Με χιούμορ και ποιητική διάθεση, το δίδυμο από την Ελβετία, Τσίμερμαν και Ντε Περό, ανοίγει απόψε στις 9 την αυλαία του Φεστιβάλ Αθηνών στο κτίριο της «Πειραιώς 260».

Το χαρισματικό δίδυμο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο Ελβετοί, ο Τσίμερμαν (χορογράφος) και ο ντε Περό (συνθέτης), έγιναν γνωστοί για τις γεμάτες χιούμορ, ενέργεια και ευαισθησία παραγωγές τους, που συνδυάζουν αριστοτεχνικά τον χορό, τα ακροβατικά, το θέατρο και τη μουσική. Με ένα «μπουλούκι» 40 παράξενων ανθρώπων ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη χωρίς να έχουν μια σταθερή έδρα, παρά μόνο όταν πρόκειται για τις ανάγκες μιας παραγωγής. Για το «Hans was Heiri», που θα παρακολουθήσουμε στο Φεστιβάλ, εγκαταστάθηκαν στη Ζυρίχη και εκεί δημιούργησαν ένα παράδοξο σύμπαν, όπου οι δυο τους μαζί με πέντε ακόμη εξαιρετικούς χορευτές – ερμηνευτές εκφράζουν με μουσική, χορό και ακροβατικά τα ερωτήματά τους για την πραγματικότητα. «Μας αρέσει να παραμορφώνουμε τα πράγματα», δηλώνουν οι δύο δημιουργοί. Εργαλεία τους είναι τα σώματα, η μουσική και τα σκηνικά που διαρκώς μεταβάλλονται -ένα σπίτι που δεν παύει να περιστρέφεται θυμίζοντας τεράστιο πλυντήριο ή μία ρόδα που κινείται αδιάκοπα-, οι δε χαρακτήρες τους πασχίζουν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά στη σκηνή. Το καταπληκτικό αυτό ντουέτο έχει εμφανιστεί σε κορυφαίες σκηνές και Φεστιβάλ του κόσμου – Theatre de la Ville Paris, Festival d’ Avignon, Barbican London, Sydney Opera House- ενώ έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις και έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τον διεθνή τύπο, που του έχει αφιερώσει διθυραμβικές κριτικές.

Το θέατρο των Τσίμερμαν & Ντε Περρό μπορεί να είναι χωρίς λόγια, βρίθει όμως συναισθήματος, κωμικών στοιχείων και τρυφερότητας, αντιμετωπίζοντας τον άνθρωπο μέσα από την ποιητικότητα που κρύβουν οι μικρές λεπτομέρειες της ζωής.

Σύγχρονο μπουρλέσκ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παράσταση, που παραπέμπει σε σύγχρονο μπουρλέσκ, συνδυάζει πρωτότυπη μουσική, χορό και ακροβατικά μέσα σε ένα σπίτι-σκηνικό που περιστρέφεται διαρκώς φέρνοντας τα πάνω κάτω. Το «Hans was Heiri» – έκφραση που σημαίνει «τελικά είναι όλοι ίδιοι»- αποτελεί ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό είδος με στοιχεία υπερβολής που αποβλέπει στο να τονιστεί η αντίθεση μεταξύ της σοβαρότητας του θέματος και της ελαφρότητας της μορφής. Το είδος αυτό άνθησε τον 17o και τον 18o αιώνα, κυρίως στην Αγγλία και σε συνδυασμό με μια κοινωνική σάτιρα, χρησίμευσε για τη διακωμώδηση συνηθειών και θεσμών.

Πληροφορίες

«Hans was Heiri» των Τσίμερμαν & Ντε Περό, από 8 έως και 11 Ιουνίου, στις 9μ.μ.. Πειραιώς 260, Κτίριο Η. Διάρκεια: 1 ώρα 20 λεπτά. Τιμές εισιτηρίων, 25, 20 ευρώ (μειωμένο), 15 ευρώ (Φοιτητικό, ΑΜΕΑ)

Πηγή: naftemporiki

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης