Όλο και περισσότερο μειώνεται ο τζίρος στο εμπόριο με αποτέλεσμα να υπάρχει πτώση που ξεπερνά το 60%  και μπορεί να αγγίξει μέχρι και το 70% στο τέλος του 2014 δηλώνει στο Pireas2day.gr ο πρόεδρος του Ε.Σ.Π. (Eμπορικός Σύλλογος Πειραιά), Γιώργος Ζησιμάτος, κάνοντας λόγο για “εμπορική γενοκτονία”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κύριος Ζησιμάτος θεωρεί υπεύθυνη την πολιτική της κυβέρνησης, της Τρόικας και των μνημονίων για την μεγάλη πτώση του τζίρου, το συνεχές κλείσιμο καταστημάτων, την αύξηση της ανεργίας και τις μειώσεις των μισθών στον κλάδο του εμπορίου. Επιπλέον καλεί τον κόσμο να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να δημιουργήσει  λαϊκή συμμαχία η οποία θα μπορέσει να ανατρέψει αυτή την πολιτική.

Αναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου του ΕΣΠ Γιώργου Ζησιμάτου στο Pireas2day.gr έχει ως εξής:

Ερώτηση: Κύριε Ζησιμάτο πώς είναι η κατάσταση στην αγορά αυτή την στιγμή;
Απάντηση: Η αγορά εδώ και 6-7 χρόνια είναι μέσα σε ύφεση. Μια ύφεση που ήρθε απροειδοποίητα στην Ελλάδα και στις επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να κρατηθούν ζωντανές. Τα τελευταία 3-4 χρόνια δεν υπάρχει τραπεζικό σύστημα  και ρευστότητα.Οι πελάτες έχουν μειωθεί, οι επιχειρήσεις κλείνουν με ταχύτατους ρυθμούς, η ανεργία φουντώνει και τελικά οδηγούμαστε σε μια οργανωμένη αλλαγή μοντέλου στην Ελλάδα, η οποία θα δημιουργήσει ένα καθεστώς δουλείας για τους εργαζομένους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερώτηση: Το εμπόριο νοσεί  στον Πειραιά, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Υπάρχει λύση στο να σταματήσει να συμβαίνει αυτό και αν ναι ποια είναι αυτή;
Απάντηση: Η λύση δεν θα βρεθεί  με τα δεδομένα της τρόικας και των μνημονίων, διότι αυτά έχουν δημιουργήσει μια συνεχή αποδόμηση της αγοράς. Για να βρεθεί λοιπόν η λύση πρέπει να αλλάξουν τα δεδομένα, να αλλάξουν νομοθεσίες, να γίνουν ρυθμίσεις μεγάλες και γενναίες στις επιχειρήσεις που βάλλονται χρόνια από τεράστιες φορολογικές υποχρεώσεις. Ουσιαστικά πρέπει να γίνει αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.
Με το παρόν μνημονιακό καθεστώς δεν πρόκειται οι έμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι να δουν άσπρη μέρα…

Ερώτηση: Η κυβέρνηση εδώ και λίγο καιρό εφάρμοσε ένα νέο μέτρο, σύμφωνα με το οποίο 7 Κυριακές το χρόνο τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Πιστεύετε ότι θα βοηθήσει αυτό το μέτρο;
Απάντηση: Αυτό είναι ένα λάθος μέτρο από την πρώτη στιγμή και εντάσσεται μέσα στη συνεχή αντικοινωνική πολιτική  της κυβέρνησης. Η Κυριακή είναι η μέρα ανάπαυσης των εργαζομένων, ηρεμίας και κοινωνικής συνεύρεσης των οικογενειών. Με αυτό το μέτρο φαίνεται ότι οι άνθρωποι λειτουργούν σαν μηχανές. Δημιουργεί απορρύθμιση στην κοινωνία  και πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν τα παραπάνω έξοδα και θα κλείσουν. Αυτό βέβαια αφορά τα μαγαζιά της γειτονιάς και όχι τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα.

“Ο καταναλωτής  θα πρέπει να προτιμά την αγορά της γειτονιάς του”

Ερώτηση : Πώς κρίνετε την είσοδο όλο και περισσότερων εμπορικών κέντρων στο κλάδο του εμπορίου;
Απάντηση : Κοιτάξτε με την είσοδο όλο και περισσότερων εμπορικών κέντρων αυξάνεται ο ανταγωνισμός .Τα  μεγάλα εμπορικά κέντρα  αποτελούνται από μικρές ελληνικές επιχειρήσεις,οι οποίες και αυτές αγωνίζονται για την επιβίωσή  τους. Ωστόσο ο καταναλωτής θα πρέπει να προτιμά την αγορά της γειτονιάς του,η οποία θα υποβαθμιστεί αν δεν υπάρχουν  τα απαραίτητα έσοδα για τη λειτουργία της. Ο  καταναλωτής  πρέπει να στηρίζει τον τόπο του, γιατί κάθε μαγαζί που κλείνει συντελεί στην υποβάθμιση της περιοχής. Βοηθά έτσι την τοπική οικονομία.

Ερώτηση: Ας πάμε τώρα σε κάτι άλλο, στην περιοχή του Πειραιά υπάρχουν καταστήματα με κομμένο ρεύμα και αν ναι πώς το αντιμετωπίζετε αυτό;
Απάντηση: Υπάρχουν πάρα πολλά καταστήματα εδώ και πολύ  καιρό στα οποία παρατηρείται το φαινόμενο αυτό. Εμείς από την πλευρά μας παλέψαμε να γίνουν ρυθμίσεις, έτσι ώστε να κερδίσουν κάποιο χρόνο. Δυστυχώς κάποιοι από αυτούς καταφεύγουν στη μέθοδο της ρευματοκλοπής και δημιουργούν μεγαλύτερο πρόβλημα. Προσπαθούμε να υπάρχουν πολλές δόσεις αλλά και παρατάσεις στις πληρωμές των λογαριασμών.

“Είναι μία εμπορική γενοκτονία”

Ερώτηση: Το 2013 ήταν ένα πολύ  δύσκολο έτος. Πιστεύετε ότι και το 2014 θα είναι το ίδιο δυσοίωνο, ποιες είναι οι προβλέψεις σας;
Απάντηση: Το 2013 ήταν ένα άκρως αποκαλυπτικό έτος,το 2014 θα γίνει η αποκάλυψη. Το 2014 θα δούμε πολλές άσχημες εξελίξεις στο εμπόριο, θα δούμε κατάρρευση πολλών συναδέρφων μας, θα δούμε φυλακίσεις, κατασχέσεις και πολλές μειώσεις. Θα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Μην ξεχνάτε ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο επανεκκίνησης, δεν υπάρχει σχέδιο να σωθεί αυτή η κοινωνία, την οδηγούν σε  διάλυση. Είναι μία εμπορική γενοκτονία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του τζίρου ο οποίος έχει πτώση μεγαλύτερη του 60% σε σχέση με το 2008.Το 2014 αναμένεται να αγγίξει το 70%.Τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα για την χώρα μας και προσωπικά πιστεύω ότι μέχρι το 2044,2050 δεν θα υπάρχει ουσιαστική ανάπτυξη.

Ερώτηση: Oλοκληρώνοντας τη συνέντευξη θα ήθελα να  σας ρωτήσω, έχετε κάποιο μήνυμα για τον κόσμο;
Απάντηση: Αυτό που έχω να πω εγώ στον κόσμο είναι ότι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Μόνοι μας θα δώσουμε λύση στα προβλήματά μας, δεν πρέπει να περιμένουμε βοήθεια από αλλού, ούτε υπάρχουν  μαγικές λύσεις. Πρέπει να αντισταθούμε και να πιστέψουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε, να σταματήσουμε αυτή τη λαίλαπα, δεν υπάρχει  λόγος να φοβόμαστε. Μπορούμε να πάρουμε την Ελλάδα μας πίσω!
Pireas2day.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης