Με το βλέμμα στραμμένο προς την επόμενη ημέρα των εκλογών, οι διεθνείς παράγοντες και βεβαίως οι Έλληνες πολίτες αναμένουν το πόρισμα της κάλπης.

Η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται από το πρωί της 17ης Ιουνίου και θα κορυφωθεί με την ανακοίνωση της πρώτης προσέγγισης του αποτελέσματος (Exit Poll) στις 19:00.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο πρωταγωνιστές της αντιπαράθεσης, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, «έκλεισαν» τον κύκλο της προεκλογικής τους τακτικής τα μεσάνυκτα της Παρασκευής και το Σάββατο, λόγω εκλογικής σιγής, περιορίστηκαν μόνον σε χαλαρές εμφανίσεις και συζητήσεις με δημοσιογράφους και πολιτικά στελέχη αφού άλλωστε η ίδια η μέρα του Σαββάτου μονοπώλησε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης όχι με το ζήτημα των εκλογών αλλά με την πρόκριση της Εθνικής στον επόμενο γύρο του EURO 2012, καθώς με τον πύρινο κλοιό από τις φωτιές στην Λαυρεωτική.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα και οι «κρυφές» μετρήσεις «βομβάρδιζαν» έως και το Σάββατο το απόγευμα τα δημοσιογραφικά και τα πολιτικά γραφεία διατηρώντας την αγωνία σε υψηλά επίπεδα αδρεναλίνης.

Το ενδιαφέρον των επιτελείων της Κουμουνδούρου και της Συγγρού περιστρεφόταν γύρω από το ποσοστό των αναποφάσιστων εκλογέων το οποίο ακόμη και 24 ώρες πριν από την κάλπη εξακολουθούσε να είναι υψηλό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα επίσης κρίσιμο ερώτημα για την τελική έκβαση του αποτελέσματος και κυρίως για την κατανομή των εδρών, είναι το τελικό ποσοστό που θα συγκεντρώσουν οι δύο μονομάχοι, αν δηλαδή κυμανθεί πάνω από το 50% ή θα αγγίξει το 55 ή και το 60% ενώ μία κρίσιμη πτυχή, πάντα όσον αφορά την κατανομή των εδρών είναι πόσα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές θα μείνουν τελικά εκτός Βουλής και με τι ποσοστά.

Όσον αφορά την πρωτιά, τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας απέφευγαν το Σάββατο ακόμη και τις ανεπίσημες διαρροές. Το πρόσφατο παρελθόν με τις δηλώσεις περί αδυναμίας κλπ, κατέστησαν τους πολιτικούς περισσότερο σώφρονες και λιγότερο πληθωρικούς για λόγους αυτοπροστασίας τους.

Αν η Ελλάδα ζεί στον πυρετό των επαναληπτικών εκλογών, οι ευρωπαϊκές Καγκελαρίες και οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών που διαδραματίζουν ρόλο στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, παρακολουθούν με ισχυρή δόση αγωνίας τις εξελίξεις.

Με συνεχείς παρεμβάσεις που ξεπέρασαν κατά πολύ τα όρια της ευπρέπειας, με προσβλητικές φράσεις και πρωτόγνωρα απαράδεκτη πολιτική συμπεριφορά, πολιτικοί, τραπεζίτες, εκδοτικοί κολοσσοί παρενέβησαν χωρίς αιδώ στα ελληνικά πολιτικά πράγματα παροτρύνοντας τους Έλληνες εκλογείς να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν κόμματα και πολιτικές επιλογές.

Η νέο-αποικιοκρατική αυτή λογική, συνδυάστηκε με απειλές και προειδοποιήσεις αλλά και εκβιασμούς. Το σκηνικό αυτό ωστόσο αντανακλά και τον πανικό στον οποίο έχει περιέλθει κυρίως το ευρωπαϊκό οικονομικό σκηνικό με την Ελλάδα την Ισπανία και την Ιταλία να αποτελούν την επισφαλή τριάδα της Ευρωζώνης αποσταθεροποιώντας τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.

Κατά τους ειδικούς πάντως ενδεχομένως η αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα να κρατήσει λιγότερο αυτήν την φορά σε σχέση και με τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Οι λόγοι είναι τρεις:

1) Σε αυτές τις εκλογές συμμετέχουν λιγότερα κόμματα
2) Δεν υπάρχει σταυροδοσία και άρα η εκλογική διαδικασία στο σύνολο της είναι ταχύτερη
3) Η μετάδοση των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά κέντρα προς τις Περιφέρειες και από εκεί στο Υπουργείο Εσωτερικών θα πραγματοποιηθεί με ένα ταχύτερο τρόπο.

Εκτιμάται πως μεταξύ 21:00 και 21:30 το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι σε θέση να δώσεις ασφαλή και συνολική εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος και αριθμό εδρών ανά κόμμα.

Αυτή η παράμετρος σημαίνει πώς από νωρίς το βράδυ της Κυριακής θα υπάρχει ασφαλής εικόνα για το εάν και με ποια σύνθεση θα είναι εφικτός ο σχηματισμός κυβέρνησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης