Η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, η πρωτεύουσα του νησιού και μνημείο της Παγκόσμιας  Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είναι χτισμένη ημικυκλικά γύρω από το κεντρικό λιμάνι. Ιδρύθηκε το 408 π.Χ. και αποτελείται από την οχυρωμένη μεσαιωνική (παλαιά) πόλη και τη νέα πόλη με τα παλαιά, νεοκλασικά αλλά και νεότερα κτήρια. Στην Παλιά Πόλη της Ρόδου δεσπόζει το Παλάτι του ΜεγάλουΜαγίστρου (14ου αι.), το «Καστέλλο», ένα από τα πρώτα κτήρια που κατασκεύασαν οι ιππότες, ενώ επιβάλλεται ένας περίπατος στην διάσημη Οδό των Ιπποτών που έχει αποκατασταθεί πιστά στη μορφή που είχε τα μεσαιωνικά χρόνια. Κατά μήκος της βρίσκονταν οι οικίες όσων συγκροτούσαν το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη.

Από την πλατεία Ιπποκράτους ξεκινούν δύο από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Παλιάς Πόλης: η οδός Αριστοτέλους, που οδηγεί ανατολικά στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων, και η οδός Σωκράτους, ο πολυσύχναστος δρόμος της παλιάς αγοράς. Στην κορυφή της οδού Σωκράτους δεσπόζει το Σουλεϊμανιέ τζαμί, που έχτισε ο Σουλτάνος Σουλεϊμάν αμέσως μετά την κατάληψη της Ρόδου. Στο σημείο όπου η οδός Σωκράτους συναντιέται με την οδό Ορφέως βρίσκεται ο πύργος του ρολογιού, που έχτισε ο Φεχτί Πασάς το 1857 και σήμερα λειτουργεί ως μπαρ. Από την κορυφή του πύργου μπορείτε να απολαύσετε μια μαγευτική θέα προς στην Παλιά Πόλη. Στο Αρχαιολογικό και στο Βυζαντινό Μουσείο (στεγάζονται στο κτήριο του Νοσοκομείου των Ιπποτών και στην Παναγία της Νίκης, αντίστοιχα) μπορείτε να θαυμάσετε σημαντικά ευρήματα και κειμήλια που μαρτυρούν την πλούσια ιστορία του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έξω από τα τείχη της πόλης εκτείνεται η νέα πόλη, στην οποία δεσπόζουν εντυπωσιακά κτήρια που κτίστηκαν κατά την περίοδο της Ιταλικής κατοχής, όπως το Ταχυδρομείο, η Νομαρχία (παραπέμπει στο Παλάτι των Δόγηδων στην Βενετία), το Δημαρχείο, το Εθνικό Θέατρο και η Εκκλησία του Ευαγγελισμού. Μια βόλτα στο Μανδράκι, το μικρό λιμάνι με τα αγάλματα των ελαφιών, επιβάλλεται ενώ δίπλα βρίσκεται η μαρίνα με τους Μύλους και το Φάρο του Αγίου Νικολάου. Στο νοτιότερο σημείοτης πόλης θα συναντήσετε το Ενυδρείο, η διαμόρφωση του οποίου θυμίζει θαλάσσια υπόγεια σπηλιά, όπου φιλοξενούνται θαλάσσια είδη του Αιγαίου. Στην άλλη πλευρά της πόλης μπορείτε να επισκεφθείτε το Ροδίνι, ένα υπέροχο πάρκο με παγώνια, τρεχούμενα νερά και μονοπάτια ανάμεσα σε πεύκα και κυπαρίσσια. Το Ροδίνι φημίζεται ότι φιλοξενούσε τη λεγόμενη Ρητορική Σχολή της Ρόδου, όπου φοίτησαν προσωπικότητες όπως ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Κικέρωνας. Στο λόφο του Αγίου Στεφάνου ή Μόντε Σμιθ – η ακρόπολη της αρχαίας Ρόδου– σώζονται μεταξύ άλλων το αρχαίο στάδιο, το ωδείο και ο ναός του Πυθίου Απόλλωνα.

Η περιοχή της Iαλυσού (ή Tριάντα) είναι σήμερα από τα πιο δημοφιλή και κοσμοπολίτικα θέρετρα του νησιού με υπερσύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες και έντονη νυχτερινή ζωή. Η ακρόπολη της Ιαλυσού ήταν πατρίδα του ολυμπιονίκη Διαγόρα και μία από τις τρεις ισχυρές πόλεις της αρχαίας Ρόδου μαζί με τη Λίνδο και την Κάμειρο. Σήμερα, στην πολυσύχναστη λεωφόρο της Ιαλυσού θα δείτε τις νεοκλασικές επαύλεις («πύργους»), όπου παραθέριζαν οι εύποροι Ροδίτες.


Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε
:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης της αρχαίας Ιαλυσού, στο λόφο της Φιλερήμου, με μια πληθώρα μνημείων μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο ναός της Αθηνάς Πολιάδος, η δωρική κρήνη, ο ναός της εποχής των Ιπποτών και το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου του Χωστού.

• Το εντυπωσιακό μοναστήρι της Παναγίας Φιλερήμου με τη μεγάλη λιθόστρωτη αυλή και την πέτρινη εκκλησία γοτθικού ρυθμού (15ου αι.)

• Το δρόμο του Γολγοθά, με τα κυπαρίσσια και τις πέτρινες στήλες που φέρουν παραστάσεις με τα Πάθη του Xριστού. Ο δρόμος καταλήγει σε έναν μεγάλο σταυρό.

• Την παραλία της Ιαλυσού με τα καταγάλανα νερά. Τα μελτέμια που πνέουν στην περιοχή την καθιστούν ιδανική για θαλάσσια σπορ, όπως windsurfing και kitesurfing.

• Το ετήσιο πολιτισμικό φεστιβάλ των Ιαλυσίων που πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο.


Κοντά στο χωριό Θεολόγος βρίσκεται η φημισμένη κοιλάδα των Πεταλούδων, βιότοπος σπάνιας φυσικής ομορφιάς με πλούσια βλάστηση στην οποία από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο εμφανίζονται κατά εκατομμύρια οι πεταλούδες Panaxia quadripunctaria. Στην ίδια περιοχή λειτουργεί και ένα μικρό μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Μουσεία

  • Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Βυζαντινό Μουσείο) – Οδός Ιπποτών, Μεσαιωνική Πόλη
  • Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου – Οδός Ιπποτών, Μεσαιωνική Πόλη
  • Το μουσείο της Κοσμητικής Συλλογής Δωδεκανήσου – Πλατεία Αργυροκάστρου, Μεσαιωνική Πόλη
  • Το μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου – Ιωάννη και Πάολας Νεστορίδη (πρώην οδός Κω)- πίσω πλευρά από «Εκατό Χουρμαδιές»
  • Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου – Πλατεία Σύμης 2-  Είσοδος Μεσαιωνικής Πόλης
  • Το μουσείο της μέλισσας – 5ο Χιλιόμετρο Τσαΐρι- Αεροδρομίου, έξω από την Παστίδα 

(πηγές:www.visitgreece.gr, www.wikitravel.org, www.rhodes.gr, www.wikipedia.com, office.microsoft.com/en-us/images/, www.morguefile.com) 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης