Κανονικά το παιχνίδι που θα γίνει στη Λεωφόρο δεν λέγεται ντέρμπυ. Αντίπαλοι είναι δύο ομάδες με διαφορετικούς αγωνιστικούς στόχους. Ο μεν Ολυμπιακός, μόνιμος πρωταθλητής, ίσως και το μοναδικό φαβορί κι αυτή τη σαιζόν. Ο δε Παναθηναϊκός ούτε στα ψέμματα δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Ποιο ντέρμπυ, λοιπόν;

Αρκετές φορές στο παρελθόν υπήρξε μία απουσία ισορροπίας ανάμεσα στους δύο «αιωνίους αντιπάλους» όταν αναμετρήθηκαν για το πρωτάθλημα και για το κύπελλο. Η μία από τις δύο ομάδες να βρίσκεται σε καλύτερη φυσική κατάσταση, σε μεγάλη βαθμολογική απόσταση, να αγωνιστεί ντεφορμέ, με απουσίες κ.α.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντα, όμως, στο γήπεδο προέκυπτε κάτι μαγικό. Οι όποιες διαφορές, αγωνιστικές, ψυχολογικές, βαθμολογικές, εξαφανιζόντουσαν και το ματς γινόταν στα ίσα. Σα μία αναμέτρηση ισοδύναμων αντιπάλων. Λειτουργούσε μεταφυσικά μία «ισοπέδωση αξιών».

Το αυτό αναμένεται να συμβεί και σήμερα, στην περίπτωση βέβαια που το ματς διεξαχθεί χωρίς αναμενόμενα παρατράγουδα. Ακόμα, δηλαδή, και σ’αυτό το ντέρμπυ, που για πρώτη φορά στην Ιστορία βρίσκει τις δύο ομάδες να τις χωρίζει τόσο χάος, οικονομικά και αγωνιστικά, αναμένεται ο Παναθηναϊκός να κυττάξει στα μάτια τον ανώτερό του Ολυμπιακό. Γιατί;

Δουλεύει η μεθυστική ισχύς της παράδοσης. Άγνωστες, αόρατες, ανεξήγητες δυνάμεις δαιμονικές εκστασιάζουν έτσι ή, αλλοιώς, ενεργητικά, παθητικά, τους ποδοσφαιριστές και τους μεταμορφώνουν, τους επιδοτούν την πίστη για το αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΛΕΩΦΟΡΟΣ 2013, η «απάντηση» του Παναθηναϊκού στη ντροπή της «Ριζούπολης 2003», γράφει ο apodytiriakias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης