Ευρεία σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αντικείμενο συζήτησης τη διαχείριση των ογκολογικών φαρμακευτικών σκευασμάτων και τον περιορισμό της υπερκατανάλωσής τους πραγματοποιείται από το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Υγείας.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν διευθυντές φαρμακείων νοσοκομείων του ΕΣΥ, διοικητές νοσοκομείων του ΕΣΥ και διευθυντές ογκολόγοι από αντίστοιχα τμήματα νοσοκομείων του ΕΣΥ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ), με αφορμή την έντονη συζήτηση που γίνεται για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που προκαλείται από την κατάχρηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, με ανακοίνωσή της που απέστειλε στο υπουργείο, προτείνει ως μέτρο για την αντιμετώπιση της κατάχρησης αυτής τη δημιουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης κυτταροστατικών σε κάθε Ογκολογικό και σε κάθε Τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα (συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημιακών).

«Η ΕΝΕ από τον Απρίλιο του 2014 έχει διερευνήσει σε βάθος το εν λόγω ζήτημα και κατέθεσε υπόμνημα (αρ. πρωτ. 409/7-4-2014) στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, στο οποίο γίνεται αναλυτική παρουσίαση των γενεσιουργών αιτιών του προβλήματος με τη συνακόλουθη πρόταση λύσης, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης κυτταροστατικών σε κάθε Ογκολογικό και σε κάθε Τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος και ορθολογική διαχείριση των πολυδύναμων αυτών σκευασμάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, επισημαίνοντας τους κινδύνους που υπάρχουν κατά τη διαδικασία παρασκευής και διάλυσης των κυτταροστατικών φαρμάκων καθώς και τους κανόνες προστασίας και υγιεινής που οφείλονται να εφαρμόζονται κατά αυτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης