ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας από τους έξι ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους που συναντήθηκε με την αντιπροσωπεία του Κατάρ, ήταν και αυτός του ομίλου Κοπελούζου.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το σχέδιο του ομίλου Κοπελούζου για πλωτό LNG τέρμιναλ στα ανοιχτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, καθώς και για την ευρύτερη αναβάθμιση του λιμένα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το ενδιαφέρον του εμιράτου εστιάζεται τόσο στο συγκεκριμένο ενεργειακό project όσο (και κυρίως) στην ανάπτυξη του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, το οποίο και ανήκει στην ομάδα των 12 που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, με τους διαγωνισμούς, καλώς εχόντων των πραγμάτων, να προκηρύσσονται εντός του β’ 3μήνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το λιμάνι συνδέεται ήδη σιδηροδρομικά με τη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης, όπου ο όμιλος Κοπελούζου διαθέτει 1.300 στρέμματα. Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πηγές, έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές η προοπτική να δημιουργηθεί από κοινού στη Θράκη ένα διαμετακομιστικό κέντρο (logistics) για την προώθηση εμπορευμάτων στην Ευρώπη. Δηλαδή, πρακτικά, να αναβαθμιστεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε πύλη εισόδου εμπορευμάτων, τα οποία στη συνέχεια να “φεύγουν” σιδηροδρομικά για Βαλκάνια και Ευρώπη.

Όσον αφορά στο ενεργειακό σκέλος των συζητήσεων, εστιάστηκε όπως είχε συμβεί και τον Ιανουάριο στη Ντόχα (ο Δ. Κοπελούζος είχε ταξιδέψει με την ελληνική αποστολή) στο σχέδιο του πλωτού LNG τέρμιναλ στην Αλεξανδρούπολη.

Πρόκειται για το δεύτερο έργο του είδους που μελετάται για την ευρύτερη περιοχή. Το άλλο είναι της ΔΕΠΑ στον κόλπο της Καβάλας. Το project του ομίλου Κοπελούζου έχει εξασφαλισμένη άδεια από τις αρχές και αφορά σε πλωτό σταθμό υγροποιημένου αερίου, στα νοτιοδυτικά του λιμανιού της πόλης.
Με βάση το αρχικό σχέδιο, ο σταθμός είχε σαν στόχο να αποτελέσει πύλη εισαγωγής αερίου στη χώρα με αποθηκευτική ικανότητα 135 – 145 χιλιάδες κυβικά LNG.

Πηγή : energypress.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης