«Έχοντας ήδη διασώσει 103.372 πρόσφυγες και μετανάστες από βέβαιο πνιγμό σε 2.931 περιστατικά έρευνας και διάσωσης καθ’ όλο το 2015, οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού, αποτελούν παράδειγμα αυταπάρνησης και σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας όταν αυτή βρίσκεται σε κίνδυνο στην θάλασσα», τονίζει σε μήνυμά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, με αφορμή τη συμπλήρωση 97 χρόνων από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος (1919 – 2016), καθώς και 80 χρόνια (1936 – 2016) από την ίδρυση αυτοτελούς υπουργείου Ναυτιλίας.

Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή ανασυγκροτείται και αναδιοργανώνεται, ενισχύοντας τη δύναμή του, όχι μόνο σε έμψυχο υλικό, αλλά και σε επιχειρησιακά μέσα, λόγω των αυξημένων απαιτήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σκοπός πλέον δεν είναι μόνο η στήριξη της ναυτιλίας. Αναπτύσσονται πολύπλευρες δραστηριότητες. Είναι πλέον αρμόδιο, για την επιτήρηση των συνόρων, την αστυνόμευση των λιμένων, την παροχή βοήθειας και διάσωσης, την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος στη θάλασσα αναφέρει στο μήνυμά του ο υπουργός.

Η ιστορία του Λιμενικού Σώματος, συνδέεται στενά με την ιστορία της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας.

Την 22/03/1919, με πρωθυπουργό τον Ελευθέριο Βενιζέλο με το νόμο 1753 “περί τροποποιήσεως του νόμου 816/1917 και προσθήκης συναφών διατάξεων”, εκδίδεται η ιδρυτική ουσιαστικά διακήρυξη του Λιμενικού Σώματος, το οποίο αρχικά στελεχώθηκε από αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Νοέμβριο του 1920, έγινε η πρώτη κατάταξη των Δοκίμων Σημαιοφόρων, ενώ το 1921 έγινε η σύσταση του θεσμού των προξενικών λιμεναρχών, αρχικά στο Λονδίνο και αργότερα στο Κάρντιφ και την Αμβέρσα.

Η ίδρυση του υφυπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας το 1936, αποτελεί αναμφισβήτητα το δεύτερο σταθμό στην εξέλιξη του Σώματος, μετά την σύστασή του το 1919.

Τις επόμενες δεκαετίες, οι εξελίξεις ευνόησαν την ανάδειξη του Λιμενικού Σώματος, αλλά και του αυτόνομου υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς η ανάπτυξή τους ήταν παράλληλη με την ανάπτυξη της Ελληνικής Ναυτιλίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης