ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύσκεψη με θέμα τη διεκδίκηση του επαναπατρισμού του μνημείου του Λιονταριού που κλάπηκε από τον Πειραιά το 1667 και σήμερα βρίσκεται στον ναύσταθμο Arsenale της Βενετίας, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Στέφανου Χρήστου.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά Στέλιος Διαμαντίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Ζησιμάτος, ο Νίκος Γλογοβίτης από τον ΟΛΠ, ο Νίκος Μανεσιώτης από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο Θεόδωρος Μαθιουδάκης από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, ο Αντιπρόεδρος του Πειραϊκού Συνδέσμου κ. Καλογεράκος αλλά και ο κ. Απόστολος Δόμβρος, ο οποίος είχε αναλάβει μια παρόμοια πρωτοβουλία πριν από περίπου 20 χρόνια, που δυστυχώς δεν ευοδώθηκε.

Το μνημείο του Λιονταριού αποτέλεσε το διαχρονικό σύμβολο του λιμανιού του Πειραιά και έδωσε το όνομά του για μια περίοδο στο λιμάνι (Porto Leone). Βρισκόταν στον μυχό του λιμανιού αλλά σήμερα έχει αντικατασταθεί από ένα αντίγραφο διότι το πρωτότυπο αφαιρέθηκε το 1667 από τον Ιταλό ναύαρχο Μοροζίνι και μεταφέρθηκε στη Βενετία. Η σύνδεση του μνημείου με την ιστορία του Πειραιά υποχρεώνει τους φορείς του τόπου να διεκδικήσουν την επιστροφή στον φυσικό του χώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη χαρακτήρισαν ως ιδιαίτερα θετική την πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Στέφανου Χρήστου και συμφώνησαν να σταθούν αρωγοί και συμπαραστάτες σε αυτήν την συλλογική προσπάθεια. Υιοθετήθηκε, επίσης, η πρόταση του κ. Χρήστου για τη συγκρότηση σχετικής επιτροπής με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Πειραιά, του Οργανισμού Λιμένος, των Επιμελητηρίων και του κ. Απόστολου Δόμβρου, με την ευχή να αναβιώσει η ομάδα που στήριξε τη δική του προσπάθεια πριν από δύο δεκαετίες για να προσφέρει την πολύτιμη γνώση και εμπειρία της. Ο κ. Χρήστου πρότεινε να τεθεί επικεφαλής της επιτροπής ο εκπρόσωπος του Δήμου Πειραιά, καθόσον ο Δήμος πρέπει να έχει το ρόλο που θεσμικά του αναλογεί στο συγκεκριμένο θέμα.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης