Με κυρίαρχη την ιδιωτική πρωτοβουλία των κατοίκων του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας  το ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή, που επί χρόνια ήταν αθέατο και άγνωστο για τον πολύ κόσμο, θα βγει στο «φως» .

Το «πρώτο βήμα» έγινε με την «επιχείρηση», που οργανώθηκε από τους κατοίκους και τη δημοτική αρχή Κερατσινίου- Δραπετσώνας  για να «ανοίξει» το συγκεκριμένο τμήμα της ακτής και πλέον δρομολογείται η ανάπλαση και αξιοποίησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στέφανος Χρήστου αμέσως μετά την κινητοποίηση του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον πρόεδρο του ΟΛΠ  Γιώργο Ανωμερίτη, τον δήμαρχο Κερατσινίου- Δραπετσώνας Λουκά Τζανή, τους αντιδημάρχους Κώστα Χρονόπουλο και  Βάνα Δατσέρη και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Δραπετσώνας Δημήτρη Αντωνόπουλο, κατά την οποία συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση από τον  ΟΛΠ των έργων σύνδεσης του υπό ανάπλαση προβλήτα «Κράκαρη» με το συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο.

«Επιπλέον προτίθεμαι στο αμέσως προσεχές διάστημα  να θέσω το θέμα του ακριβούς ιστορικού  χαρακτηρισμού του μνημείου καθώς και του προγραμματισμού εργασιών ανάδειξής του στην προϊσταμένη της ΚΣΤ΄ Εφορίας Αρχαιοτήτων και από κοινού να προχωρήσουμε σε ενέργειες προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για την άμεση έναρξη των σχετικών διαδικασιών», ανακοίνωσε ο κ. Χρήστου, ο οποίος σε δηλώσεις του επεσήμανε την θλίψη του από τη μέχρι τώρα εγκατάλειψη του μνημείου του Θεμιστοκλή αλλά και του Τύμβου των Σαλαμινομάχων.

«Δεν μπορώ να μην αναφέρω και την πίκρα και την απογοήτευση που αισθάνθηκα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κατά ισχυρή ιστορική πιθανότητα ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή, παρατημένο στην τύχη του μέσα στο χώρο του πρώην εργοστασίου των λιπασμάτων. Ένα μνημείο του οποίου την ύπαρξη αγνοούν ακόμη και οι Δραπετσωνίτες που ζουν δίπλα, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Η πλήρης εγκατάλειψη μνημείων όπως το συγκεκριμένο αλλά και του τύμβου των Σαλαμινομάχων απέναντι στη Σαλαμίνα, καταδείχνουν την πλήρη απαξίωση της ίδιας της ιστορίας μας από  την πολιτεία, η οποία αφενός  ξεχνά ότι λαός χωρίς ιστορική μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον και αφετέρου  παραγνωρίζει εκούσια την αναπτυξιακή διάσταση των πολύτιμων πολιτιστικών θησαυρών ως πόλου έλξης επισκεπτών και ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών», ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά.

 

Για τα Λιπάσματα

 

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά για την περιοχή των Λιπασμάτων

«Όπως θα θυμάστε μία από τις πρώτες ενέργειές μας ως Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά  ήταν η διοργάνωση τον Ιούνιο του 2011 ημερίδας με στόχο τη  διαμόρφωση πολιτικών για τη διαχείριση των  ελεύθερων χώρων  στην Αττική και ιδιαίτερα στην Περιφερειακή Ενότητα του Πειραιά και την αξιοποίησή τους προς όφελος των πολιτών οι οποίοι ασφυκτιούν από το τσιμέντο που τους περιβάλλει.

 Ειδικά για την περιοχή των λιπασμάτων συγκροτήσαμε, αμέσως μετά την ημερίδα για τους ελεύθερους χώρους, κοινή επιτροπή με το Δήμο Κερατσινίου Δραπετσώνας με αντικείμενο την διερεύνηση και διατύπωση της βέλτιστης πρότασης για την αξιοποίηση των 660 στεμμάτων του πρώην εργοστασίου λιπασμάτων προς όφελος των πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και  τη μετατροπή τους σε χώρους πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού  και ανάπτυξης.  Μιας πρότασης που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του όλου εγχειρήματος μέσα από το αρμονικό πάντρεμα των δυνατοτήτων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα», κατέληξε ο κ. Χρήστου.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης