ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μειωμένες κατά 5 δισ. δολ. σε σχέση με το 2011 είναι οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί φέτος, στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, από τους Ελληνες εφοπλιστές για την αγορά και την κατασκευή πλοίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Golden Destiny, έως και τον Σεπτέμβριο οι Ελληνες είχαν αγοράσει 129 πλοία από 131 το 2011, επενδύοντας 2,5 δισ. δολ. έναντι 3,2 δισ. δολ. πέρυσι.
Παραγγελίες
Με βάση πάντα τα στοιχεία της Golden Destiny, στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2012 είχαν τοποθετηθεί παραγγελίες για την κατασκευή 97 πλοίων αξίας 3,8 δισ. δολαρίων, ενώ στο ίδιο διάστημα του 2011 είχαν τοποθετηθεί παραγγελίες για την κατασκευή 142 πλοίων συνολικής αξίας 8 δισ. δολ.
Η διαφορά των 5 δισ. δολ. στο σύνολο των επενδύσεων, αλλά ιδιαίτερα η απόσταση των 4,2 δισ. δολαρίων μεταξύ του 2012 και του 2011, σε νέες παραγγελίες πλοίων, επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι οι Έλληνες εφοπλιστές διατηρούν μία συντηρητική στάση στη χρήση των κεφαλαίων τους, διότι η αγορά δεν εμφανίζει σταθερά σημεία για ανάκαμψη. Αντίθετα όλοι οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ναυτιλία θα κλυδωνίζεται για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης