Σε αναδυόμενες, για την Ελλάδα, αγορές οργανώνει «σαφάρι» ο ελληνικός τουρισμός προκειμένου να πετύχει την αύξηση του ενός εκατ. επισκεπτών για το 2013 και να επιτύχει το στόχο των 17 εκατ. τουριστών. Οπως αναλύει μιλώντας στη «Ν» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης τη μεγαλύτερη αύξηση την αναμένουμε στην Αθήνα, περίπου 300.000 περισσότερους τουρίστες σε σχέση με το 2011.

 Αρκεί, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, να καθαρισθεί η πόλη και να βελτιωθεί η εικόνα της. Με ένα μικρό σχετικά κεφάλαιο η Αθήνα μπορεί να θυμίσει την Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 σημειώνει ο κ. Ανδρεάδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι κάτω από τις κατάλληλες προϋποθέσεις από τα 16 εκατ. διεθνείς αφίξεις του 2012, το 2013 μπορεί να ξεπεραστεί και ο στόχος των 17 εκατ. και να φτάσουμε τα 17,5 εκατ. τουρίστες.

 Οι στόχοι αυτοί χαρακτηρίζονται ρεαλιστικοί, με αναγκαίες όμως προϋποθέσεις, τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την εξασφάλιση της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη, την ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, την αναβάθμιση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, παράλληλα με τη συνεχή βελτίωση της σχέσης ποιότητας – τιμής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

 Όπως σημειώνει στη «Ν» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννης Ρέτσος, είναι εφικτός ο στόχος εάν παράλληλα με τις προσπάθειες προσέλκυσης νέων αγορών από ανατολάς συνεχίσουμε να προσέχουμε τις παραδοσιακές αγορές του ελληνικού τουρισμού, αυτές που μας στήριζαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, και εννοεί τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία και γενικότερα τις δυτικές χώρες. Χρειάζεται να επιμείνουμε και σε αυτές τις αγορές, σημειώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής (ΕΞΑΑ), Αλέξανδρο Βασιλικό, μία βελτίωση της Αθήνας μπορεί να λειτουργήσει αποφασιστικά στην επίτευξη του στόχου, αφού τα στοιχεία δείχνουν ότι η πτώση της Αθήνας επηρεάζει σημαντικά τη συνολική εικόνα της χώρας.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυναμικής που έχει η χώρα μας είναι ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι απώλειες του 2012 σε αριθμό τουριστών (διεθνείς αφίξεις) δεν θα υπερβούν το 3%, αφού και ο Σεπτέμβριος κύλησε εξαιρετικά, αλλά και ο Οκτώβριος αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα. Υπολογίζεται ότι τελικά το 2012 θα έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας 16 εκατ. τουρίστες. Και αυτό κάτω από τις χειρότερες δυνατές συγκυρίες για τη χώρα (και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο), ενώ την ίδια ώρα η υπόλοιπη Μεσογειακή Ευρώπη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, θα παρουσιάσει οριακή αύξηση μέχρι 1% σε σχέση με το 2011.

 

Σημειώνεται ότι το 2011 οι αφίξεις έφθασαν τις 16.427.247. Οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες ανέρχονταν σε 11.948,4 χιλιάδες και οι ταξιδιώτες μέσω οργανωμένων ταξιδιών στις 4.478,8 χιλιάδες.

 

Η πλειονότητα των τουριστών ήρθε αεροπορικώς (11.671.155), ενώ οδικώς έφθασαν στη χώρα μας 3.804.479 τουρίστες. Από τη θάλασσα και κυρίως τις γραμμές της Αδριατικής και τα λιμάνια Πάτρας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας ήρθαν στη χώρα μας 947.848 τουρίστες.

 

Οι Γερμανοί εξακολουθούν παρά τη μείωση του «μεριδίου» τους να είναι η πολυπληθέστερη ομάδα τουριστών με βάση την εθνικότητα (2.240,5 χιλιάδες) και τους Βρετανούς να ακολουθούν (1.758,1 χιλιάδες). Την τρίτη θέση κατέχουν οι Γάλλοι ( 1.149,4 χιλιάδες).

 

Επίσης στο επτάμηνο του 2012, οι Γερμανοί που έχουν επισκεφτεί την Ελλάδα έφτασαν τις 981.000, μειωμένοι κατά 76.000 σε σχέση με το 2011. Οι Γάλλοι παρουσιάζουν ακόμα μεγαλύτερη πτώση στις 461.000, από 600.000 πέρσι, ενώ και από τις ΗΠΑ καταγράφεται μια μείωση κατά 29,8% ή κατά 80.000 σε σχέση με πέρσι. Αντίθετα, από τη Βρετανία καταγράφεται μεγάλη αύξηση στις αφίξεις ύψους 27,9% ή κατά 208.000 επισκέπτες.

 

Πηγές προέλευσης

 

Την ίδια στιγμή στο «τρίγωνο της επιτυχίας» που δεν είναι άλλο από τη Ρωσία – την ’πω Ανατολή και τα Βαλκάνια, οι φορείς του τουρισμού στηρίζουν τις προβλέψεις τους για αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού κατά τουλάχιστον 6% το 2013. Ειδικότερα, όμως σημειώνει στη «Ν» ο κ. Ανδρεάδης, από τις Ρωσία και Ουκρανία, που ήδη έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ταχύτητα έκδοσης visa, αναμένεται να μας επισκεφτούν κατά 300.000 περίπου περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με το 2012.

 

Μεγάλη αύξηση τουριστών αναμένουμε και από την Τουρκία που μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει και τις 200.000. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης θεωρήσεων στο σημείο εισόδου σε πέντε ελληνικά νησιά για τουρίστες προερχόμενους από την Τουρκία τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά και ήδη εξετάζονται τρόποι για την επέκταση του προγράμματος.

 

Από τα υπόλοιπα Βαλκάνια ο ελληνικός τουρισμός, και ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα, αλλά και τα νησιά του Ιουνίου επιπλέον, αναμένει επιπλέον 100.000 τουρίστες.

 

Από τις χώρες της ’πω Ανατολής (Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία και Κορέα) ο ελληνικός τουρισμός αναμένει μια αύξηση κατά 100.000 επισκέπτες, ενώ αντίστοιχη είναι και η αύξηση που αναμένουμε από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

 

Εάν υπάρξει έστω και σε μικρό ποσοστό ανάκαμψη των παραδοσιακών για την Ελλάδα προαναφερόμενων ευρωπαϊκών αγορών, τότε συμπληρώνεται ο μαγικός αριθμός του ενός εκατ. τουριστών επιπλέον για το 2013. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Ν» οι προκρατήσεις από τη Βρετανία αυτή την περίοδο σημειώνουν μια ενδεικτική αύξηση κατά 10%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο αριθμός των αφίξεων ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης που κυριαρχεί σήμερα στις Αραβικές χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Στόχος: 20 εκατ. τουρίστες

 

Και μετά τα 17 εκατ. τουρίστες του 2013 ο επόμενος στόχος, με την υφιστάμενη υποδομή, είναι τα 20 εκατ. τουρίστες χωρίς τα 2 εκατ. επιπλέον αφίξεων της κρουαζιέρας – προσφέροντας σε βραχύ διάστημα 2-3 μονάδες του ΑΕΠ της χώρας και δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Σύμφωνα με το ΣΕΤΕ, απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου είναι η οριστική επίλυση του προβλήματος χορήγησης βίζα Σένγκεν, η μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο του τουριστικού πακέτου και παράλληλα την επαναφορά του συντελεστή ΦΠΑ της εστίασης στο 13%. Επίσης η στρατηγική ανάπτυξης των αερομεταφορών, με τη μείωση του τέλους εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης αεροδρομίων κατά 50% και παράλληλη μείωση των χρεώσεων του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών καθώς και η εφαρμογή συγκεκριμένου σχεδίου αντιμετώπισης των προβλημάτων της πρωτεύουσας θα συμβάλλουν στην τόνωση των αφίξεων. Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό είναι να ολοκληρωθεί το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό και να εφαρμοστεί νέος επενδυτικός νόμος προσαρμοσμένος στα νέα δεδομένα της χώρας.

 

Για το νέο επενδυτικό νόμο οι φορείς του ελληνικού τουρισμού προτείνουν να ενταχθούν σε καθεστώς επιδότησης όλες οι περιοχές της χώρας για επενδύσεις ποιοτικής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού όλων των κατηγοριών καταλυμάτων (ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων), αλλά και επενδύσεις σε ειδικές μορφές τουρισμού και ως συμπλήρωμα υπαρχουσών εγκαταστάσεων. Επίσης, θα πρέπει να υπαχθούν οι αναβαθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών πάσης φύσεως, των τουριστικών λιμένων και μαρινών, των τουριστικών λεωφορείων, καθώς επίσης, και των λειτουργικών υποδομών των άλλων τουριστικών κλάδων (αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης αεροπλάνων, τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, γραφεία διοργάνωσης εκθέσεων και συνεδρίων κ.λπ.).

 

Χαρακτηριστικά νέων αγορών

 

Οι δύο περισσότερο υποσχόμενες νέες αγορές για την Ελλάδα, η Ρωσία άμεσα και η Κίνα σταδιακά, δεν χαρακτηρίζονται μόνο για το ποσοτικό τους στοιχείο, αλλά και για το ποιοτικό. Δεν είναι δηλαδή δύο χώρες με μεγάλο πληθυσμό, αλλά είναι επίσης και δύο χώρες που το βιοτικό επίπεδο του πληθυσμού ανεβαίνει διαρκώς και είναι σήμερα από τους τουρίστες που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα στα ταξίδια που κάνουν. Για παράδειγμα οι Ρώσοι στην Ελλάδα ξοδεύουν 1.000 ανά άτομο και οι Κινέζοι 805 όταν ο μέσος όρος όλων των τουριστών είναι στα 640 ευρώ ανά άτομο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Για πολλά χρόνια, ο ελληνικός τουρισμός αντλούσε το μεγαλύτερο μέρος της πελατείας του από χώρες – πηγές προέλευσης τουριστών της Δυτικής Ευρώπης. Μόλις πριν δέκα χρόνια, από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο προήρχετο περισσότερο από το 40% του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα. Το 2000, από χώρες όπως Ρωσία, Πολωνία, Τσεχία και άλλες, που μέχρι πρότινος αποκαλούσαμε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, προήρχετο ένα πολύ μικρό ποσοστό του ελληνικού τουρισμού. Οι χώρες της Ασίας, όλες μαζί, δεν αποτελούσαν παρά μόνο το 1,6% του συνόλου, με τους Ιάπωνες να κυριαρχούν, έστω και με μεγέθη αφίξεων της τάξης των 78.000.

Σήμερα, τα ποσοστά της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν πέσει κάτω από το 30%, ενώ χώρες όπως Βουλγαρία, Σερβία, Πολωνία, Τσεχία, Ουκρανία και κυρίως η Ρωσία, παρουσιάζουν συνεχή αύξηση και συνεισφέρουν περισσότερο από 17% του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα. Η Ρωσία μάλιστα τείνει να αναδειχθεί σε νέο μεγάλο «παίκτη» για τον ελληνικό τουρισμό. Για να αυξηθεί περαιτέρω ο τουρισμός από τη Ρωσία και την Ουκρανία χρειάζεται μεγαλύτερη βελτίωση, αν και έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα προόδου, στην έκδοση βίζας, μέσω της αύξησης των visa centers και της έκδοσης πολλαπλής βίζας ή και ηλεκτρονικής βίζας. Μάλιστα, ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι η σημερινή διαδικασία χορήγησης αποστερεί την Ελλάδα από τουλάχιστον 3 εκατ. επισκέπτες, 5 δισ. ευρώ άμεσα και έμμεσα έσοδα, και 80.000 – 100.000 νέες θέσεις εργασίας. Ακόμα ένα άλλο θέμα είναι η ενίσχυση των αεροπορικών συνδέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

 

Σημειώνεται ότι οι Ρώσοι τουρίστες στο επτάμηνο του 2012 έφτασαν τις 403.000 σημειώνοντας αύξηση κατά 15,6% σε σχέση με το 2011.

Αντίθετα με τη Ρωσία, το ποσοστό των τουριστών που προέρχονται από χώρες της Ασίας, αντί να έχει αυξηθεί, δυστυχώς, έχει περιοριστεί στο 0,6% του συνόλου. Όμως υπάρχει μια εσωτερική μεταβολή: Το 2000, η πλειονότητα των τουριστών προήρχετο από την Ιαπωνία, ενώ σήμερα τα πρωτεία κατέχουν οι Κινέζοι τουρίστες. Με δεδομένες λοιπόν τις ανακατατάξεις που συντελούνται στον παγκόσμιο τουρισμό, είναι προφανές ότι στα επόμενα δέκα χρόνια, ο εξερχόμενος από την Ασία και δη από την Κίνα τουρισμός, θα κατέχει σημαντικό μερίδιο των διεθνών αφίξεων.

Σήμερα, η Κίνα συγκαταλέγεται στις τρεις σπουδαιότερες αγορές παγκοσμίως με βάση την ταξιδιωτική δαπάνη, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 52,2 δισ. ευρώ για το 2011, ενώ οι τουρίστες από την Κίνα αναμένεται ότι θα φτάσουν τα 100 εκατ. μέχρι το 2015. Όμως στην Ελλάδα έρχονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 15.000 αν και οι εκτιμήσεις τους ανεβάζουν στις 100.000 (τράνζιτ μέσω άλλων χωρών της Ε.Ε.). Συνολικά στην Ευρώπη ταξιδεύουν περίπου 4 εκατ. Κινέζοι τουρίστες.

 

Αυξάνεται η χρήση του διαδικτύου στις κρατήσεις πακέτων

Οι μεγάλοι tour operators του εξωτερικού, όπως είναι η TUI και η Thomas Cook, σε συνεργασία με τα ελληνικά τουριστικά πρακτορεία αποτελούν και σήμερα το βασικό κανάλι μέσω του οποίου έρχονται οι τουρίστες στην Ελλάδα.

Το Διαδίκτυο, το οποίο χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό και οι tour operator, αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο ενίσχυσης των προσπαθειών που καταβάλλει η χώρα μας να ανοιχτεί σε νέες αγορές. Όπως σημειώνει στη «Ν» ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, σχετικά με την αύξηση της χρήσης του Διαδικτύου στο κλείσιμο τουριστικών πακέτων: «Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι το παραδοσιακό κομμάτι των tour operators έχει συρρικνωθεί έχει χάσει περίπου το 50% σε σχέση με πριν από μία 10ετία πίσω. Αυτό το μερίδιο το έχουν πάρει οι on line tour operators και οι on line travel agents, ενώ ένα ποσοστό κρατήσεων γίνεται με απευθείας κρατήσεις στα ξενοδοχεία. Επίσης και το 50% του έργου των παραδοσιακών tour operators γίνεται και αυτό on line».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ολοκληρωμένη έρευνα ή μελέτη για τα μερίδια που έχει στις κρατήσεις το Internet (on line booking). Όπως εκτιμάται στα ξενοδοχεία της Αθήνας οι κρατήσεις από το Internet αντιπροσωπεύουν ποσοστό λίγο πάνω από το 50%, ενώ στη Θεσσαλονίκη το ανάλογο ποσοστό είναι 35% σύμφωνα με έρευνες της gbr Consulting.

Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (Hatta), Γιώργος Τελώνης, η αύξηση της σημασίας των on line κρατήσεων δεν σημαίνει ότι καταργείται το τουριστικό γραφείο ή ο ταξιδιωτικός πράκτορας. Αντιθέτως το μεγαλύτερο μέρος των on line κρατήσεων γίνεται μέσω ταξιδιωτικών γραφείων με σημαντική παρουσία στο διαδίκτυο, είτε με on line πρακτορεία.

Οι απευθείας κρατήσεις στα ξενοδοχεία είναι πολύ λιγότερες. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται και από στοιχεία ξενοδοχείων της Αθήνας που καταγράφουν μία συμμετοχή των απευθείας κρατήσεων στο 5% όταν οι οn line κρατήσεις φθάνουν στο 50%.

Ο κ. Τελώνης εκτιμά ότι, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες τάσεις που καταγράφονται κυρίως στις ΗΠΑ, ο τουρίστας θα επανέλθει στον ταξιδιωτικό του πράκτορα επιζητώντας σίγουρες, ασφαλείς και βελτιωμένες υπηρεσίες.

Πηγή: naftemporiki

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης