της Άντζελας Πεΐτση

Απαντήσεις στον κ. Τζανακόπουλο, για το θέμα ανεργίας και τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, «πως από το 2015, η ανεργία έχει αποκλιμακωθεί 5% έως και 5,5% και στο πρώτο εξάμηνο του 2017 έχουμε συν 260.000 θέσεις εργασίας, στο ισοζύγιο», έδωσε ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, μετά από σχετική ερώτηση που του έθεσε το zougla.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας αποκλειστικά στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα, ο πρώην Υπουργός Εργασίας, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι αληθινά τα στοιχεία. Είναι παραποιημένα στοιχεία. Να μάθουν στο ΣΥΡΙΖΑ να διαβάζουν «σωστά» την ΕΡΓΑΝΗ και να μην λένε ψέματα».

Και παράλληλα υπενθύμισε: «Η ΕΡΓΑΝΗ ήταν η «μονταζιέρα Βρούτση», όπως την αποκαλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, διότι δεν πίστευε ούτε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αλλά ούτε και τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ, καθώς στεκόταν μόνον στην αξιολόγηση, στους δείκτες και τα στοιχεία που έδινε το ΙΜΕ-ΓΣΕΕ, που ανέβαζε το δείκτη της ανεργίας στο 38% με 39%».

Ο Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, τόνισε, κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του, στο zougla.gr: «Πρέπει κάποιος να μάθει να διαβάζει σωστά την ΕΡΓΑΝΗ. Το τονίζω, η ΕΡΓΑΝΗ δε μετράει την ανεργία, αλλά, μετράει μόνον τη μισθωτή απασχόληση σε πραγματικούς αριθμούς. Είναι ένας δείκτης που πραγματικά δεν τον ξέραμε, αλλά δε μένει μόνον εκεί καθώς δείχνει και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αγοράς εργασίας. Την ανεργία τη μετράει μόνον η ΕΛΣΑΤ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και εξήγησε: «Η πρώτη λοιπόν, σοβαρή παρατήρηση για κάποιον που βλέπει την ΕΡΓΑΝΗ, είναι πως θα δει ότι η μεγαλύτερη ανατροπή στην αγορά εργασίας, από ένα κόκκινο ισοζύγιο που έβγαινε για πολλά χρόνια, σημειώθηκε από το 2012 στο 2013. Τότε για πρώτη φορά από το 2012, που είχαμε αρνητικό ισοζύγιο, το 2013 εκτινάχθηκε σε θετικό ισοζύγιο, που έδειχνε και την ωρίμανση των μεταρρυθμίσεων καθώς και την αλλαγή που έγινε στην αγορά εργασίας «υπέρ των εργαζομένων».

»Κι άρχισε, όπως έδειχνε και η ΕΛΣΤΑΤ να αποκλιμακώνεται η ανεργία. Την περίοδο που αναλάβαμε ως τότε κυβέρνηση, η ανεργία το 2013 είχε εκτιναχθεί στο 27,9% και το 2015 παραδόθηκε στο 25,4%. Είχε μειωθεί κατά 2,5 μονάδες η ανεργία στην Ελλάδα. Αυτό το κρύβει ο ΣΥΡΖΑ και ο κ. Τσίπρας και το χαρακτηρίζω «ως μικροψυχία», δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

«Η ανεργία συνεχίζει να αποκλιμακώνεται σήμερα και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό» παρατήρησε και υπογράμμισε:

«Αμφισβητούμε όμως δύο πράγματα. Πρώτον, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των απασχολουμένων στους νέους εργαζόμενους, διότι πλέον, η ΕΡΓΑΝΗ δείχνει πως η μερική απασχόληση είναι απόλυτα κυρίαρχη για πρώτη φορά από το 2015. Τα στοιχεία αυτά τα κρύβει η Κυβέρνηση. Αυτό δεν ίσχυε επί κυβερνήσεως ΝΔ και αυτό το αποδεικνύεται πάλι με τα στοιχεία της, η ΕΡΓΑΝΗ. Το δεύτερο στοιχείο, είναι πως τότε είχαμε μετρήσει ότι με τη δυναμική που είχε η οικονομία με βάση την ανάπτυξη του ΑΕΠ, στο 2016, η ανεργία θα είχε πέσει στο 19,5%. Δυστυχώς η ανεργία το 2016 έπεσε μόλις στο 23,5%. Μικρότερη μεν, αλλά με τέσσερις μονάδες απόκλιση από το βασικό στόχο. Αυτό σημαίνει, ότι «χάθηκαν» 200.000 θέσεις εργασίας».

«Άρα είναι διπλό το χτύπημα του πρώτου εξαμήνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που με την πολιτική του, όπως είπε και ο Πρόεδρος του ISM, ο κ. Ρέγκλινγκ, με τα 100 δις € απώλεια από τον ελληνικό πλούτο, δηλαδή το 3ο μνημόνιο, χάθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας και για πρώτη φορά οι ευέλικτες μορφές εργασίας είναι κυρίαρχες», είπε χαρακτηριστικά ο Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ.

«Οι φτωχοί εργαζόμενοι» είναι πλειοψηφία

Ο πρώην Υπουργός, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, μίλησε για τους «φτωχούς εργαζόμενους», καθώς υπάρχει απόλυτη κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Παράλληλα, ο Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, παρέθεσε σχετικό γράφημα της ΕΡΓΑΝΗ, ως απάντηση στον Πρωθυπουργό, που αποτυπώνει πως η θετική στροφή στην αγορά εργασίας, έγινε το 2012 – 2013.

Δυστυχώς η θετική εικόνα στην απασχόληση θα διακοπεί το φθινόπωρο

«Αναμφίβολα, ο τουρισμός πράγματι μπορεί να συμβάλλει έστω και πρόσκαιρα στην αποκλιμάκωση της ανεργίας», δήλωσε ο κ. Βρούτσης και είπε: «Οι ξενοδοχειακές μονάδες, προσλαμβάνουν λόγω καλοκαιριού εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, αλλά» όπως παρατήρησε ο κ. Βρούτσης «όταν θα τελειώσει η καλοκαιρινή περίοδος και συγκεκριμένα από το Σεπτέμβριο και μετά, θα φανούν τα πραγματικά στοιχεία της ανεργίας, καθώς θα λήξουν οι συμβάσεις των εργαζομένων στο κομμάτι αυτό. Πρόκειται για συμβάσεις «περιορισμένου χρόνου» καθαρά και μόνον για την καλοκαιρινή περίοδο.
«Τώρα, η κυβέρνηση «κρύβεται» πίσω από τα πρόσκαιρα καλοκαιρινά στοιχεία της απασχόλησης. Δυστυχώς, δε μπορεί να δημιουργήσει νέες δουλειές σε συνθήκες μόνιμης και πλήρους απασχόλησης, λόγω της γενικότερης οικονομικής ύφεσης που έχουν δημιουργήσει στη χώρα, οι αδιέξοδες πολιτικές της» δήλωσε με αυστηρή κριτική κατά των μέχρι και σήμερα κυβερνητικών ενεργειών.

Κλείσιμο αξιολόγησης

Τέλος και σχολιάζοντας το κλείσιμο της αξιολόγησης, τόνισε ο κ. Βρούτσης: «Η αίσθηση που υπάρχει παντού και είναι διάχυτη, είναι πως δείκτες της πραγματικής οικονομίας, κινούνται από το κακό στο χειρότερο. Δείτε τι γίνεται με τους εργαζόμενους και τους μισθούς τους, τι γίνεται στην αγορά εργασίας, τι γίνεται με τους συνταξιούχους και τις οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες. Από αστοχία σε αστοχία και από ανικανότητα μέχρι και ολιγωρία που χάνονται εκατοντάδες, εκατομμύρια πόροι. Μία σειρά από πραγματικά περιστατικά που συμβαίνουν στη ζωή των Ελλήνων, δείχνουν πως τα πράγματα χειροτερεύουν. Αν η κυβέρνηση βγει στις αγορές, θα πρέπει να αξιολογηθεί το ύψος του επιτοκίου για να μην επιβαρυνθούν οι επόμενες γενιές».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης