Οι νέες βομβιστικές επιθέσεις οι οποίες σημειώθηκαν σήμερα εναντίον του πετρελαιαγωγού ο οποίος συνδέει Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ, με το λιμάνι Τζεϊχάν της Τουρκίας, στην Μεσόγειο, προκάλεσαν για άλλη μια φορά την διακοπή της μεταφοράς αργού μέσω αυτού, όπως δήλωσε ένα στέλεχος της εταιρίας η οποία τον διαχειρίζεται.

Οι τρεις επιθέσεις, οι οποίες κατά τα φαινόμενα ήταν συντονισμένες, έγιναν από τις 03:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ως τις 05:00 στις επαρχίες Νινευή και Κιρκούκ, στα βόρεια της Βαγδάτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η διαδικασία εξόρυξης πετρελαίου δεν επηρεάστηκε, αλλά οι εξαγωγές σταμάτησαν”, δήλωσε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί ένα στέλεχος της Εταιρείας Πετρελαίου του Βορρά (NOC), το οποίο χαρακτήρισε τις επιθέσεις αυτές “τις πιο σφοδρές από το 2003”.

Η επισκευή του αγωγού, ο οποίος έχει μήκος περίπου 1.000 χλμ., αναμένεται να διαρκέσει πολλές ημέρες, διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Ο αγωγός αυτός έχει υποστεί επιθέσεις 37 φορές από τις αρχές του Ιουλίου. Το Ιράκ, το οποίο κατατάσσεται στην δεύτερη θέση όσον αφορά την παραγωγή μαύρου χρυσού στην Μέση Ανατολή, εξασφαλίζει από τις εξαγωγές πετρελαίου πάνω από το 90% των εσόδων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κυβέρνηση της χώρας υπολογίζει ότι αυξάνοντας σημαντικά τις πωλήσεις της τα επόμενα χρόνια θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση, δέκα χρόνια μετά την εισβολή μιας διεθνούς συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ και την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν.

Αλλά αντίθετα με τις προσδοκίες της Βαγδάτης τους τελευταίους μήνες τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου μειώνονται, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείου Πετρελαίου χθες. Οι εξαγωγές αργού μειώθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, στο πιο χαμηλό επίπεδο των τελευταίων 16 μηνών.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης