Η παρηγορητική και υποστηρικτική αγωγή του ασθενή με καρκίνο, βρίσκεται στο επίκεντρο Επιστημονικής Ημερίδας της ΑΚΟΣ, με τίτλο: «Φροντίζω-Ανακουφίζω-Στηρίζω», η οποία θα λάβει χώρα το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου στην αίθουσα «Ιφιγένεια» του Κέντρου Ελληνικός Κόσμος.

Διακεκριμένοι επιστήμονες από τους χώρους της Νευροχειρουργικής, της Νευρολογίας, της Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, της Ορθοπεδικής, της Παθολογίας-Ογκολογίας και της Αναισθησιολογίας θα αναφερθούν στην έγκαιρη αντιμετώπιση των εγκεφαλικών και οστικών μεταστάσεων καθώς και στην σημασία της έγκαιρης έναρξης της αναλγητικής-υποστηρικτικής αγωγής και της χημειοθεραπείας με στόχο την καλύτερη πορεία του ασθενή με καρκίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικά αναμένεται να παρουσιασθούν σύγχρονες μέθοδοι για την αντιμετώπιση των συνεπειών των μεταστάσεων του καρκίνου ενώ θα αναλυθούν τα οφέλη της εστιακής ακτινοβόλησης των βλαβών (ακτινοχειρουργική). Να σημειωθεί ότι η εξωκρανιακή στερεοταξία αντιμετωπίζει επιτυχώς μεμονωμένες μεταστάσεις σε πνεύμονα, ήπαρ και οστά. Παράλληλα θα επισημανθεί ο καθοριστικός ρόλος της έγκαιρης έναρξης της παρηγορητικής αγωγής η οποία ανακουφίζει από τα συμπτώματα, τους ασθενείς που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου. Σημαντική παράμετρος αποτελεί η στήριξη του ασθενούς με ειδικά σχεδιασμένη διατροφή η οποία βελτιώνει τη λειτουργία του μεταβολισμού και συμβάλει στην επούλωση των συνεπειών των θεραπειών, με την ανάπλαση των υγιών ιστών και του αίματος.

Επιστημονικές έρευνες καταδεικνύουν ότι:

  • Το 60% των ασθενών με καρκίνο θα υποβληθούν σε ακτινοβολία.
  • Τα 2/3 των ασθενών με μεταστατική νόσο σε κάποια φάση εξέλιξης της ασθένειας τους εμφανίζουν οστικές μεταστάσεις.
  • Η πλειοψηφία των οστικών μεταστάσεων προέρχεται κατά σειρά συχνότητας από τους καρκίνους του μαστού, του προστάτη, του θυρεοειδή, του πνεύμονα και των νεφρών.
  • Η φαρμακευτική αναλγητική αγωγή και η στοχευμένη ακτινοθεραπεία απαλλάσσουν τους ασθενείς με οστικές μεταστάσεις από το δυσάρεστο αίσθημα του πόνου.
  • Η εξέλιξη των χημειοθεραπευτικών μεθόδων και τα νέα στοχευμένα φάρμακα γενετικής προέλευσης έχουν αυξήσει τον μέσο όρο επιβίωσης των ασθενών.
  • Η εξέλιξη της ακτινοθεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών με εγκεφαλικές μεταστάσεις έχει επιφέρει στο 10% των ασθενών ένα επιπλέον όφελος επιβίωσης πέρα των 2,5 με 3ετών.

Στο πλαίσιο της επιστημονικής εκδήλωσης η ΑΚΟΣ θα παρουσιάσει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα ενός διεθνούς πρωτοπόρου Πιλοτικού Ερευνητικού Προγράμματος το οποίο διενεργεί και αφορά στη Φαρμακευτική Συμμόρφωση καρκινοπαθών σε αναλγητικές ουσίες και συμπληρώματα διατροφής, κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας και όχι μόνο. Ειδικότερα διερευνάται κατά πόσο μία Ηλεκτρονική Συσκευή Ατομικού Σημείου Φροντίδας ( PersonalPointofCare) όπως το MDStation, μπορεί να ενισχύσει την φαρμακευτική συμμόρφωση των ασθενών μέσω της εκπαίδευσης τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αφορμή την Επιστημονική Ημερίδα, η Πρόεδρος της ΑΚΟΣ Δρ. Δέσποινα Κατσώχη υπογραμμίζει:

«Οι νέες απεικονιστικές μέθοδοι είναι ακριβέστερες και σωτήριες για τον ασθενή καθώς συμβάλουν καθοριστικά στην εφαρμογή της κατάλληλης ακτινοθεραπευτικής αγωγής. Η έγκαιρη αντιμετώπιση της οστικής ή εγκεφαλικής βλάβης με τη βοήθεια της ακτινοβολίας, είναι μία αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος, με διάρκεια στο χρόνο. Η παράλληλη συμμόρφωση του ασθενούς στα αναλγητικά, όταν και όσο χρειάζεται, βελτιώνει την ποιότητα ζωής του».

H μη κερδοσκοπική εταιρία «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και ψυχής» με τον διακριτικό τίτλο ΑΚΟΣ- που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει θεραπεία- στον πυρήνα της αποτελείται από επιστήμονες του χώρου της υγείας, που προσφέρουν αφιλοκερδώς, στον αγώνα πρόληψης του καρκίνου και παρέχουν βοήθεια στους αποθεραπευμένους από τη νόσο. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη Πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης της ΑΚΟΣ με τίτλο: «Σπουδή στο ανθρώπινο σώμα-Πρόληψης έργα» ενώ σχεδίασε και διαθέτει δωρεάν στους αποθεραπευμένους από καρκίνο σε όλη τη χώρα, το «Ημερολόγιο Αποθεραπείας», ένα πρωτοπόρο χρηστικό βιβλιάριο μεταθεραπευτικής παρακολούθησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης