Τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανέλαβε επισήμως ο Ιάπωνας διπλωμάτης Γιουκίγια Αμάνο σήμερα το πρωί στη Βιέννη.

«Είναι η πρώτη ημέρα μου στη θέση του Γενικού Διευθυντή της IAEA και όπως μπορείτε να το διαπιστώσετε, βρέχει», δήλωσε αστειευόμενος ο 62χρονος Αμάνο στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στην έδρα της υπηρεσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουμε ένα μεγάλο αριθμό δύσκολων θεμάτων και προκλήσεων, αλλά θα προσπαθήσω να κάνω ό, τι καλύτερο μπορώ», πρόσθεσε.

«Θα επιθυμούσα να ασχοληθώ με τα παγκόσμια θέματα και αυτό περιλαμβάνει τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, την αύξηση της πυρηνικής ασφάλειας, να βρούμε μια απάντηση στις ενεργειακές ανάγκες, να προσφέρουμε μια καλή ιατρική ασφάλεια και να διαχειριστούμε καλά τους υδάτινους πόρους, μεταξύ άλλων», δήλωσε ο Αμάνο.

Ο Γιουκίγια Αμάνο, ο οποίος ήταν πρέσβης της Ιαπωνίας στην IAEA από τον Αύγουστο του 2005 ;eως την εκλογή του στη θέση του Γενικού Διευθυντή τον περασμένο Ιούλιο, διαδέχεται τον Αιγύπτιο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, η τελευταία θητεία του οποίου, έπειτα από 12 χρόνια επικεφαλής της υπηρεσίας, τερματίσθηκε χθες Δευτέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης