Η FIFA, η οποία «ταλανίζεται» από τη χειρότερη κρίση διαφθοράς στην ιστορία της, θα εκλέξει αύριο τον νέο πρόεδρο της, με πέντε υποψήφιους να διεκδικούν την προεδρική καρέκλα.

Πρόκειται για τους: πρίγκιπα Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν της Ιορδανίας, Σεΐχη Σαλμάν μπιν Εμπραχίμ Αλ Χαλιφά από το Μπαχρέιν, Ζερόμ Σαμπάν από τη Γαλλία, Τζιάνι Ινφαντίνο από την Ελβετία και ο Νοτιοαφρικανός Τόκιο Σεξβάλε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προκειμένου να υπάρχει υποψήφιος από την Ευρώπη στις αρχαιρεσίες για τη FIFA, λόγω της τιμωρίας του Μισέλ Πλατινί, ο γενικός γραμματέας της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, θα διεκδικήσει την προεδρία. Ο Σαμπάν είναι πρώην Γάλλος διπλωμάτης, ο οποίος εργάστηκε σε διάφορες θέσεις στη FIFA από το 1999 έως το 2010, ωστόσο επικρίνει την UEFA.

Ο Σεξβάλε είναι Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας και πρώην πολιτικός κρατούμενος, ενώ ο πρίγκιπας Αλί είναι πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA και ο Σεΐχης Σαλμάν ηγείται της ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας της Ασίας (AFC).

Κάθε μια από τις 209 ομοσπονδίες-μέλη της FIFA έχει μια ψήφο στις προεδρικές εκλογές, με τις 53 εξ αυτών να είναι από την Ευρώπη. Ο Ινφαντίνο, ο οποίος είναι γενικός γραμματέας της UEFA, θεωρείται το φαβορί, καθώς έχει την υποστήριξη πολλών ομοσπονδιών. Ο νικητής των εκλογών θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρόεδρο, Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος είχε αναλάβει τα «ηνία» της FIFA το 1998, ωστόσο τον Δεκέμβριο τιμωρήθηκε με οκταετή αποκλεισμό από το ποδόσφαιρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης