Περισσότερο από μια ώρα διήρκεσε η κατ΄ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρη Αβραμόπουλο το πρωί της Μεγάλης Τρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η Ελλάδα χρειάζεται μία εθνική στρατηγική «μακράς πνοής» για τη μετανάστευση, ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και «μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες» τόνισε ο πρωθυπουργός σε κοινή συνέντευξη τύπου αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Δημήτρης Αβραμόπουλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο ότι η μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης είναι σε λάθος κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Γνωρίζω ότι η Ελλάδα προβληματίζεται, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβληματίζεται για τη συνθήκη του Δουβλίνου. Κάτι πρέπει να αλλάξει» δήλωσε από τη μεριά του ο Έλληνας Επίτροπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι συζητήθηκε στο τετ α τετ Τσίπρα-Αβραμόπουλου

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, επίσης, ότι «η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών», υπογραμμίζοντας ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος προϋποθέτει διπλή αλληλεγγύη: τόσο των πολιτών προς τους μετανάστες, όσο και από την ίδια την Ε.Ε. προς τα κράτη που βρίσκονται στα εδαφικά της όρια και δέχονται τα κύματα των μεταναστών.

Την ίδια θέση διατύπωσε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως το θέμα εξαρτάται πρωτίστως από τις χώρες-μέλη, καθώς και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε ακόμη ότι η Κομισιόν προβληματίζεται για το «σύστημα του Δουβλίνου», συμπληρώνοντας ότι «αποτελεί κοινή συνείδηση πως κάτι πρέπει να αλλάξει».

Όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής να μη συγχέεται με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ούτε να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Ο Έλληνας Επίτροπος μετέφερε στον πρωθυπουργό μήνυμα φιλίας από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους επεσήμανε ότι «η συμμετοχή στην Ευρωζώνη αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ελλάδας».

Τέλος, ευχήθηκε να βρεθεί λύση το ταχύτερο δυνατό και πρόσθεσε πως δεν διανοείται να υπάρξει κυβέρνηση που «θα διακυβεύσει την ιστορική κατάκτηση της Ελλάδας να βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρώπης».

Eπιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης