Ιάπωνες επιστήμονες δίνουν τη δική τους εξήγηση, το γιατί η στάθμη των ωκεανών ανεβαίνει περισσότερο απ’ αυτό που θα δικαιολογούσε το λιώσιμο των πάγων. Η απάντηση βρίσκεται βαθιά μέσα στη γη και συγκεκριμένα στις τεράστιες υπόγειες δεξαμενές νερού που βρίσκονται στο υπέδαφος.

Ένα μεγάλο μέρος του νερού αυτού που αντλεί ο άνθρωπος δεν προλαβαίνει να αναπληρωθεί καθώς για να συγκεντρωθεί στις υπόγειες δεξαμενές χρειάστηκε εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Το ανησυχητικό είναι ότι σε πολλές περιοχές του πλανήτη τα υπόγεια αυτά νερά έχουν εξαντληθεί και δεν μπορούν να αναπληρωθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρισεκατομμύρια τόνοι υπόγειων υδάτων, τα οποία αντλούνται σε ολόκληρο τον πλανήτη για άρδευση, ύδρευση και βιομηχανική χρήση, χαμηλώνοντας έτσι, όλο και περισσότερο, τους κατά τόπους υδροφόρους ορίζοντες, έχουν ως συνέπεια να καταλήγουν στις θάλασσες ανεβάζοντας τελικά τη στάθμη τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γιαντού Ποκρέλ του πανεπιστημίου του Τόκιο, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό γεωεπιστημών «Nature Geoscience», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το «Nature», επισημαίνουν ότι η διαρροή των αντλούμενων υδάτων που καταλήγουν στους ωκεανούς, γίνεται με πολύ ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με την φυσική αναπλήρωση των υπόγειων υδάτινων αποθεμάτων από τις βροχές κ.λπ.

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης