Επίσπευση των πολιτικών μεταρρυθμίσεων στο Αφγανιστάν ζήτησε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας στη σκιά νέας κλιμάκωσης της βίας στην ασιατική χώρα. Εκτιμάται πως μόνο τη Δευτέρα έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι.

Ο Guido Westerwelle κάλεσε την κυβέρνηση του προέδρου, Hamid Karzai, να προσεγγίσει όλες τις αντίπαλες φυλές και τις εμπλεκόμενες πλευρές σε μια προσπάθεια να δοθεί μια ειρηνική λύση στις μεταξύ τους διαφορές, έτσι ώστε όταν ολοκληρωθεί η αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ (τέλη 2014) να μην παραδοθεί η χώρα στο χάος, όπως συμβαίνει στο Ιράκ. Η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας έγινε την Τρίτη στη διάρκεια συνεδρίασης της «Ομάδας Επικοινωνίας για το Αφγανιστάν», μιας διεθνούς επιτροπής με τη συμμετοχή περισσότερων από 50 χωρών που στόχο έχει να βοηθήσει για μια όσο το δυνατόν ομαλότερη μετάβαση σ’ ένα δημοκρατικό πολίτευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαφθορά, η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των μειονοτήτων καθώς και η διεξαγωγή «καθαρών» εκλογών μέσα στο 2014 ήταν ορισμένα από τα ζητήματα που έθιξε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

«Μόνο μια πολιτική διαδικασία μπορεί να παρέχει μια διαρκή ειρήνη», σημείωσε, προσθέτοντας πως η Γερμανία θα σταθεί στο πλευρό του Αφγανιστάν και μετά τα τέλη του 2014.

«Εμείς δεν θα ξεχάσουμε το Αφγανιστάν», είπε. Όπως είχε μεταδώσει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), το Βερολίνο δεσμεύτηκε να διατηρήσει αξιόμαχες μονάδες του στρατού στην ασιατική χώρα και μετά το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης