Πρόσφατα, οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να μετατρέψουν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε κύτταρα καρδιάς, εντέρου, ήπατος, νεύρων και παγκρέατος. Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη προχώρησαν στο πιο σημαντικό βήμα στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής, καθώς κατόρθωσαν να μετατρέψουν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε κύτταρα πνευμόνων.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη θεωρείται πολύ σημαντική, αφού ο οργανισμός του ασθενούς πλέον δεν θα απορρίπτει το μόσχευμα, κάτι που γινόταν μέχρι σήμερα και σε πολλές περιπτώσεις έθετε σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον, οι γιατροί θα είναι σε θέση να αναπτύσσουν τον ιστό των πνευμόνων με κύτταρα από το δέρμα που θα έχουν πάρει από τον ίδιο τον ασθενή. Έπειτα θα τα μετατρέπουν σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, από τα οποία στη συνέχεια θα προκύπτει ο ιστός των πνευμόνων.

Η καινοτομία συνίσταται στο ότι η επέμβαση θα πραγματοποιείται με τη μετατροπή των βλαστοκυττάρων σε επιθηλιακά κύτταρα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη πνευμόνων από τα κύτταρα των ασθενών που θα υποβληθούν στη μεταμόσχευση. Έτσι, θα μπορούν να πάρουν ολόκληρο το όργανο, να του αφαιρέσουν τα πνευμονικά κύτταρα και κρατώντας μόνο τη βασική «αρχιτεκτονική» του να το τροφοδοτήσουν με νέα πνευμονικά κύτταρα.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας Χανς-Βίλχελμ Σνεκ, οι μεταμοσχεύσεις πνευμόνων θα είναι πλέον εφικτές και με καλή πρόγνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σχετική έκθεση των επιστημόνων δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature Biotechnology».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης