ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ψηφίσθηκε σήμερα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά πλειοψηφία, το «Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πειραιά έτους 2014».

Ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, απαντώντας στη μειοψηφία, κατά  τη συζήτηση της έγκρισης  του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Πειραιά για το 2014, για τα έργα που γίνονται στην πόλη, τόνισε μεταξύ άλλων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είμαι υπερήφανος γι αυτό το Τεχνικό Πρόγραμμα.

Εμείς δεν παραιτούμεθα για να λέμε συνθήματα εναντίον της κυβερνήσεως. Εμείς αν χρειασθεί να συγκρουσθούμε με την κυβέρνηση, θα το κάνουμε για να λύσουμε προβλήματα του Πειραιά. Εσείς είσθε σε μια άλλη «ατμόσφαιρα». Να συγκρουσθούμε, να αρνηθούμε, να υπονομεύουμε μήπως και ζημιώσουμε…  ποιόν;

Έτσι η Ελλάδα θα πάει μπροστά, με αυτήν την κομματική λαγνεία; Με αυτήν την κομματική θρησκεία; Τίποτα δεν αναγνωρίζετε; Κανένα έργο;

Με ποια έργα διαφωνείτε; Προφανώς διαφωνείτε με την Αναγέννηση του Πειραιά.

Αποδεχθείτε ότι ο Πειραιάς γυρίζει σελίδα.

Καταλάβετε ότι ο Πειραιάς αλλάζει. Είμαστε μια Δημοτική Αρχή για τις επόμενες γενιές. Τις κοιτάζουμε στα μάτια και γι αυτό προχωρούμε.»

«Ήρθα ως Δήμαρχος με τους συνεργάτες μου, κοιτάζοντας τον Πειραϊκό λαό στα μάτια και λέγοντας την αλήθεια και μόνο την αλήθεια.

Σήμερα, ομολογώ ότι η αριστερή αντιπολίτευση ξεπέρασε και τον εαυτό της. Και έτσι αποδεικνύεται ότι εξακολουθεί να είναι τόσο απομονωμένη από την ελληνική κοινωνία και την πειραϊκή κοινωνία. Ξεπέρασε τον ίδιο τον εαυτό της.  Δεν βλέπει τίποτα. Δεν βλέπει αυτό που βλέπει το σύνολο του Πειραϊκού λαού, ακόμη και οι ψηφοφόροι τους.»

«-Βρήκαμε μήπως κάποια μελέτη, η οποία είχε κατατεθεί για έγκριση; Βρήκαμε για κάποιο έργο μελέτη και δεν την προωθήσαμε;

Την απάντηση σας τη δίνει ο Δήμαρχος:

– Όχι, δεν βρήκαμε καμία. Δεν κάνω κριτική παρελθόντος. Λέω τι βρήκαμε με την ανάληψη των καθηκόντων μας.

– Βρήκαμε μήπως κάποια διαδικασία παραγωγής μελετών ή έστω προμελετών;

-Όχι καμία.

– Βρήκαμε μήπως κάποιο ταμείο με χρήματα;

– Όχι, βεβαίως.

– Χρέος 140 εκατ. ευρώ και ληξιπρόθεσμες οφειλές 10 εκατ. ευρώ, βρήκαμε.

– Βρήκαμε μήπως πλεόνασμα προσωπικού;

– Βρήκαμε δραματικές ελλείψεις.

– Βρήκαμε ένα προσωπικό που πληρωνόταν εγκαίρως, τις αποδοχές του, τις υπερωρίες του και είχε ενθουσιασμό να δουλέψει;

– Δραματικές καθυστερήσεις βρήκαμε.

– Βρήκαμε μήπως κάποια στόχευση έργου;

– Όχι βεβαίως. Καμία.

– Μήπως βομβαρδίσαμε εμείς τον Πειραιά και καταστράφηκε  το οδικό δίκτυο και τα πεζοδρόμια;

– Μήπως εμείς κάναμε ασθενή να αντέξουν σε σεισμούς τα σχολεία;

Επειδή στα παιδιά και στα σχολεία έχουμε απόλυτη ευαισθησία, γιατί είμαστε δημοτική αρχή για τις επόμενες γενιές,  αν μη τι άλλο

υπάρχει η ένταξη της κατασκευής του νέου Ραλλείου στο ΕΣΠΑ, που σημαίνει υγιείς χρηματοδότηση και συγκεκριμένη ημερομηνία αποπεράτωσης.

Τι βρήκαμε; Να πληρώνει κάθε χρόνο για ενοίκια ο Πειραϊκός λαός όσο κοστίζει ένα καινούργιο σχολείο.»

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

«Για την Κοινωνική πολιτική θα είμαι για άλλη μια φορά κατηγορηματικός. Θα έπρεπε να είσθε υπερήφανοι όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Και να τολμάτε να το δηλώνετε. Γιατί για ένα δήμο που είχε χρεοκοπήσει, όταν όλη η υπόλοιπη Ελλάδα ευημερούσε και σπαταλούσε από τα δανεικά, δεν έχουμε αφήσει καμία χαραμάδα.

Όλα τα παιδιά του Πειραιά έχουν θέση στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, όλοι οι άστεγοι έχουν κρεβάτι να κοιμηθούν και φαγητό να φάνε. Και όλοι οι άρρωστοι που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν, γιατρό και φάρμακα.

Με μανία προσπαθείτε να πείτε ότι έχουμε ρήγμα στην κοινωνική πολιτική.

-Δεν έχουμε. Αν είχαμε δεν θα κάναμε τίποτα άλλο. Και βεβαίως όσο και αν περπατήσετε όσο δύσκολους πολίτες και αν συναντήσετε θα σας πουν ότι ο Πειραιάς καθάρισε. Δεν υπήρχε εποχή που να είναι καθαρότερος.

Λυπάμαι που η αντιπολίτευση έχει αυτό το χάσμα με την κοινωνία. Λυπάμαι. Περπατήστε λίγο στους δρόμους. Τα έργα που φέρνουμε έχουν ενταχθεί όλα, τα περισσότερα και δημοπρατηθεί, και μεγάλες εκπτώσεις  γιατί άρχισε η διαφάνεια. Γιατί δεν υπάρχουν πια οι εργολάβοι της Δημοτικής Αρχής. Και λυπάμαι που η νομικός κα Σταθάκη εξέφρασε απορία για το μέγεθος του προϋπολογισμού ενός έργου. Θα όφειλε να γνωρίζει ότι το ποσόν του προϋπολογισμού δεν το ορίζει ο δήμος. Το ορίζουν οι νόμοι του κράτους. Αυτό που μπορεί να επηρεάσει ο δήμος είναι η διαφάνεια του διαγωνισμού. Και τι έκπτωση επιτυγχάνει. Αυτό που λέει λοιπόν 2.100.000 ευρώ, μπορεί να κοστίζει 950.000 ευρώ, γιατί πετύχαμε έκπτωση 53%.

-Παρακαλώ να κοινοποιηθούν σε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους για όσες δημοπρασίες έγιναν το ποσοστό των εκπτώσεων και πόσο χαμήλωσαν τα κόστη. Αυτό είναι το έργο της Δημοτικής Αρχής κα Σταθάκη. Η μεγάλη έκπτωση και η ευθύνη να παρακολουθήσει την ποιοτική υλοποίηση του έργου.»

 «Δεν θέλουμε να κατασκευάσουμε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς;

Το σπίτι του Δηλαβέρη εμείς το ανακαλύψαμε;

Γιατί δεν έχει γίνει ως τώρα Βρεφονηπιακός Σταθμός;

Τώρα γίνεται.

Βρήκαμε μελέτες;

Όχι βέβαια.

Θέλετε να σας πω τα 70 εκατ. ευρώ έργα που φέραμε πόσο θα ήταν το ποσό που έπρεπε να δαπανήσει  ο Δήμος για να γίνουν  μελέτες  όπως ορίζει η αγορά, ενδεχομένως και οι νόμοι. Το 5% του προϋπολογισμού. Περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Μηδέν είχαμε εμείς. Και κινητοποιήθηκαν οι Υπηρεσίες, να μπορούν να φτιάξουν τις μελέτες, με τις οποίες δημοπρατούνται τα έργα. Εντάχθηκαν και δημοπρατούνται. Υπάρχει κανένα έργο με το οποίο διαφωνείτε;

Να μην γίνει Βρεφονηπιακός Σταθμός το σπίτι του Δηλαβέρη;

Να μην κάνουμε ΚΑΠΗ στη Βασ. Γεωργίου και Βούλγαρη;

Να μην σώσουμε το νεοκλασικό και να μην στεγάσουμε τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας με αξιοπρέπεια;

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑ

«Να μην γίνει ο ποδηλατόδρομος;

Λέγατε ότι είναι πρόταση του «Λιμανιού της Αγωνίας». Τώρα διαφωνείτε; Τώρα καταψηφίζετε τον εαυτό σας;»

ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΕΙΣ –ΤΡΑΜ- ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ

«Τις  μονοδρομήσεις, τρία εκατομμύρια ευρώ, τις πληρώνει η  ΤΡΑΜ Α.Ε. Τους υποχρεώσαμε να συμπυκνώσουν τους χρόνους τους. Αλλάξανε και τις μελέτες επί το οφελέστερον και θα αναρτηθούν και πίνακες, ποιοί ακριβώς δρόμοι μονοδρομούνται, για να προετοιμαστούν οι πολίτες.

Η ΤΡΑΜ Α.Ε., προέβλεπε την ανακατασκευή των καινούργιων πεζοδρομίων, αυτών που είχε φτιάξει ο κ. Αγραπίδης, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δηλαδή, την ώρα που έχουμε φτώχεια, την ώρα που έχουμε ανεργία, την ώρα που έχουμε πείνα, την ώρα που έχουμε το 95% των πεζοδρομίων του Πειραιά  κατεστραμμένα, να ξαναφτιάξουμε με τα ακριβότερα υλικά, με πανάκριβα υλικά, τα ίδια πεζοδρόμια. Να σκάψουμε τα καινούργια. Αυτό προέβλεπε η σύμβαση.

Εμείς τους υποχρεώνουμε τώρα, να μην φτιάξουν τα ίδια. Θα πάμε στους παράλληλους και κάθετους δρόμους, από εκεί που θα περάσει το Τραμ. Δεν θα τα φτιάξουμε με τα πανάκριβα υλικά, αλλά με τα ίδια υλικά που είναι φτιαγμένα τα καινούργια πεζοδρόμια. Δεν μπορεί η χώρα που είναι σε κατάσταση φτώχειας, να πληρώνει εισαγόμενους γρανίτες. Το ποσόν που περισσεύει, 1.900.000, θα πάει για άλλα πεζοδρόμια του Πειραιά, με νέο έργο ή με επέκταση του έργου.

Εμείς λέμε:

Ναι στο Τραμ υποχωρώντας, αλλά τα ανταποδοτικά και τα συνοδά έργα μας ενδιαφέρουν πρώτα. Όπως υποχρεώσαμε να δεχθούν την μελέτη για κατεδάφιση της Ραλλείου για την κατασκευή του υπόγειου παρκινγκ. Το λέω και σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι αναστέλλεται η κατεδάφιση της Ραλλείου μέχρις ότου χωροθετηθεί κατά τρόπο οριστικό και αμετάκλητο και συμβατό με τις απαιτήσεις της κοινωνίας του Πειραιά, ο χώρος των δικαστηρίων.

Σήμερα, το μείζον που τους βάλαμε επίσης είναι η υπογειοποίηση του Ηλεκτρικού, που ενώνει τον Πειραιά με τα Καμίνια.»       

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης