Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, η φύση και η τεχνολογία ενδεχομένως να έχουν αντικρουόμενες απόψεις, όπως στην περίπτωση των πλημμυρών πριν από περίπου έναν χρόνο στην Ταϊλάνδη, με συνέπεια την παύση λειτουργίας αρκετών εργοστασίων τεχνολογίας, προκαλώντας αύξηση της τάξεως του 30% και άνω στις τιμές των σκληρών δίσκων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτές τις μέρες, ο τυφώνας με την ονομασία «Sandy» που απειλεί τη Νέα Υόρκη και τις γύρω περιοχές, επέβαλε στην εταιρεία Google να ακυρώσει την επίσημη παρουσίαση, που είχε ανακοινώσει μέρες πριν και προγραμματίσει να πραγματοποιήσει σήμερα, Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτήν την παρουσίαση, η οποία αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας, η Google, βάσει πληροφοριών που διέρρευσαν από την ιστοσελίδα «briefmobile.com», αναμενόταν να αποκαλύψει – επιδείξει μια νέα ταμπλέτα άκρως εντυπωσιακή, τουλάχιστον από πλευράς τεχνικών χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων. Η νέα ταμπλέτα (θα) φέρει το όνομα «Nexus 10», είναι κατασκευαστικό αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ των Google – Samsung και διαθέτει οθόνη 10.1 ιντσών.

Μόνο που αυτή η οθόνη μέλλεται να αρπάξει τον «θρόνο» της ποιότητας ή ακριβέστερα της ανάλυσης και της πυκνότητας των γραφικών που προβάλλονται, από το iPad με Retina οθόνη. Το τελευταίο έχει μια οθόνη 9.7 ιντσών με ανάλυση 2048×1536 γραμμών και πυκνότητα 264 κουκίδων ανά ίντσα – η ταμπλέτα Nexus 10, όμως, ανεβάζει τον πήχη: 2560×1600 γραμμές και 298.9 κουκκίδες ανά ίντσα (dots per inch – dpi)! Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε ιδιαίτερα υψηλή ποιότητα απεικόνισης, αρκεί βέβαια οι εφαρμογές να μπορούν να «εκμεταλλευθούν» τη μεγάλη πυκνότητα dpi, ήτοι οι προγραμματιστές – σχεδιαστές να αναπτύξουν νέες προτάσεις αλλά και να προβούν σε βελτιώσεις / αναβαθμίσεις των υφιστάμενων εφαρμογών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εσωτερικό της νέας ταμπλέτας, τηρουμένου πάντα του ανταγωνισμού, προβλέπεται να λαμβάνει το σκήπτρο της «δύναμης» στον τομέα των φορητών συσκευών, χάρη στην «καρδιά» που διαθέτει, το τσιπ «Exynos 5250» της Samsung, με χρονισμό λειτουργίας στα 1.7GHz των δύο πυρήνων τελευταίας αρχιτεκτονικής ARM Cortex-A15, κύκλωμα γραφικών Mali T604 (εξαιρετικά ισχυρό), ενώ, τέλος, η διαθέσιμη μνήμη RAM ανέρχεται στο εντυπωσιακό νούμερο των 2GB.

Για όσους αυτές οι τεχνικές πληροφορίες είναι σχετικά δυσνόητες, μπορούν να αρκεστούν στην απλή ερμηνεία ότι η ταμπλέτα της Google όχι απλώς δεν θα υπολείπεται ισχύος, αλλά κυριολεκτικά θα ξεχωρίζει ανάμεσα στις ανταγωνιστικές ταμπλέτες, κάτι που σημαίνει ότι η καθημερινή λειτουργία και ροή εργασίας από τον μέσο χρήστη θα πραγματοποιείται άνετα, χωρίς «κομπιάσματα» στην απόδοση.

Ο εσωτερικός χώρος αποθήκευσης είναι στα 16GB, ένα νούμερο αρκετά χαμηλό θα λέγαμε, κρίνοντας από τα μεγάλα πλέον μεγέθη των εφαρμογών, παιχνιδιών, αλλά και αρχείων μουσικής / φωτογραφιών / βίντεο που ο σύγχρονος καταναλωτής επιθυμεί να έχει στη φορητή συσκευή του. Πάντως, καθώς οι πληροφορίες είναι προϊόν διαρροής και όχι επίσημες, αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατεθούν περαιτέρω μοντέλα της Nexus 10 ταμπλέτας, με αυξημένο αποθηκευτικό χώρο, ή έστω ακόμα κι αν δεν υπάρξουν τέτοιες επιλογές, ίσως να αποκαλυφθεί κάποιος εναλλακτικός τρόπος αύξησης (μέσω Διαδικτύου ή εξωτερικών καρτών / Flash μνήμης). Στην περίπτωση όμως που οι Google – Samsung, περιοριστούν σε ένα μοναδικό μοντέλο, με 16GB χώρου αποθήκευσης και καμία άλλη μέθοδο επέκτασής της, τότε σίγουρα οι υπεύθυνοι των εταιρειών θα πρέπει να αναρωτηθούν αν αντιλαμβάνονται και αξιολογούν ορθά τις απαιτήσεις των καταναλωτών, από μια ταμπλέτα της «μεγάλης» κατηγορίας των 10.1 ιντσών και, μάλιστα, με τόσο δυνατά χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικά και δυνατότητες που δεν τελειώνουν στην υπερ-υψηλής ανάλυσης και πυκνότητας οθόνη, ούτε στο πανίσχυρο κεντρικό τσιπ, αλλά επεκτείνονται στα ακόλουθα: διασύνδεση μέσω NFC / Wi-Fi / Bluetooth 4.0, GPS και ιδιαίτερα ποιοτική οπίσθια κάμερα των 5MPixel (κρίνοντας από ανεπίσημες λήψεις που επίσης διέρρευσαν). Το δε περιβάλλον εργασίας ή αλλιώς Λειτουργικό Σύστημα που θα «φοράει» η νέα ταμπλέτα Nexus 10 των Google – Samsung θα είναι το Anroid τελευταίας (και ακυκλοφόρητης όσο γράφονται αυτές οι γραμμές) έκδοσης, με την ονομασία «Android Jellybean» (ή αλλιώς Android 4.2).

Εν αναμονή, λοιπόν, της νέας ανακοίνωσης ημερομηνίας για την επερχόμενη παρουσίαση της Google, με τον ενδιαφέρον να είναι στραμμένο, φυσικά, στην ταμπλέτα Nexus 10.

Περισσότερες πληροφορίες:

http://briefmobile.com/google-nexus-10-samsung-android-4-2

http://briefmobile.com/googles-nexus-10-caught-on-video

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης