Το πρώτο βήμα για την πρόκριση στο Final-4 του Λονδίνου έκανε ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 67-62 της Εφές Αναντολού στο ΣΕΦ, στο πρώτο ματς των πλέι οφ της Ευρωλίγκας, έχοντας κορυφαίο παίκτη τον Γιώργο Πρίντεζη, ο οποίος πέτυχε 26 πόντους και έκανε ρεκόρ καριέρας.

Οι δύο ομάδες στο πρώτο δεκάλεπτο συμβάδιζαν στο σκορ. Η Εφές πήρε από νωρίς το προβάδισμα μέχρι το γκολ φάουλ του Σπανούλη, με το οποίο ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 14-13, στα δύο λεπτά πριν τη λήξη της περιόδου. Τελικά στο πρώτο δεκάλεπτο η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα ήταν μπροστά στο σκορ με 17-15.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός «έτρεξε» κατά διαστήματα τους Τούρκους και κατάφερε να ξεφύγει στο σκορ ακόμα και με εννέα πόντους. Μετά το 22-19 που διαμορφώθηκε με γκολ φάουλ του Κάιλ Χάινς στον αιφνιδιασμό, οι «ερυθρόλευκοι» με δύο ξεσπάσματα με δημιουργό τον Σπανούλη και εκτελεστές τους Πρίντεζη και Περπέρογλου έφτασε στου 32-23. Κάπου εκεί όμως ο Ολυμπιακός κόλλησε και έτσι η Εφές μείωσε στο 33-32, που ήταν και σκορ ημιχρόνου.

Η Εφές στην τρίτη περίοδο ξεκίνησε δυναμικά και προηγήθηκε διαδοχικά 33-36 και 36-40. Στη συνέχεια ο Ολυμπιακός βρήκε τα πατήματά του και οδηγό στο επιθετικό κομμάτι τον Γιώργο Πρίντεζη έφτασε στο 50-44, για να ολοκληρωθεί η περίοδος στο 50-46.

Στον επίλογο η Εφές έφτασε στο -2 (50-48, 52-50), όμως ο Πρίντεζης που πέτυχε ρεκόρ καριέρας σκόραρε με τρίποντο, μετά την πολύ καλή άμυνα που έπαιξε και έστειλε το ματς στο 55-50. Οι Τούρκοι επέστρεψαν στο καλάθι, όμως οι Πειραιώτες βρήκαν τον τρόπο να διατηρήσουν αρχικά το προβάδισμα και να το αυξήσουν στους 5 πόντους. Με κάρφωμα του Παπανικολάου στον αιφνιδιασμό ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 65-68 στο 1:36 πριν το τέλος και έφτασε στην τελική επικράτηση με δύο εύστοχες βολές του Σπανούλη, που διαμόρφωσαν το τελικό 67-62.

Tα δεκάλεπτα:
17-15, 33-32, 50-46, 67-62.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας):
Χάινς 6 (9ριμπ, 1κλεψ), Λο 7 (1τριπ, 3λαθ), Άντιτς, Σπανούλης 9 (0/5τριπ,8ασ), Περπέρογλου 5 (1), Σερμαντίνι 2, Σλούκας, Πάουελ 5 (4ριμπ), Γκετσεβίτσιους, Πρίντεζης 26 (4), Παπανικολάου 4, Κατσίβελης 3 (1).

Αναντολού Εφές (Μαχμούτι):
Φάρμαρ 8 (0/5τριπ), Βούγιασιτς 4, Ερντέν 9 (7ριμπ), Τουντσερί, Σιπ 2, Γκονλούμ 17 (5ριμπ), Σαβάνοβιτς 6, Λούκας 10 (1), Μπάρατς 6 (5ριμπ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δηλώσεις

Γιώργος Μπαρτζώκας (Προπονητής Ολυμπιακού): «Ήταν ένα τυπικό παιχνίδι πλέι οφ Ευρωλίγκας. Στη γηπεδούχο ομάδα η πίεση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Αποτυπώθηκε στα ποσοστά μας σε βολές και σε τρίποντα, αλλά και στην Εφές που είχε ιδιαίτερα άσχημα ποσοστά έξω από τα 6.75 (1/19). Είχαμε πει να έχουμε κατοχή στην επίθεση και να πιέσουμε στην άμυνα και κάτω από αυτό το πρίσμα είμαστε ευχαριστημένοι. Αν δείτε τα παιχνίδια της Εφές μέχρι σήμερα κρίνονται από τους περιφερειακούς της. Εμείς κάναμε καλή δουλειά σ’ αυτόν τον τομέα. Πάνω κάτω κινηθήκαμε στα ίδια επίπεδα στους υπόλοιπους τομείς, αν δείτε ριμπάουντ, λάθη, και ασίστ. Η σειρά έτσι όπως είναι, δηλαδή δύο αγώνες μέσα, δύο έξω είναι πονηρή. Εχουμε κάνει ένα πρώτο βήμα. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διάρκεια, αυτοσυγκέντρωση και αποφασιστικότητα ενόψει του αγώνα της Παρασκευής. Ελπίζω να έχει ευτυχή κατάληξη για εμάς το μεθαυριανό παιχνίδι και μετά θα δυσκολέψουμε το έργο της Εφές. Είναι δύσκολο να νικήσεις μια ομάδα τρεις φορές μέσα σε μία εβδομάδα και για εμάς και για αυτούς βέβαια. Μπράβο στα παιδιά. Είμαστε ένα βήμα πριν το φάιναλ φορ. Θέλουμε για τους φιλάθλους μας να προκριθούμε. Είναι μαραθώνιος φέτος η Ευρωλίγκα και θέλουμε να φτάσουμε στο Λονδίνο και γι αυτούς και για εμάς. Τα παιδιά το αξίζουν. Ήταν σημαντική η στήριξη του κόσμου απόψε, ειδικά σε σημεία που η Εφές έπαιρνε τα πάνω της. Μας βοήθησε πάρα πολύ και τον ευχαριστούμε».

Για το αν επηρέασε η καινούρια μπάλα τους παίκτες του: «Πάντα όταν είναι καινούρια η μπάλα επηρεάζει… παρ’ ότι είναι πολύ καλής ποιότητας μπάλα η συγκεκριμένη. Δεν είναι όπως παλιά που έσπαγες τα χέρια σου. Όλες οι ομάδες έχουν κάνει προπόνηση μόνο τέσσερις ημέρες με τη νέα μπάλα. Αν το βάλεις στο μυαλό σου ότι δεν είναι καλά η μπάλα, τότε θ’ αρχίσεις να αστοχείς. Όλα είναι στο μυαλό».

Οκτάι Μαχμούτι (Προπονητής Αναντολού Εφές):
«Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για τη νίκη. Ήταν ένα καλό και ισορροπημένο παιχνίδι, το οποίο κρίθηκε στο ενάμιση τελευταίο λεπτό». Σε ερώτηση για την αστοχία των παικτών του έξω από τα 6.75 και κατά πόσο ελπίζει στο “break” την Παρασκευή αν μπουν τα σουτ, απάντησε διπλωματικά αποφεύγοντας να μπει σε τεχνικές αναλύσεις: «Από την πρώτη στιγμή που άρχισα τον αθλητισμό έχω ελπίδα. Αν δεν έχεις ελπίδα, δεν κάνεις τίποτα. Εμπιστευόμαστε όλους όσους αποτελούν την ομάδα».

Γιώργος Πρίντεζης:
«Πέρασα ένα δύσκολο διάστημα με τη μέση μου. Η χρονιά φέτος είναι πολύ μεγάλη, έχει πολλά παιχνίδια και σίγουρα χρειάζεται παραπάνω προσπάθεια από όλους, μεγαλύτερο rotation για να είμαστε όσο πιο έτοιμοι, ειδικά στο τέλος. Δεχτήκαμε 62 πόντους από την Εφές ωστόσο αν το δει κανείς προσεκτικά θα προσέξει ότι οι περισσότεροι ήταν εύκολοι. Από δικά μας λάθη, δεχτήκαμε πολλούς πόντους από pick ‘n’ roll. Είχαμε προετοιμαστεί καλά, αλλά κάποια πράγματα δεν μας βγήκαν. Τώρα πρέπει να προετοιμαστούμε για το παιχνίδι της Παρασκευής. Δεν παίζει ρόλο η έδρα, το προβάδισμα, κάθε παιχνίδι είναι ξεχωριστό η Eφές είναι απρόβλεπτη ομάδα και μπορεί να κάνει τη ζημιά, έχασε πολλά σουτ. Όλα τα στοιχεία μας πρέπει να τα βελτιώσουμε, είμαστε καινούρια ομάδα και μπορούμε να βελτιωθούμε σε όλα. Μέσα από την άμυνα ξεκινάνε όλα».

Έισι Λο:
«Ήταν ένα δύσκολο ματς, προσπαθήσαμε να τρέξουμε στην επίθεση αλλά δεν μας το επέτρεψαν όσο θα θέλαμε. Πήραμε τη νίκη που είναι κάτι πολύ σημαντικό και τώρα κοιτάμε το δεύτερο παιχνίδι. Το 1-0 είναι σημαντικό ωστόσο τίποτα δεν έχει τελειώσει ξέρουμε πως την Παρασκευή πρέπει να κάνουμε το 2-0. Να δούμε τα λάθη μας στο βίντεο και να τα διορθώσουμε και να ετοιμαστούμε καλά. Η άμυνα σίγουρα ήταν το κλειδί αυτό πρέπει να κάνουμε και την Παρασκευή».

Επιμέλεια: Ανδρέας Αθανασούλης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης