Το νέο αφήγημα του κυβερνητικού σχηματισμού για την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα μπορούσε να έχει τον τίτλο… «Αναζητώντας σανίδα σωτηρίας».

Το θολό τοπίο που φαίνεται εντέχνως να συντηρείται από το Μαξίμου σε συνδυασμό με την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος προκαλούν ένα εκρηκτικό πολιτικό μείγμα και απομακρύνουν τις όποιες πιθανότητες για διαμόρφωση κλίματος συναίνεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκλογικός νόμος και για… ηττημένους

Ο Αλέξης Τσίπρας αυτή τη φορά φάνηκε προβλέψιμος. Την ώρα που η χώρα μετεωρίζεται πάνω από την άβυσσο και ο ίδιος βλέπει την κυβέρνησή του να καταποντίζεται δημοσκοπικά, χρησιμοποιεί το παραδοσιακά υπέρτατο όπλο για να προσδεθεί στο άρμα της εξουσίας ή έστω να βρίσκεται σε ρόλο ρυθμιστή ακόμη και αν χάσει τις επόμενες εκλογές: την αλλαγή επί το αναλογικότερο του εκλογικού νόμου, ώστε παράλληλα να χτίσει συμμαχίες φέροντας «δώρα» προς τα μικρότερα κόμματα, που για να πάρουν κάποιες έδρες παραπάνω θα πρέπει και να δώσουν ως αντάλλαγμα την ψήφο τους, για να περάσει ο εκλογικός νόμος από τη Βουλή με την πλειοψηφία των 2/3, δηλαδή με 200 βουλευτές.

Το νέο αφήγημα του κυβερνητικού σχηματισμού για την αλλαγή του εκλογικού νόμου θα μπορούσε να έχει τον τίτλο… «Αναζητώντας σανίδα σωτηρίας»Το «μαγείρεμα» δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Το απαξιωτικό για τη δημοκρατία και τους πολίτες «πουσάρισμα» του πρώτου κόμματος με επιπλέον 50 έδρες κατακρίνεται από όλες τις κυβερνήσεις, όμως… βγάζει κυβερνήσεις. Και εδώ είναι το ζητούμενο, καθώς και το «μαγείρεμα» για την πρόταση που θα βρεθεί στο τραπέζι, η οποία θα συζητηθεί υπό τον μανδύα της πολιτικής διαβούλευσης, αλλά παρασκηνιακά υπό όρους …καφενείου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί διατήρησης αλλά αισθητής μείωσης του μπόνους του πρώτου κόμματος από 20 έως 30 έδρες -από 40 που είναι σήμερα- εφόσον συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 40% όχι μόνο πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα, αλλά «πριμοδοτεί» και το δεύτερο, καθώς του δίνει τη δυνατότητα να στερήσει από το πρώτο κόμμα τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Και αυτό γιατί το μπόνους των εδρών δεν θα το παίρνει αναγκαστικά το πρώτο κόμμα, αλλά θα δίνεται η δυνατότητα να το παίρνει το δεύτερο κόμμα εφόσον έχει προεκλογικά συνασπιστεί με άλλα μικρότερα κόμματα και το άθροισμα των ποσοστών τους ξεπερνούν τα ποσοστά του νικητή των εκλογών.

Η ευρύτερη λοιπόν συναίνεση που δημοσίως επικαλείται η κυβέρνηση –βλέποντας προς ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και Ένωση Κεντρώων– έχει έναν φανερό στόχο. Να παραμείνει ρυθμιστής των εξελίξεων είτε ως νικήτρια είτε ως ηττημένη των επερχόμενων εκλογών.

Η μοντέλο είναι ιταλικό. Στηρίζει τη δημιουργία εκλογικών συνασπισμών, είναι αναλογικό στις εκλογικές περιοχές και έχει πλαφόν εισόδου στη Βουλή.

Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει:

  • «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών ώστε καμία να μην έχει πάνω από 10 έδρες
  • ψήφο στα 17
  • διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο στη Βουλή
  • μείωση του μπόνους στο πρώτο κόμμα
  • πριμοδότηση των συνασπισμών κομμάτων που θα ανακοινώνονται προεκλογικά.

Η ΝΔ δεν έχει λόγο να συναινέσει σε αυτή την πρόταση. Εμφανίζεται δημοσκοπικά να κάνει εκλογική βόλτα, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ καταποντίζεται και έχει χάσει κάθε κοινωνικό έρεισμα. Η εκτίμηση ότι επέρχεται εκλογικό βατερλώ για τον ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απορρίψει κάθε συζήτηση για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα με ισχυρές κυβερνήσεις.

Η συνταγματική αναθεώρηση

Η διαδικασία της αναθεώρησης ξεκίνησε με κυβερνητικό φάουλ, καθώς η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη άφησε ανοιχτό το θέμα της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για κρίσιμα θέματα, όπως ο εκλογικός νόμος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν άμεση και «πάγωσε» τα σχέδια του Μαξίμου. Ο Προκόπης Παυλόπουλος διεμήνυσε ότι είναι αντίθετος σε μία έμμεση ή άμεση διασύνδεση της αναθεώρησης με τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, που οδηγεί σε παραβίαση και πρωτοφανή ευτελισμό του Συντάγματος.

Αντιδράσεις υπήρξαν και εκ των έσω. Ο υπουργός Εργασίας και συντονιστής της κυβερνητικής επιτροπής για την αναθεώρηση Γιώργος Κατρούγκαλος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος και ότι δεν πρόκειται να αντικατασταθούν οι διαδικασίες της Βουλής.

Η πρόταση της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση προωθείται υπό τον μανδύα της κατοχύρωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Θα περιλαμβάνει τέσσερις άξονες.

Σύμφωνα με την «Αυγή της Κυριακής», θα πρόκειται για ένα Σύνταγμα που θα αντιτίθεται, ως γενική φιλοσοφία, στον νεοφιλελευθερισμό, θα συμβάλλει στην εμβάθυνση των θεσμών της άμεσης δημοκρατίας, θα καθιερώνει θεσμούς ελέγχου της εξουσίας-λογοδοσίας και θα ενισχύει τις ατομικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», μιλώντας με συνεργάτες του ο πρωθυπουργός λέει χαρακτηριστικά: «Η χώρα αυτή έχει brand name. Πρέπει να το διατηρήσουμε και να το διευρύνουμε. Και οι δύο λέξεις που είναι απόλυτα ταυτισμένες με την Ελλάδα είναι ελευθερία και δημοκρατία».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα κορυφαία θέματα που ανοίγουν με τη συνταγματική αναθεώρηση είναι:

• η διατήρηση ή η αύξηση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας
• η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη βάση
• η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας (δηλαδή μια κυβέρνηση να χάνει τη δεδηλωμένη μόνο αν προκύπτει νέα δεδηλωμένη από την ίδια Βουλή), πρόταση του Ν. Αλιβιζάτου και άλλων συνταγματολόγων
• το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτών και υπουργών
• οι σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας και η πρόταση για διαχωρισμό
• η κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο
• η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων
• η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών
• η αλλαγή στη διαδικασία για την άρση της ασυλίας των βουλευτών.

Στη συζήτηση παρενέβη μέσω συνέντευξής του στην «Καθημερινή» το Σάββατο και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό.

«Η κρισιμότητα των περιστάσεων απαιτεί ισχυρό πολιτειακό παράγοντα, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε και πρόσθεσε πως αυτό επιτυγχάνεται από την ανάδειξή του με άμεση εκλογή από τους πολίτες και από την πρόβλεψη αυξημένων αρμοδιοτήτων.

O πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση στις 24 Ιουλίου, επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας, Παράλληλα θα επιδιώξει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Προς το παρόν «ζυγίζει» προτάσεις, αντιπροτάσεις και αντιδράσεις στη βάση των δύο επιδιωκόμενων στόχων. Της ενίσχυσης των προεκλογικών συμμαχιών και της ανακοπής της πορείας της ΝΔ προς την εξουσία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σε αυτή τη φάση το Μ. Μαξίμου ζυγίζει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης και της αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πριν διαμορφώσει την τελική του πρόταση. Το κυβερνών κόμμα θα προσπαθήσει θεσμοθετήσει έναν εκλογικό νόμο με αναλογικότερη κατανομή εδρών, που θα ενισχύει τις προεκλογικές συμμαχίες, αλλά προπάντων θα ανακόπτει την πορεία της ΝΔ προς την εξουσία.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης