή στην Ελλάδα
: «Όχι είναι ο τραυματισμός και η απουσία του Μάικλ Ολαϊτάν. Εγώ βλέπω τον αντίπαλο, ως αντίπαλο. Δεν είναι εχθρός μου».

Για την καλύτερή του στιγμή στον Ολυμπιακό: «Είναι κάτι ιδιαίτερο το Καραϊσκάκη. Έχω παίξει στο Μπερναμπέου με πολλούς οπαδούς, αλλά το Καραϊσκάκη είναι ιδιαίτερο. Η ιδιαίτερη στιγμή ήταν ο γύρος του θριάμβου στη φιέστα του 2014 και άκουσα ένα σύνθημα από τους οπαδούς και ο Ρομπέρτο μου το εξήγησε πως ήταν για μένα. Ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι σαν οικογένεια για μένα. Όταν κάποιος δουλεύει μακριά από την πατρίδα του του λείπει η οικογένειά του».

Για τη σχέση του με τον κόσμο του Ολυμπιακού: «Θα ήθελα πολύ να έρθω όταν θα πάρουμε το πρωτάθλημα. Μου… ανήκει το μισό (γέλια). Ευχαριστώ όλους, τα μέλη του τεχνικού επιτελείου. Όλοι μου φέρθηκαν εξαιρετικά. Δεν μπορώ να ξεχάσω τον Ολυμπιακό».

Για το πιο συγκινητικό μήνυμα που πήρε μόλις έγινε γνωστό ότι θα έφευγε: «Από την γυναίκα μου. Ήταν ευχαριστημένη από την ζωή στην Αθήνα. Θα αναφερθώ σε ένα που έλαβα πριν λίγο από παίκτη που δεν έπαιξε πολύ στον Ολυμπιακό. Δεν θα ήθελα να πω το όνομά του. Εγώ αγαπώ όλους τους ποδοσφαιριστές. Ποιοι έπαιζαν και ποιοι όχι είναι κάτι άλλο».

Για τις προσωπικές του σχέσεις: «Σε κάθε ταξίδι ερχόταν φίλαθλοι και μου έδιναν λουλούδια και η γυναίκα μου με ρωτούσε γιατί τα φέρνω. Ήμουν υποχρεωμένος. Ήταν από τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Έπρεπε να τα φέρω. Το να είσαι προπονητής του Ολυμπιακού είναι κάτι μεγάλο. Πρέπει να είσαι πάντα έξω, γιατί έχεις πολλές υποχρεώσεις».

Το μήνυμά του:
«Πονάω που αναγκάζομαι να φύγω, γιατί μ’ αγάπησαν και τους αγαπούν όλους. Νομίζω ότι άξιζα να ολοκληρώσω την δουλειά μου».

Επιμέλεια: Μπάμπης Παπαφιλιππάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης