Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τις τελευταίες εξελίξεις για το κλείσιμο των τραπεζών, τις συντάξεις, την κίνηση στα ΑΤΜ και τα βενζινάδικα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πατήστε εδώ για να δείτε όλες τις ειδήσεις του zougla.gr για το διάγγελμα του πρωθυπουργού, τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο, τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Κυριακή

Ημερήσιο όριο 60 ευρώ και περιορισμοί στις μεταφορές κεφαλαίων προς το εξωτερικό Σε καθεστώς σύγχυσης βρίσκονται οι καταθέτες και οι συναλλασσόμενοι καθώς, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές από σήμερα έως και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου (bank holiday), υπό τον φόβο κατάρρευσης, λόγω των μαζικών αναλήψεων μετρητών.

Την ίδια στιγμή, το Χρηματιστήριο Αθηνών θα παραμείνει κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, ενώ «ρολά» έχει κατεβάσει σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η αβεβαιότητα θα προκαλέσει απρόβλεπτες αναταράξεις στη χρηματαγορά και σε αυτό το πλαίσιο λαμβάνονται οι συγκεκριμένες αποφάσεις. Ήδη στις ασιατικές αγορές το ευρώ πέφτει σε ιστορικά χαμηλά.

Οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης αναμένεται να επανεξετάσουν το αίτημα της Ελλάδας αναζητώντας συμφωνία-γέφυρα με την κυβέρνηση η οποία ζήτησε εκ νέου (διά στόματος Τσίπρα) παράταση του προγράμματος. Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, άνοιξε παράθυρο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, το κακό έχει ήδη γίνει στην αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πολίτες σπεύδουν στα ΑΤΜ, στήνονται στην ουρά και έρχονται αντιμέτωποι με άδεια μηχανήματα, ενώ ήδη άνθρωποι της αγοράς εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τα καύσιμα, καθώς το βράδυ της Κυριακής οι οδηγοί φούλαραν τα ντεπόζιτα των αυτοκινήτων τους.

Τι θα ισχύσει με τους κεφαλαιακούς περιορισμούς (capital controls)

Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου που εκδόθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, τουλάχιστον μέχρι την 6η Ιουλίου οι πολίτες δεν θα μπορούν να προσέρχονται στα γκισέ των τραπεζών. Το ανώτατο ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ATM διαμορφώνεται στα 60 ευρώ ανά κάρτα και λογαριασμό. Εάν, δηλαδή, διαθέτει κάποιος τρεις διαφορετικούς λογαριασμούς με αντίστοιχα τρεις διαφορετικές χρεωστικές κάρτες θα μπορεί να πραγματοποιεί ανάληψη μέχρι 180 ευρώ συνολικά.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τα ATM θα λειτουργούν από το μεσημέρι της Δευτέρας, καθώς θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες τεχνικές διαδικασίες προκειμένου να τεθεί το «πλαφόν» των 60 ευρώ στις αναλήψεις.

Η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους περιορισμούς τραπεζικών συναλλαγών.

Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκριμένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους, τα οποία θα λειτουργήσουν για τον σκοπό αυτό.

Επίσης θα πραγματοποιούνται οι πληρωμές με τη χρήση προπληρωμένων καρτών αποκλειστικά έως του ποσού που εμφανιζόταν ως υπόλοιπο πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας. Νέες προπληρωμένες κάρτες δεν μπορούν να εκδοθούν.

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπεται:

Πατήστε πάνω στο έγγραφο για να το δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση:

(Την επιβολή των capital controls εισηγήθηκε το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας και έγινε αποδεκτή από το υπουργικό συμβούλιο που ολοκλήρωσε τη μαραθώνια συνεδρίασή του στις 2.00 τα ξημερώματα)

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία των capital controls είναι χρονοβόρα, καθώς και στην Κύπρο διήρκεσε δύο χρόνια, ενώ στην Ισλανδία περίπου επτά. Σίγουρα λειτουργεί αποτρεπτικά για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων, καθώς τα κεφάλαια θα διακινούνται με το σταγονόμετρο.

«Στεγνώνει» η αγορά

Πρακτικά, τα capital controls θα νεκρώσουν την αγορά επειδή, πολύ απλά το χρήμα που θα «κυκλοφορεί» θα είναι πολύ λίγο, οι συναλλαγές θα είναι μόνο τοις μετρητοίς και τα «φέσια» θα πυκνώσουν. Θα είναι επίσης αδύνατον οι επιχειρήσεις να εκδώσουν εγγυητικές επιστολές, ενώ θα επιφέρουν ένα ακόμη χτύπημα στον τουρισμό, καθώς όσοι προγραμμάτιζαν να πραγματοποιήσουν κράτηση σε κάποιο προορισμό, δεν θα διαθέτουν ρευστότητα.

Παρότι λοιπόν, η Κομισιόν δήλωσε ότι εξετάζει αίτημα παράτασης του ελληνικού προγράμματος, η ομαλότητα στις τράπεζες θα αργήσει να αποκατασταθεί αφού, για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα κεφάλαια που διαθέτουν είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με όσα ζητούν οι καταθέτες.

Το δίδυμο του οικονομικού επιτελείου λίγο πριν την ανακοίνωση του περιορισμού κεφαλαίων

Eξαίρεσαν τον περιορισμό κεφαλαίων για τους τουρίστες

Εκτός capital controls θα γίνονται οι συναλλαγές και οι αναλήψεις μέσω ΑΤΜ για τους τουρίστες, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως ανακοινώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση δεν αφορούν όσους επιθυμούν να κάνουν συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ, κάνοντας χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στη χώρα τους.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης