Το δυναμικό μπάσιμο και ο ιδιαίτερος ζήλος των επενδυτικών Ταμείων γίνεται αντιληπτό το 2014, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές ναυτιλιακές –μέσω αυξήσεων κεφαλαίου- άντλησαν τη χρονιά που μας πέρασε συνολικά 1,034 δισ. δολάρια
 
Με τις τοποθετήσεις τους να είναι μετριασμένες –συνυπολογίζοντας την δυναμική και το μέγεθος των συγκεκριμένων επενδυτών- ήταν κινητήριος δύναμη για τις επενδυτικές κινήσεις της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας.
 
Σημειώνεται ότι δημόσιες εγγραφές έκαναν οι ναυτιλιακές εταιρείες συμφερόντων, Αγγελικής Φράγκου, Γιώργου Οικονόμου, Πήτερ Λιβανού, Χάρη Βαφειά, Μιχάλη Μποδούρογλου, Πέτρου Παππά και Πόλυ Βάσου Χατζηιωάννου, με την μεγαλύτερη εξ αυτών να είναι της Gaslog του Πέτρου Λιβανού που άντλησε 172 εκατ. δολάρια. Μάλιστα τον Ιανουάριο του 2014. άντλησε άλλα 199 εκατομμύρια δολάρια.
 
Η Costamare συμφερόντων Κωνσταντίνου Β. Κωνσταντακόπουλου στις 21 Ιανουαρίου 2014, άντλησε 100 εκατ. δολάρια από τη διάθεση προνομιούχων μετοχών.
 
Μία από της κορυφαίες ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, η ΕLETSON Holdings Inc. συμφερόντων των εφοπλιστικών οικογενειών Χατζηελευθεριάδη, Καρασταμάτη και Κέρτσικοφ, προχώρησε στη δημιουργία κοινοπραξίας με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Blackstone και πιο συγκεκριμένα με το fund της, Blackstone Tactical Opportunities για την ίδρυση της ELETSON GAS, ναυτιλιακής εταιρείας που έχει στόλο από πλοία μεταφοράς υγραερίου, τα λεγόμενα LPG. Το fund ελέγχει το 40% της νέας εταιρείας ενώ το μάνατζμεντ και την τεχνική διαχείριση της ELETSON GAS θα έχει η μητρική εταιρεία ELETSON Holdings Inc. Τα συνολικά κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν φθάνουν τα 700 εκατομμύρια δολάρια.
 
Μέσα στο 2014 ο Michael Dell, ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του τεχνολογικού κολοσσού που φέρει το όνομά του, της Dell, απέκτησε, έναντι 33 εκατομμυρίων δολαρίων, το 9,9% της εισηγμένης στο Nasdaq, ναυτιλιακής εταιρείας StealthGas συμφερόντων Χάρη Βαφειά.
 
Στην ιδιωτική εταιρεία του Γιώργου Οικονόμου, την Cardiff, έχει τοποθετηθεί το fund MatlinPatterson Global Αdvisors για επενδύσεις στα πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου.
 
Στην Euroseas, του Αριστείδη Πίττα, έχει βάλει κεφαλαία ο επενδυτικός οίκος Eton Park/Rhopme Capital και έχουν δημιουργήσει την κοινοπραξία Euromar με τομέα δραστηριότητας τα containerships.
 
Στην Dalex, του Γιώργου Δαλακούρα, έχει επενδύσει η Carlyle για αύξηση της δραστηριότητάς της στον τομέα των φορτηγών πλοίων.
 
Η Franco Compania Naviera του Νίκου Φραγκίστα έκανε κοινοπραξία με την Castlelake η οποία ονομάζεται Bulker Solutions και δραστηριοποιείται στην φορτηγό ναυτιλία.
 
Η Technomar Shipping του Γιώργου Γιουρούκου σύστησε την κοινοπραξία Poseidon Conatiners Holdings με την Kelso & Co.(από dealnews)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης