Λευτέρης Ξυκομηνός

Η εταιρεία Boston Dynamics είναι από τις κορυφαίες στην ρομποτική τεχνολογία, με διάφορες υλοποιήσεις συνθετικών βοηθών, όπως το Alpha Dog που πρωτοέκανε την εμφάνισή του πίσω στο 2011. Το εν λόγω ρομπότ έχει μια εξαιρετικά ανθεκτική και αρκετά βαριά κατασκευή, ενώ προορίζεται για στρατιωτική χρήση, κυρίως επειδή μπορεί να κουβαλήσει πολλά κιλά εξοπλισμού, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να περπατήσει σε έδαφος αντίξοων συνθηκών (άμμος, χώμα, πέτρες, ανηφόρα, κατηφόρα) αλλά και να ισορροπήσει όταν δεχθεί ισχυρή πίεση/σπρώξιμο, ακόμα και να σηκωθεί μόνο του όταν πέσει. Βέβαια, όλες αυτές οι ικανότητες προορίζονται για στρατιωτική χρήση.
Το δε SpotMini όμως, που αποτελεί την τελευταία ρομποτική πρόταση της Boston Dynamics, ανήκει στον οικιακό χώρο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

SpotMini είναι η ονομασία του ρομπότ 25 μόλις κιλών και ύψους περίπου 60 εκατοστών. Είναι τετράποδο, με έναν μακρύ λαιμό – δαγκάνα και έχει τρομερά ήσυχη λειτουργία, λογικό άλλωστε για χρήση μέσα στο σπίτι. Η μεγάλη διαφοροποίηση με το Alpha Dog είναι ότι το SpotMini βασίζεται σε ηλεκτρική κίνηση και όχι υδραυλική, ενώ η συνολική του ενέργεια επαρκεί για συνεχόμενη χρήση 90 λεπτών της ώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ίσως αναρωτηθείτε «τι να προσφέρουν μόνο 90 λεπτά χρήσης;», όμως το για το SpotMini υπερ-επαρκούν για σπιτικές αγγαρείες, όπως να γεμίσει με ποτήρια το πλυντήριο των πιάτων ή να πετάξει κουτάκια αναψυκτικών στον κάδο απορριμάτων. Ναι, το ρομπότ έχει αυτή τη δυνατότητα, χάρη στους υπερ-ευαίσθητους αισθητήρες που διαθέτει για πλοήγηση, κατεύθυνση και «αντίληψη» χώρου/αντικειμένων και με το μακρύ λαιμό-δαγκάνα του να αρπάζει, κρατάει και τοποθετεί τα αντικείμενα εκεί που απαιτείται. Επίσης, μπορεί με χαρακτηριστική άνεση να ανέβει / κατέβει σκάλες, ώστε να περιηγείται με ευκολία εντός σπιτιού.

Όπως μπορείτε να δείτε στο ακόλουθο βίντεο, το SpotMini δείχνει σαν να ήρθε από το μέλλον, καθώς μπορεί να προσφέρει ένα κουτί αναψυκτικού στον ιδιοκτήτη του, ενώ μάλιστα, μπορεί να «παιχνιδίσει» αρνούμενο να του το παραδώσει έτσι εύκολα!

Τέλος, το SpotMini βρίσκεται σε πρωτότυπο στάδιο ανάπτυξης, συνεπώς θα περάσει επιπλέον στάδια στα εργαστήρια μέχρι να το δούμε σε λιανική μορφή. Λέτε το κατοικίδιο σε μερικά χρόνια να είναι ρομποτικό και αντί για τροφή / νερό, να χρειάζεται μια πρίζα ρεύματος;

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης