Σημαντική μείωση εσόδων κατά 28% παρουσίασε η Louis plc στο α’ εξάμηνο του 2012 έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος. Πιο συγκεκριμένα, ο όμιλος είχε έσοδα ύψους 75,3 εκατ. ευρώ, από 104,9 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Η μείωση αυτή προήλθε από τις δραστηριότητες της Louis Cruises που κατέγραψαν πτώση κατά 39%, καθότι κατά το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου εξαμήνου ουσιαστικά λειτουργούσε μόνο ένα πλοίο, σε σύγκριση με τρία κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Παράλληλα η ζήτηση για κρουαζιέρες από τον Πειραιά παρουσίασε, λόγω της πολιτικoοικονομικής κρίσης στη χώρα, μεγάλη μείωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά την Louis Hotels, ο κύκλος εργασιών της διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών της Louis plc είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του λειτουργικού κέρδους προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και ενοικίων ξενοδοχείων (EBITDAR) για την πρώτη εξαμηνία του 2012 και αυτό παρά τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Η μείωση του λειτουργικού κόστους του συγκροτήματος προήλθε και από τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων από τη διεύθυνση προς αυτή την κατεύθυνση. Το λειτουργικό κέρδος φέτος ανήλθε στα 4,2 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 10,7 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καταγράφοντας μια μείωση της τάξης των 6,5 εκατ. ευρώ.

Η ζημιά από εργασίες του συγκροτήματος μετά τα καθαρά έξοδα χρηματοδότησης ανήλθε στα 25,6 εκατ. ευρώ και παρουσιάζεται φέτος αυξημένη κατά 5,2 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θετικά επέδρασε η μείωση των αποσβέσεων (-3,4 εκατ. ευρώ) λόγω μικρότερου αριθμού κρουαζιερόπλοιων, ενώ αρνητική ήταν η επίδραση των αυξημένων ενοικίων ξενοδοχείων κατά 1 εκατ. ευρώ και των καθαρών εξόδων χρηματοδότησης επίσης κατά 1 εκατ. ευρώ.

Η καθαρή ζημιά του ομίλου παρουσίασε συνολικά μείωση κατά 2,2 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, ο όμιλος κατέγραψε ζημιές ύψους 26,6 εκατ. ευρώ, από 28,8 εκατ. ευρώ πέρσι. Στη μείωση των ζημιών συνέβαλε και το γεγονός ότι πέρυσι τα αποτελέσματα είχαν επιβαρυνθεί με τη μη επαναλαμβανόμενη χρέωση που αφορούσε τη διευθέτηση της διαφοράς με τη Star Cruises.

Αρνητικά επέδρασαν στα αποτελέσματα και οι συναλλαγματικές ζημιές σε σύγκριση με συναλλαγματικό κέρδος κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Στον τομέα της κρουαζιέρας, ο όμιλος κατέγραψε έσοδα ύψους 46,15 εκατ. ευρώ, από 75,66 εκατ. ευρώ που είχε στο α’ εξάμηνο του 2011. Οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν σε 18,6 εκατ. ευρώ, από 22,4 εκατ. ευρώ πέρσι. Οσον αφορά τον κλάδο των ξενοδοχείων, στο εξάμηνο του 2012 τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε 29,2 εκατ. ευρώ και παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Ο όμιλος κατέγραψε ζημιές προ φόρων ύψους 7,8 εκατ. ευρώ από 6,3 εκατ. ευρώ πέρσι.

Οι προοπτικές

Με βάση τα σημερινά δεδομένα και προβλέψεις, τα καθαρά αποτελέσματα για το 2012 αναμένεται να είναι σημαντικά βελτιωμένα, δεδομένου ότι το 2011 είχε επιβαρυνθεί με σημαντικές μη επαναλαμβανόμενες χρεώσεις, όχι όμως κερδοφόρα.

Δεν προκύπτουν στοιχεία

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απατώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκου Χρυσόγελου, σχετικά με την αναγκαιότητα ανέλκυσης του ναυαγισμένου στην Καλντέρα της Σαντορίνης κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» επισημαίνει: «Πέντε έτη μετά, δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι την παρούσα στιγμή το ναυάγιο αποτελεί κίνδυνο για το θαλάσσιο περιβάλλον», ενώ προσθέτει: «Η Επιτροπή εκτιμά ότι κατά τη στιγμή της βύθισης οι ελληνικές αρχές έλαβαν τα αναγκαία μέτρα για την άντληση του καυσίμου που μετέφερε το πλοίο ώστε να αποφευχθεί η βλάβη στο θαλάσσιο περιβάλλον».

Επίσης τονίζεται ότι η Επιτροπή στηρίζει πλήρως τις εργασίες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού και ενθαρρύνει την έναρξη ισχύος της Σύμβασης του Ναϊρόμπι για την ανέλκυση ναυαγίων. «Η Σύμβαση για την ανέλκυση ναυαγίων προβλέπει σταθερή νομική βάση για τα παράκτια κράτη που ανελκύουν ή έχουν ανελκύσει, από τις παράκτιες ζώνες, ναυάγια τα οποία θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας ή το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον ή και τα δύο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Naftemporiki.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης