Η ιδέα να πάτε σε ψυχολόγο μπορεί να φαινόταν μεγάλο βήμα λίγα χρόνια πριν, αλλά τώρα έχει γίνει σχεδόν απολύτως αποδεκτό. Σε μια πρόσφατη μελέτη, το ίδρυμα The Future Foundation, προάγγελος των μελλοντικών τάσεων, αποκάλυψε ότι ένας στους πέντε ενηλίκους έχει δεχθεί κάποια μορφή συμβουλευτικής υποστήριξης ή ψυχοθεραπείας και σχεδόν οι μισοί βλέπουν θετικά την ευκαιρία να τους προσφέρουν μια υπηρεσία συμβουλευτικής στη δουλειά τους. Ωστόσο, αν σκέφτεστε να επισκεφτείτε έναν ψυχολόγο έχετε υπόψη σας τα εξής:

Αρχικά θα πρέπει να έχει άδεια εξάσκησης επαγγέλματος. Μπορεί να σας «κερδίσει» από την πρώτη επαφή ο ψυχαναλυτής σας, επειδή είναι έξυπνος, διορατικός, και δείχνει να είναι μια έντονη προσωπικότητα, ωστόσο εσείς οφείλετε να τσεκάρετε εκτός από τις πανεπιστημιακές σπουδές που μπορεί να έχει, να είναι παράλληλα και κάτοχος άδειας εξάσκησης του επαγγέλματος του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι φίλος σας. Η συμφωνία είναι απλή: ασφάλεια, σιγουριά και διάρθρωση. Ένας ψυχοθεραπευτής που δεν το γνωρίζει αυτό ουσιαστικά αποτελεί απειλή για εσάς γιατί παύει να είναι αντικειμενικός κριτής.

Εξίσου σημαντικό είναι να τηρεί τους χρόνους της συνεδρίας. Ένας ψυχοθεραπευτής που δεν ξεκινά τη συνεδρία στην ώρα του ή δεν μπορεί να την τελειώσει στην ώρα του, που ακυρώνει τα ραντεβού πάνω από μία φορά, που τρώει ενώ μιλάτε, που δέχεται τηλεφωνήματα την ώρα της συνεδρίας ή που με κάποιο τρόπο δείχνει ότι κάθε λεπτό δεν είναι τόσο σημαντικό δε σας κάνει.

Μην ξεχνάτε πως όσο και αν σέβεστε την κρίση του, πρέπει να σέβεστε και την δική σας. Ενδεχομένως αυτό που σας προτείνει ως λύση ο ψυχαναλυτής σας, να είναι το αντικειμενικά σωστό για εσάς και το πρόβλημα σας, αν όμως δεν είστε έτοιμη να ακολουθήσετε τις οδηγίες του, τότε πρέπει να «ακούσετε» την εσωτερική σας φωνή, και να εμπιστευτείτε τον εαυτό σας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης