Το Κέντρο Πολιτισμού Ελεύθερη Έκφραση και η Πειραματική Σκηνή Θεάτρου Θέσπις, παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία, την παράσταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Τσιριγκούλη, στο «Σπίτι του Ηθοποιού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια πλειάδα ταλαντούχων ηθοποιών και χορευτών υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Λεωνίδα Τσιριγκούλη, ικανοποίησε τους θεατές προσφέροντας ένα ευχάριστο θέαμα, το βράδυ του Σαββάτου, στο Ίδρυμα το «Σπίτι του Ηθοποιού».



Επόμενες παραστάσεις της Ειρήνης του Αριστοφάνη:

27 Αυγούστου στο Σπίτι του Ηθοποιού στις 9μ.μ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

15 Σεπτεμβρίου «ΑΚΕΛ» Λαύριο στις 9μ.μ.

16 Σεπτεμβρίου «Πολιτιστικό Κέντρο Κερατέα» στις 9μ.μ.



Η Eιρήνη παρουσιάστηκε το 421 π.Χ. στους δραματικούς αγώνες της εορτής των Μεγάλων Διονυσίων και κέρδισε το δεύτερο βραβείο. Ο Αριστοφάνης έγραψε την κωμωδία αυτή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία οι λαοί των δύο αντιπάλων ήλπιζαν ότι θα λήξει ο Πελοποννησιακός πόλεμος.



H Iστορία

Η υπόθεση της κωμωδίας είναι η ακόλουθη: ο αμπελουργός Τρυγαίος, ένας απλός και τίμιος αγρότης, δεν αντέχει άλλο τις συμφορές από τον πόλεμο και αποφασίζει ν’ ανέβει στον ουρανό καβάλα σ’ ένα σκαθάρι, που ο ίδιος είχε αναθρέψει γι’ αυτόν το σκοπό. Στόχος του είναι να κάνει τα παράπονά του στο Δία και να ζητήσει ειρήνη για το καλό των Ελλήνων. Φτάνοντας στον ουρανό, μαθαίνει από τον Ερμή ότι οι θεοί έχουν αποτραβηχτεί στο πιο ψηλό σημείο του, αγανακτισμένοι από τις διαρκείς εχθροπραξίες των αντιπάλων. Στη θέση τους έχει μείνει ο θεός Πόλεμος, ο οποίος έκλεισε την Ειρήνη σε μια σπηλιά και ετοιμάζεται να βάλει όλες τις πόλεις σ’ ένα γουδί για να τις καταστρέψει. Ο Τρυγαίος καλεί όλους τους Έλληνες και κυρίως τους απλούς πολίτες να βοηθήσουν, ώστε όλοι μαζί να μετακινήσουν το βράχο που φράζει την είσοδο της σπηλιάς, για να ελευθερώσουν την Ειρήνη. Η προσπάθεια στέφεται με επιτυχία την τρίτη φορά. Η Ειρήνη ξεπροβάλλει από τη σπηλιά συνοδευόμενη από δύο ωραίες κόρες, τη θεά των καρπών, την Οπώρα και τη θεά των επίσημων τελετών και εορτών, τη Γιορτή. Το υπόλοιπο της κωμωδίας είναι ένας ύμνος για την ειρήνη, ένα γλέντι για την απελευθέρωση της θεάς. Κυριαρχεί η χαρά της ζωής και η δημιουργία. Μετά το θρίαμβο και μέσα στη γενική ευθυμία, βρίσκει ο Αριστοφάνης την ευκαιρία να γελοιοποιήσει τους πολεμοκάπηλους και τους εμπόρους των όπλων.
Η κωμωδία του Αριστοφάνη Ειρήνη συμβολίζει τον πόθο του ανθρώπου για την εξάλειψη του πολέμου και την επικράτηση της ειρήνης. Αναφέρεται στο όραμα αυτό, για το οποίο τόσοι αγώνες έχουν γίνει και τόσο ανθρώπινο αίμα έχει χυθεί.


Ο εικαστικός, Αριστείδης Πατσόγλου – Χορευτικός Σύλλογος«ΑΠΟΛΛΩΝ» Κερατέας – Ο μουσικός Λεωνίδας Κανάρης
 
Δείτε απόσπασμα από την παράσταση:



Συντελεστές:

Λεωνίδας ΤΣΙΡΙΓΚΟΥΛΗΣ, ΠΟΛΥ ΣΑΪΤΗ Σκηνοθεσία

Μουσική Λεωνίδας Κανάρης
Σκηνογραφία Κοστούμια Αριστείδης Πατσόγλου
Χορογραφία Κυριακή Καλταπανίδη, Χρήστος Τόλιας
Ποντιακοι Χοροί Πολιτιστικός Σύλλογος «ΑΠΟΛΛΩΝ”»Κερατέας
Σοπράνο Μαρία Κατσούρα
Εικαστικό αποτύπωμα : “ανώνυμος”


Πειραματική Σκηνή Θεάτρου Θέσπις

ΔΙΑΝΟΜΗ ΡΟΛΩΝ
 
Τρυγαίος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΟΥΡΤΖΗΣ
 Ερμής ΠΕΡΣΗ ΠΥΡΝΟΚΟΚΗ
Πόλεμος ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ
 Ιεροκλής ΣΙΑ ΔΡΑΚΟΥ
Οικέτης Α’ ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΡΑΝΔΙΝΟΥ
Οικέτης Β’ ΝΑΝΤΙΑ ΜΕΧ. ΦΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κόρες ΝΑΝΤΙΑ ΜΕΧ. ΦΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τρυγαίου ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΛΤΑΠΑΝΙΔΗ
Τάραχος ΜΑΡΙΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥΛΟΥΜΑ
Ειρήνη ΕΛΕΝΗ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Οπώρα ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΑΝΔΙΝΟΣ
Θεωρία ΘΩΜΑΣ ΚΑΡΑΝΔΙΝΟΣ

ΧΟΡΟΣ

Κορυφαία Α’ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΣΟΥΡΤΖΗ
Κορυφαία Β’ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΛΤΑΠΑΝΙΔΗ
ΠΕΠΗ ΚΑΡΠΑΘΙΟΥ
ΧΡΥΣΑ ΤΣΟΥΚΑΛΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΟΥ
ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΡΑΝΔΙΝΟΥ
ΝΑΝΤΙΑ ΜΕΧ. ΦΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΙΑ ΔΡΑΚΟΥ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης