Ο ηττημένος δυσκολεύεται να παραμείνει υπό τον νικητή. Αυτό φαίνεται να είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα πλέον για τη ΝΔ που μετά τις επαναληπτικές εκλογές της 10ης Ιανουαρίου θα πρέπει να ανασυνταχθεί και να διαψεύσει το παρελθόν που θέλει τους ηττημένους παρ’ ολίγον αρχηγούς είτε να αποχωρούν είτε να αντιπολιτεύονται εκ των έσω…

Το πρώτο συμπέρασμα από τα αποτελέσματα είναι η υπεροχή του καραμανλικού μπλοκ και η επιστροφή στο κέντρο που οδήγησαν σε μεγάλο βαθμό και στην επικράτηση του Βαγγέλη ΜεϊμαράκηΤα τελικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών είναι σεβαστό από όλους. Χρειάστηκαν βεβαίως δύο ημέρες θρίλερ για να καταγραφούν τα επίσημα ποσοστά των υποψηφίων, με τον Γιάννη Τραγάκη να τα ανακοινώνει λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα και αφού είχαν προηγηθεί έντονες διαμαρτυρίες από στελέχη αλλά και φίλους του κόμματος που για μία ακόμα φορά διαπίστωσαν ότι οι μηχανισμοί στη ΝΔ δεν αρμόζουν σε ένα σύγχρονο κόμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα πριν από την ανακοίνωση είχε γίνει και σύσκεψη στο γραφείο του κ. Τραγάκη με παρόντες εκπροσώπους των κ.κ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη για να μην υπάρξει – προφανώς – κανένα περιθώριο σκιών.

Το πρώτο συμπέρασμα από τα αποτελέσματα είναι η υπεροχή του καραμανλικού μπλοκ και η επιστροφή στο κέντρο που οδήγησαν σε μεγάλο βαθμό και στην επικράτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος είχε τη στήριξη του πρώην πρωθυπουργού.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι η σαφής ήττα του σαμαρικού στρατοπέδου μέσω του αποκλεισμού των δύο υποψηφίων που το εξέφραζαν. Του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Άδωνι Γεωργιάδη οι οποίοι πραγματοποίησαν τις προεκλογικές εκστρατείες τους με έντονη δεξιά ρητορική η οποία όμως δεν απέδωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όποιος από τους δύο διεκδικητές είναι ο αρχηγός την επόμενη ημέρα θα καταθέσει τα διαπιστευτήρια του έχοντας μπροστά ως στόχο να επαναπροσεγγίσει τα δύο στρατόπεδα, κυρίως το σαμαρικό ώστε να σφραγιστεί η ενότητα.

Σε αυτές τις εκλογές η ΝΔ κοιτάει την επόμενη ημέρα ως κυβέρνηση εν αναμονή . Ο νικητής, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναμετρηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος παρά το σκληρό τρίτο μνημόνιο διατηρεί ακόμη το επικοινωνιακό χάρισμα και συνεχίζει να είναι ο κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ο οποίος αναμένεται σήμερα να κάνει δηλώσεις, εκτιμά ότι το περίπου 40% του πρώτου γύρου των εκλογών είναι μία καθαρή βάση που θα τον οδηγήσει στην αρχηγία, παράλληλα με τη στήριξη του Κώστα Καραμανλή. Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνου μέσα στη ΝΔ που εκτιμούν ότι η εκλογή του ίσως αποδειχθεί ότι έχει χαρακτηριστικά μεταβατικότητας. Εκτίμηση που στηρίζεται στο γεγονός ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει ήδη δύο εκλογικές ήττες απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και θα το σκεφτεί πολύ να πάρει ξανά στους ώμους του το βάρος μία ακόμα εκλογικής αναμέτρησης χωρίς σίγουρο αποτέλεσμα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο σενάριο ίσως κληθούν «βαριά» ονόματα της ΝΔ να οδηγήσουν το κόμμα στην επόμενη ημέρα.

Ο φόβος αυτός δεν υπάρχει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος ως πρόεδρος της ΝΔ θα αντιπαρατεθεί πρώτη φορά με τον πρωθυπουργό. Ο υποψήφιος πρόεδρος εκτιμά ότι έχει τη δυνατότητα να κλείσει τη ψαλίδα με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι βρίσκεται στο δεύτερο γύρο του δίνει εσωκομματική ισχύ.

Οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν θα χρίσουν έναν υποψήφιο ως αρχηγό. Δεν είναι λίγα τα στελέχη και οι βουλευτές που εκτιμούν ότι θα είναι στρατηγικό λάθος του Κυριάκου Μητσοτάκη να δεχθεί τη στήριξη του Άδωνι Γεωργιάδη – παρά την αποδοχή που έχει από μέρος του σαμαρικού μπλοκ – και να τον ορίσει με αυτό τον τρόπο και επισήμως ως έναν από τους κύριους ρυθμιστές του αποτελέσματος.

Η χθεσινή διαφωνία μεταξύ τους ως προς το σύμφωνο συμβίωσης κατέδειξε ότι υπάρχει σαφής και έντονη ιδεολογικοπολιτική διάσταση σε πολλά μείζονα θέματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε ότι αν εκλεγεί θα ψηφίσει υπέρ του συμφώνου συμβίωσης, δείχνοντας έτσι ένα πιο προοδευτικό και σύγχρονο πρόσωπο σε αντίθεση με τον Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα το ψηφίσει θεωρώντας ότι αφήνει ανοιχτές τις πόρτες για γάμο και υιοθεσία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης