Αν νιώθετε κουρασμένοι μπορεί να φταίνε οι πολλές υποχρεώσεις, ο κακός ύπνος, προβλήματα αναιμίας, θυρεοειδούς, ακόμα και η εποχή, καθώς την άνοιξη – καλοκαίρι πολλοί άνθρωποι κυρίως οι γυναίκες αισθανόμαστε ανεξήγητα και αδικαιολόγητα κουρασμένοι.

Εκτός από το να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα υγείας μάς κλέβουν τη δύναμη, πολύ συχνά η απάντηση στο πρόβλημά μας βρίσκεται στο πιάτο μας, καθώς η διατροφή μας είναι ένα πολύ καλό μέσο για να πάρουμε δύναμη και ενέργεια χωρίς απαραίτητα να φορτωθούμε με υπερβολικές θερμίδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι σημασία δεν έχει μόνο το τι τρώμε, αλλά και πώς το καταναλώνουμε σε ποια μορφή και σε ποιους συνδυασμούς, και βέβαια ποια ή ποιες στιγμές της ημέρας επιλέγουμε να το γευτούμε. Αν, βέβαια, νιώθουμε ότι έχουμε ανάγκη από άμεση τόνωση, μπορούμε να επιλέξουμε μια πηγή απλών υδατανθράκων, όπως είναι τα φρούτα, το μέλι (μια κουταλιά), η σοκολάτα (λίγη και κατά προτίμηση μαύρη), και σε καμία περίπτωση όχι ένα κομμάτι τούρτα ή μια τάρτα, που έχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα οποία θα μας επιβαρύνουν και θα μας παχύνουν.

Ωστόσο για άμεση τόνωση μπορούμε να επιλέξουμε να καταναλώσουμε τζίνσενγκ που είναι αναμφίβολα πολύ τονωτικό και κατάλληλο για περιόδους που οι ανάγκες μας σε ενέργεια είναι μεγάλες, δεν πρέπει όμως να το καταναλώνουμε για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς διάλειμμα (π.χ. περισσότερες από 20 ημέρες). Επίσης σπιρουλίνα που είναι πλούσια σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο και αμινοξέα. Είναι τροφή με λίγες θερμίδες, αλλά πλούσια σε φυτοθρεπτικά στοιχεία που ενισχύουν τον οργανισμό. Δεν πρέπει να την καταναλώνουμε χωρίς διάλειμμα για περισσότερο από 1-1,5 μήνα.

Ο βασιλικός πολτός και η γύρη είναι πλούσια σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και αμινοξέα. Τονώνουν και δίνουν ενέργεια στον οργανισμό. Πρέπει να καταναλώνονται σε πολύ μικρές ποσότητες, όχι για περισσότερο από 1,5 μήνα χωρίς διάλειμμα. Επιλέξτε σε κάθε γεύμα σας να συνοδεύετε από ωμή σαλάτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες καθυστερούν την αφομοίωση των υδατανθράκων που καταναλώνουμε στα γεύματα και έτσι σταματούν την απότομη άνοδο του σακχάρου στο αίμα, άρα και την κούραση του οργανισμού και την αποθήκευση λίπους. Επίσης, αποτρέπουν την αφομοίωση από το έντερο κάποιων κορεσμένων λιπαρών και της χοληστερίνης του κρέατος. Προκαλούν αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να χορταίνουμε ευκολότερα και να θέλουμε να φάμε ξανά μετά από πολλές ώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης