Οι επιδερμικές κύστες μπορεί να εμφανιστούν σχεδόν παντού. Καλό είναι ωστόσο να μην περιμένετε να αρχίσουν να σας πονάνε για να απευθυνθείτε στον γιατρό.

Συχνά στο δέρμα μας μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους σμηγματογόνες ή επιδερμικές κύστες, οι οποίες προκαλούν μια μικρή διόγκωση στο σημείο που εμφανίζονται. Χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι ιδιαίτερα εμφανείς, μπορούν ωστόσο να βρίσκονται και σε κάποιο λιγότερο ορατό σημείο με αποτέλεσμα να μην τους δώσουμε αμέσως σημασία. Κι όμως, η άμεση αντιμετώπισή τους κρίνεται απαραίτητη όχι μόνο για να μην μεγαλώσουν πολύ αλλά και για την καλύτερη ίασή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί να εντοπιστούν σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος υπάρχει δέρμα, κυρίως όμως στο τριχωτό της κεφαλής, το πρόσωπο, την πλάτη και τους λοβούς των αφτιών. Δεν αποκλείεται ωστόσο κάποιες φορές να εμφανιστούν και στα άκρα και τον κορμό του σώματος.

Τα κύρια αίτια είναι ότι οι κύστες προέρχονται από τους αδένες που παράγουν σμήγμα (το άσπρο πηχτό έκκριμα που βγάζουν τα σπυράκια όταν τα σπάμε, το οποίο λιπαίνει το δέρμα δίνοντας σε κάθε άνθρωπο την προσωπική του μυρωδιά), το οποίο χύνεται μέσα από ένα στενό σωληνάκι στο δέρμα. Όταν όμως το σωληνάκι αυτό βουλώσει, το σμήγμα, που παράγεται συνεχώς, μαζεύεται μέσα στον αδένα με αποτέλεσμα αυτός να αρχίσει να διογκώνεται προκαλώντας το πρόβλημα.

Για την αντιμετώπισή τους μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα από το στόμα ή να εφαρμοστούν αλοιφές τοπικά σε περίπτωση που οι κύστες έχουν μολυνθεί. Συνήθως πάντως απαιτείται χειρουργική αφαίρεση, καθώς οι επιδερμικές κύστες έχουν την τάση να μεγαλώνουν συνεχώς. Μάλιστα όσο μικρότερες είναι όταν αφαιρεθούν τόσο πιο εύκολη είναι η αντιμετώπισή τους, ενώ τόσο καλύτερο είναι και το αισθητικό αποτέλεσμα. Φυσικά είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί μια κύστη που δεν παρουσιάζει οξεία συμπτώματα όπως φλεγμονή ή πόνο παρά μια γεμάτη πύο (διαπυημένη). Γι’ αυτό η επίσκεψη στον γιατρό είναι απαραίτητη από την αρχή της εμφάνισής της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο υπεύθυνη είναι και η ακμή γιατί η κυστική ακμή είναι μια από τις πιο σοβαρές μορφές ακμής που χαρακτηρίζεται από παρουσία κύστεων. Είναι πιο συχνή στους άντρες, παρουσιάζεται όμως και στις γυναίκες. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά ή αντισυλληπτικά, όμως συνήθως χορηγείται ισοτρετοΐνη, που είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό φάρμακο ειδικά για τη θεραπεία στις βαριές περιπτώσεις ακμής. Επειδή όμως η χορήγηση του συγκεκριμένου φαρμάκου παρουσιάζει κάποιες παρενέργειες απαιτεί στενή ιατρική παρακολούθηση, ενώ δεν θα πρέπει να χορηγείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή αν προσπαθείτε να συλλάβετε.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης