Φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση στην Κύπρο μετά την αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση Χριστόφια.  
 
Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε ότι «είναι άκρως ανησυχητικό ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και μάλιστα ιδιαίτερα αρνητικές για την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Ο κ. Ομήρου, σχολιάζοντας τη δήλωση του προέδρου Χριστόφια για την αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος δεν συνειδητοποιεί ότι «οι παραχωρήσεις μας έχουν επισημοποιηθεί και κινδυνεύουμε να εγκλωβιστούμε σε αυτές με τη σφραγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολύ περισσότερο, ανέφερε ο κύριος Ομήρου, όταν σε μια διαπραγμάτευση η αδύνατη πλευρά προβαίνει σε υποχωρήσεις, αυτές πολύ δύσκολα φεύγουν από το τραπέζι. Άρα, πρόσθεσε, το «δεν συμφωνείται τίποτα, αν δεν συμφωνηθούν όλα», ακούγεται ωραίο, αλλά δεν είναι απολύτως πραγματικό.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας δεν ανέφερε οτιδήποτε για «τις παραχωρήσεις ή για τη λανθασμένη στρατηγική που ακολουθεί στις διαπραγματεύσεις».

Απαντώντας στον κ. Ομήρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, αναφέρει ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας σέβεται τα κόμματα και ποτέ δεν διανοήθηκε να διαχωρίσει την ηγεσία από τους ψηφοφόρους της ΕΔΕΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνει ακόμα ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε όλα τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων στα κόμματα και απορρίπτει τη θέση της ΕΔΕΚ, ότι δεν γίνεται έγκαιρη ενημέρωση Εθνικού Συμβουλίου.

Αυτό που πολλές φορές δεν λέγεται, επισημαίνει ο εκπρόσωπος, είναι ότι σε πολλές από τις προτάσεις του προέδρου Χριστόφια, που κατατέθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, δεν υπήρχε διαφωνία από τις πολιτικές δυνάμεις και αντίθετα δημιουργείται η εντύπωση ότι τελικά μεταξύ του προέδρου και των κομμάτων υπάρχουν μόνο διαφωνίες.

Ο κ. Στεφάνου χαρακτηρίζει «απογοητευτική» τη θέση της ΕΔΕΚ για τη βασική αρχή ότι «τίποτα δεν θεωρείται συμφωνημένο, αν δεν συμφωνηθούν όλα».

Κατανοούμε, υπογραμμίζει, ότι μόνο με την υποτίμηση της αρχής αυτής «μπορεί η ΕΔΕΚ να στηρίξει την ατεκμηρίωτη θέση ότι δήθεν υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις».

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ ενημερώθηκε ενδελεχώς από τον πρόεδρο Χριστόφια για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ συζήτησε και το θέμα της αποχώρησης της ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση.

Σε ανακοίνωση, η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ εκφράζει τη λύπη της για την αποχώρηση της ΕΔΕΚ και υπενθυμίζει τους κοινούς αγώνες των δύο κομμάτων για την ελευθερία, τη δημοκρατία και για κοινωνικο-οικονομικές κατακτήσεις των εργαζομένων.

Εκφράζει, όμως, απογοήτευση για την έντονη, άδικη και σχεδόν ισοπεδωτική, όπως αναφέρει, κριτική του Γιαννάκη Ομήρου για τους χειρισμούς του προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης