Στο ερώτημα «Ποιος μπορεί να κερδίσει τον Τσίπρα» καλούνται να απαντήσουν με την ψήφο τους οι νεοδημοκράτες στον τελικό γύρο των εσωκομματικών εκλογών της 10ης Ιανουαρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως συνδετικό κρίκο τον Άδ. Γεωργιάδη, ο οποίος επισήμως έχει δηλώσει τη στήριξή του προς το πρόσωπό του, και ευελπιστεί στο 11% των ψηφοφόρων του​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αυτό το δίλημμα θέτουν, άλλωστε, με τη στάση τους και οι δύο διεκδικητές του προεδρικού θώκου. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης κάνουν εκστρατεία σε σκληρό αντιπολιτευτικό ροκ. Οι τόνοι της κόντρας σε προσωπικό επίπεδο έχουν πέσει και οι δύο μονομάχοι «δείχνουν» προς την κατεύθυνση του Αλέξη Τσίπρα και της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει.
Το σώμα των ψηφοφόρων είναι γνωστό. 404.000 νεοδημοκράτες, όσοι δηλαδή προσήλθαν στις κάλπες στον πρώτο γύρο των εκλογών. Από αυτούς οι 160.128 έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και οι 115.162 στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι υπόλοιποι 128.093 ψήφισαν Απόστολο Τζιτζικώστα και Άδωνι Γεωργιάδη, και είναι ακριβώς αυτοί που πρέπει να κερδίσουν οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι, προκειμένου να κόψουν πρώτοι το νήμα. Βασικός στόχος τους είναι να προσεγγίσουν τις περισσότερο δεξιές παρυφές του κόμματος, την ώρα που και οι δύο δηλώνουν κεντροδεξιοί εκφραστές του μεσαίου χώρου.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ως συνδετικό κρίκο τον Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος επισήμως έχει δηλώσει τη στήριξή του προς το πρόσωπό του, και ευελπιστεί στο 11% των ψηφοφόρων του. Ωστόσο, καταβάλλει προσπάθειες να μην ταυτιστεί με το λεγόμενο «σαμαρικό» μπλοκ και τους υπερ-δεξιούς μέσα στην παράταξη, προκειμένου να παραμείνει ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας με την «καραμανλική» πτέρυγα. 

Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Την ίδια στιγμή, το επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τον αέρα και της διαφοράς των περίπου 45.000 ψήφων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη -την οποία ωστόσο θα πρέπει να διαφυλάξει-, «φλερτάρει» ανοιχτά το 20% των ψηφοφόρων του Απόστολου Τζιτζικώστα. Σημείο αναφοράς είναι η στήριξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τον Κώστα Καραμανλή, η οποία εκτιμάται ότι θα φέρει ψηφοφόρους από το στρατόπεδο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας σε εκείνο του υποψήφιου προέδρου, παρά την έντονη -ακόμα και σε προσωπικό επίπεδο- κόντρα που είχαν οι δύο τους κατά την πρώτη προεκλογική αναμέτρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Τα επιτελεία των δύο υποψηφίων δουλεύουν νυχθημερόν για να καλύψουν τις διαφορές στις περιοχές που διαπίστωσαν ότι δεν είχαν μεγάλη απήχηση στις 20 Δεκεμβρίου, αναλύοντας την ανθρωπογεωγραφία των ψηφοφόρων.

Σημείο αναφοράς είναι η στήριξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη από τον Κώστα Καραμανλή, η οποία εκτιμάται ότι θα φέρει ψηφοφόρους από το στρατόπεδο του περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας σε εκείνο του υποψήφιου προέδρου​Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης «άλωσε» τις λαϊκές γειτονιές με πρωτιά στην Α’ Αθηνών, στη Δυτική Αττική (Περιστέρι και Ίλιον) και στο υπόλοιπο της Αττικής (Ελευσίνας). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ισχυρή παρουσία στις αστικές και εύπορες γειτονιές (Γλυφάδα, Βούλα, Βουλιαγμένη, Βάρη) αλλά και στα βόρεια προάστια, όπως Χαλάνδρι, Χολαργός, Αγία Παρασκευή, Φιλοθέη και Κηφισιά.

Τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στηρίζει ο κομματικός μηχανισμός αλλά και περίπου 40 βουλευτές -ηχηρά ονόματα και με επιρροή στους νεοδημοκράτες ψηφοφόρους. Ανάμεσά τους ο μεταβατικός πρόεδρος Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γιάννης Ανδριανός, η Σοφία Βούλτεψη, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Κώστας Τασούλας, ο Γιάννης Βρούτσης, ο Θανάσης Μπούρας, ο Γιάννης Σαλμάς, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Σταύρος Καλαφάτης, ο Βασίλης Οικονόμου κ.ά.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη στηρίζει το πιο φιλελεύθερο τμήμα της ΝΔ αλλά και το «μητσοτακικό» κομμάτι της παράταξης, ενώ δίπλα του βρίσκονται ευρωβουλευτές, όπως ο Γιώργος Κύρτσος και η Μαρία Σπυράκη, και πολλοί δήμαρχοι σε όλη τη χώρα.

Όσο πλησιάζει η ημερομηνία της τελικής αναμέτρησης οι τόνοι θα ανεβούν. Αν όχι από τους δύο μονομάχους, σίγουρα από επιτελεία και κομματικά στελέχη που θα «αναμετρούνται» σε στρατηγικές για να καταδείξουν τον υποψήφιό τους ως μοναδική επιλογή για νικηφόρα προέλαση της ΝΔ προς την εξουσία.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης