Οι ηλιακές κηλίδες μπορούν να εμφανιστούν στο δέρμα ή το πρόσωπο κάθε γυναίκας και άνδρα, επηρεάζοντας, όπως είναι φυσικό, την εμφάνισή τους. Η δημιουργία τους και η παραγωγή αυξημένης μελανίνης σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος είναι κυρίως αποτέλεσμα της συνεχούς έκθεσής μας στον ήλιο.

Συνήθως εμφανίζονται σε άτομα που έχουν ξεπεράσει την 3η, την 5η ή την 6η δεκαετία της ζωής τους, αλλά τα τελευταία χρόνια τέτοιες αλλοιώσεις του δέρματος παρουσιάζονται και σε νεότερες ηλικίες. Το σίγουρο είναι ότι σε όποια ηλικία κι αν παρατηρήσουμε τις δυσχρωμίες αυτές, θα τις συσχετίσουμε αμέσως με τη γήρανση του δέρματος, υπενθυμίζοντάς μας τις περισσότερες φορές πως δεν είμαστε πλέον νέοι!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κηλίδες είναι πιο επιφανειακές και εμφανίζονται πρώτα στις λεπτότερες και πιο εκτεθειμένες στον ήλιο περιοχές του δέρματος, όπως τα μάτια, το πρόσωπο και τα χέρια, σε αντίθεση με τις πανάδες, οι οποίες δημιουργούνται στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας. Εάν περνάτε πολλή ώρα στον ήλιο, αυξάνετε δραματικά τις πιθανότητες εμφάνισης τέτοιων δυσχρωμιών στο δέρμα σας. Το πρόβλημα γίνεται όλο και μεγαλύτερο, εάν ζείτε σε χώρες με ηλιόλουστο κλίμα, όπως η Ελλάδα.

Όλοι πλέον γνωρίζουμε πως η σωστή προστασία από τον ήλιο γίνεται με τη χρήση κατάλληλων αντηλιακών προϊόντων και τη λήψη ορισμένων βασικών μέτρων προφύλαξης. Έχετε υπ’ όψιν σας ότι τις περισσότερες φορές η ηλιακή ακτινοβολία λειτουργεί αθροιστικά, δημιουργώντας κηλίδες στην επιδερμίδα, οι οποίες θα γίνουν ορατές τα επόμενα χρόνια.

Οι κύριες αιτίες δημιουργίας των δυσχρωμιών είναι πρώτα απ’ όλα η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, η οποία επηρεάζει κυρίως το δέρμα γύρω από το πρόσωπο και τα χέρια, πιθανές ορμονικές διαταραχές, αλλά και το κάπνισμα. Επιπλέον, εάν οι γονείς σας έχουν ξοδέψει πολύ χρόνο στον ήλιο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε κληρονομική προδιάθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης