Δήλωση Γενικού Γραμματέα της ΠΕΝΕΝ Νίκου Κροκίδη
Αποφάσεις κυβέρνησης – Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας που έβαλαν ταφόπλακα στους απλήρωτους Ναυτικούς της ΝΕΛ
 
Σε αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε η ΠΕΝΕΝ, με την συμμετοχή πληρωμάτων της ΝΕΛ, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας, καθολική απαίτηση ήταν τα χρήματα από το Δημόσιο για τις λεγόμενες άγονες γραμμές να αποδοθούν αναλογικά με απόλυτη προτεραιότητα στους Ναυτικούς με σκοπό την μείωση των απλήρωτων δεδουλευμένων αποδοχών τους και την ελάφρυνσή τους από το κοινωνικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.
Αντί αυτού το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο εκταμίευσε ποσό 1.500.000 ευρώ περίπου το οποίο δόθηκε στην Ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία όμως αφού εισέπραξε στο ταμείο της το ζεστό χρήμα έδωσε ψίχουλα στους Ναυτικούς.      
Η συνέχεια ήταν αναμενόμενη όπου ένα ακόμη πλοίο της εταιρείας, το «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» που εκτελούσε δημόσια υπηρεσία, ακινητοποιήθηκε από επίσχεση εργασίας του πληρώματος για την μη καταβολή δεδουλευμένων, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την απόγνωση των Ναυτεργατών και των οικογενειών τους και δημιουργώντας τεράστιο κοινωνικό αδιέξοδο στους κατοίκους της Λήμνου και του Αγίου Ευστράτιου όπου στερούνται Ακτοπλοϊκή  συγκοινωνία για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) αποφασίστηκε να κηρυχτεί έκπτωτο το πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» από την δρομολογιακή γραμμή Λαυρίου – Λήμνου – Αγίου Ευστρατίου χωρίς προηγουμένως το Υπουργείο να έχει πάρει κανένα μέτρο για την καταβολή και εξόφληση των δεδουλευμένων αποδοχών των απλήρωτων Ναυτικών, οι οποίοι φιλότιμα έως τώρα έβαζαν πλάτη και ταξίδευε τα πλοίο εκτελώντας άψογα τα καθήκοντά τους.
Με την ενέργεια αυτή το Υπουργείο άφησε τους Ναυτεργάτες του πλοίου παντελώς ακάλυπτους και έρμαια στην τυχοδιωκτική και απαράδεκτη στάση της εταιρείας που τους κρατά σε ομηρία.  Μόνο στα έγγραφα και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης παραμένει ότι θα μπει τέλος στην απλήρωτη εργασία των Ναυτικών, κυβέρνηση η οποία αναμασούσε ακόμη και δηλώσεις εκπροσώπων της Ένωσης των Ακτοπλόων Εφοπλιστών ότι το αργότερο μέχρι το Πάσχα δεν θα υπάρχει ούτε ένας Ναυτικός απλήρωτος.
Θέλουμε να προσθέσουμε το παρακάτω σχόλιο για το πολιτικό ήθος του κ. Δρίτσα.
Ο κύριος Δρίτσας ορθά εκτίμησε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα με ευθύνη της Διοίκησης της ΝΕΛ ήταν απομονωμένα τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και αυτό έπρεπε να αντιμετωπισθεί και να αποκατασταθεί. Πώς όμως είναι δυνατόν να αγνοεί και να περιφρονεί το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των απλήρωτων Ναυτικών στο οποίο ουδεμία λύση έχει δώσει έως σήμερα; Αντιλαμβάνεται ή όχι ότι με τον τρόπο αυτό νομιμοποιεί την εφοπλιστική αυθαιρεσία και επισφραγίζει με την υπογραφή του την απλήρωτη ναυτική εργασία η οποία διαιωνίζεται;
Αυτή η συμπεριφορά ουδεμία σχέση έχει με μια αριστερή πολιτική που σέβεται και τιμά τα δικαιώματα των εργαζομένων και αναγνωρίζει την συλλογική εκπροσώπηση των Ναυτεργατών.   
 
O Γενικός Γραμματέας της ΠΕΝΕΝ
Νίκος Κροκίδης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης