Το εργασιακό στρες μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα υγείας, όπως η κατάθλιψη και τα καρδιαγγειακά, αλλά δεν φαίνεται να αυξάνει το κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με νέα φινλανδική έρευνα.

Οι άνθρωποι ανησυχούν πολύ όταν πιέζονται στη δουλειά και φοβούνται ότι το στρες θα έχει επίπτωση στην υγεία τους, εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Κατρίνα Χεικίλα, από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Εργασιακής Υγείας του Ελσίνκι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 116.000 άνδρες και γυναίκες 17-70 ετών, από έξι ευρωπαϊκές χώρες. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν για τον βαθμό του στρες που βιώνουν στη δουλειά τους. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια δώδεκα περίπου ετών, οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν και διαπιστώθηκε ότι 5.700 από εκείνους είχαν εκδηλώσει κάποια μορφή καρκίνου.

Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα της Δρ. Χεικίλα δεν εντόπισε κάποιον στατιστικό συσχετισμό ανάμεσα στο εργασιακό στρες και στον καρκίνο. Οι Φινλανδοί ερευνητές υποστηρίζουν πως το γεγονός ότι προηγούμενες έρευνες είχαν εντοπίσει κάτι τέτοιο μάλλον οφείλεται στην τύχη ή στο γεγονός ότι έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες κινδύνου εκτός από το στρες.

 Πηγή: vita.gr
 Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης