Μια νέα μέθοδος ιδιόμορφου χειρισμού των φρέσκων στην αγορά, Windows 8, έκανε την εμφάνισή της στο τεχνολογικό τοπίο. Η τεχνολογία «Windows 8 Gesture Suite» προέρχεται από την εταιρεία «Elliptic Labs» και υπόσχεται χειρισμό των όγδοων παραθύρων, με κινήσεις του χεριού στον αέρα.

Με πιο απλά λόγια, αντίθετα με την τάση της εποχής που δεν είναι άλλη από τον χειρισμό μέσω αφής, είτε μέσω ειδικής επιφάνειας σε λαπτοπ, είτε μέσω απευθείας αφής στην touch-οθόνη μιας ταμπλέτας ή ενός υβριδικού λαπτοπ (ταμπλέτα+φορητός υπολογιστής), η τεχνολογία Windows 8 Gesture Suit, προσφέρει χειρισμό απλά κουνώντας την παλάμη μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή. Το «μυστικό» κρύβεται στην υλοποίηση της εν λόγω τεχνολογίας, η οποία στηρίζεται στους υπέρηχους και όχι σε εξειδικευμένη κάμερα, για να συλλάβει τις κινήσεις (gestures) του χρήστη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με την αρωγή οκτώ μικροφώνων, δύο έως έξι μετατροπέων, τα Windows 8 και το λογισμικό της εταιρείας, κάθε λάπτοπ μεγέθους 13 ιντσών, που εμπεριέχει αυτά τα χαρακτηριστικά στο εσωτερικό του (ήτοι δεν φαίνεται κάποια εξωτερική αλλαγή), μπορεί να προσφέρει την δυνατότητα «αέρινου» χειρισμού. Αυτή ακριβώς η μέθοδος υλοποίησης, δηλαδή μέσω πολλαπλών μικροφώνων και μετατροπέων που συλλαμβάνουν υπέρηχους, όπως διευκρινίζει ο Morhan Kjolebakken (product manager της εταιρείας) διαφοροποιεί την τεχνολογία της Elliptic Labs από άλλες παρόμοιες προτάσεις, οι οποίες έχουν την ανάγκη συγκεκριμένου φωτισμού.

Έτσι, η μέθοδος που χρησιμοποιεί η Elliptic Labs, μπορεί να λειτουργήσει και σε σκοτάδι, ενώ παράλληλα προσφέρει μεγαλύτερη γωνία χειρισμού (μπροστά από την οθόνη) έχοντας ταυτόχρονα πιο λεπτομερή «αντίληψη» (στην αναγνώριση κινήσεων) του χρήστη, συγκριτικά με τις άλλες τεχνολογίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήδη όπως δήλωσε ο Morhan Kjolebakken, αρκετοί κατασκευαστές υπολογιστών έχουν εκφράσει ενδιαφέρον, για μελλοντική ενσωμάτωση της τεχνολογίας Windows 8 Gesture Suit, στα επερχόμενα μοντέλα υπολογιστών τους.

Στα ράφια των καταστημάτων, οι πρώτοι υπολογιστές με τον πρωτότυπο χειρισμό, θα εμφανιστούν μετά από 12 έως 14 μήνες. Και φυσικά, μέσα στις εφαρμογές της τεχνολογίας από την Elliptic Labs, συμπεριλαμβάνονται οι ταμπλέτες και…τα αυτοκίνητα – αν και είναι κομματάκι δύσκολο να φανταστούμε κατά την διάρκεια οδήγησης, να κινεί στον αέρα το χέρι του ο οδηγός, για να χειριστεί τις λειτουργίες πχ. του ηλεκτρονικού χάρτη. Όσο αφορά τους υπολογιστές όμως, η εφαρμογή δείχνει ενδιαφέρουσα, αν και ομολογουμένως φαντάζει σχετικά κοπιαστική, συγκριτικά πάντα με μια επιφάνεια / οθόνη αφής ενός λαπτοπ. Προς το παρόν τουλάχιστον…

Περισσότερες πληροφορίες:

http://www.ellipticlabs.com/?page_id=1075

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης